Hopp til innhold

Magnus Carlsen skaper sjakk-feber

Sjakkinteressen i Norge vokser. Bokhandlene melder om en tredobling i salget av sjakkbrett nå som Magnus Carlsen slåss om VM-tittelen i India.

Carlsen

Magnus Carlsen spiller nå tette kamper mot Vishy Anand under sjakk-VM i India. Dette har ført til at interessen for sjakk er i ferd med å eksplodere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det har vært bred eksponering av sjakk på TV og i andre medier. Derfor ser vi at folk som vanligvis ikke spiller sjakk, nå kjøper sjakkbrett, sier kategorisjef i Norli Libris, Arnt Sandvik Nilsen, til NRK.

Han tror at all medieoppmerksomheten rundt sjakk-VM i India har ført til rekordsalget av sjakkbrett som de nå ser.

– Hvis vi sammenligner de siste tre ukene mot samme uker i fjor, har vi en tredobling av salget, sier Nilsen.

Sjakk populær som spill-app

Ansvarlig for barne- og spillavdelingen i Norli bokhandel i Universitetsgata i Oslo,
Siri Møllendal, bekrefter at interessen for brettspillet er større enn på lenge.

– Det er flere som kommer inn og spør etter sjakkspill, og de vil gjerne ha de dyreste sjakkspillene, sier Møllendal.

I tillegg er interessen for å spille sjakk med hverandre via spill-apper på smarttelefoner veldig populært i øyeblikket. Spill-appen «Sjakk» er i øyeblikket den mest populære kjøpte appen i Apples App Store.

Populære sendinger

NRK sender ikke mindre enn 100 timer live TV fra sjakk-VM i Chennai i India. Ifølge sportssjef i NRK, Rune Haug, er oppslutningen stor om både TV-sendinger og nettsaker.

– Den første helgen var det over en million nordmenn som var innom sjakksendingen til NRK. Det vitner om en veldig stor interesse, sier han.

NRKs analysesjef Kristian Tolonen sier at 635.000 var innom sjakksendingene på NRK1 onsdag.

Under hele maratonsendingen på NRK1 fra 1030-1700 onsdag, var det et gjennomsnitt på 180.000 seere som fulgte med. I samme periode i forrige uke var tallet 43.000. Streamen av sendingen på NRK.no hadde 530.000 visninger onsdag.

VG satser også stort på sjakk-VM, og VGTV-sjef Ola Stenberg karakteriserer sjakksatsningen som en suksess. Han melder om 500.000 visninger av livesendingen onsdag.

– Vi hadde et ønske om å dekke dette skikkelig og har både et team i Norge og i India som jobber med journalistikken på alle våre plattformer.

– Jeg hadde en følelse før sjakk-VM at satsingen skulle gå bra. Men det har gått langt over forventningene, sier han til NRK.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober