Magnus Carlsen skaper sjakk-feber

Sjakkinteressen i Norge vokser. Bokhandlene melder om en tredobling i salget av sjakkbrett nå som Magnus Carlsen slåss om VM-tittelen i India.

Carlsen

Magnus Carlsen spiller nå tette kamper mot Vishy Anand under sjakk-VM i India. Dette har ført til at interessen for sjakk er i ferd med å eksplodere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det har vært bred eksponering av sjakk på TV og i andre medier. Derfor ser vi at folk som vanligvis ikke spiller sjakk, nå kjøper sjakkbrett, sier kategorisjef i Norli Libris, Arnt Sandvik Nilsen, til NRK.

Han tror at all medieoppmerksomheten rundt sjakk-VM i India har ført til rekordsalget av sjakkbrett som de nå ser.

– Hvis vi sammenligner de siste tre ukene mot samme uker i fjor, har vi en tredobling av salget, sier Nilsen.

Sjakk populær som spill-app

Ansvarlig for barne- og spillavdelingen i Norli bokhandel i Universitetsgata i Oslo,
Siri Møllendal, bekrefter at interessen for brettspillet er større enn på lenge.

– Det er flere som kommer inn og spør etter sjakkspill, og de vil gjerne ha de dyreste sjakkspillene, sier Møllendal.

I tillegg er interessen for å spille sjakk med hverandre via spill-apper på smarttelefoner veldig populært i øyeblikket. Spill-appen «Sjakk» er i øyeblikket den mest populære kjøpte appen i Apples App Store.

Populære sendinger

NRK sender ikke mindre enn 100 timer live TV fra sjakk-VM i Chennai i India. Ifølge sportssjef i NRK, Rune Haug, er oppslutningen stor om både TV-sendinger og nettsaker.

– Den første helgen var det over en million nordmenn som var innom sjakksendingen til NRK. Det vitner om en veldig stor interesse, sier han.

NRKs analysesjef Kristian Tolonen sier at 635.000 var innom sjakksendingene på NRK1 onsdag.

Under hele maratonsendingen på NRK1 fra 1030-1700 onsdag, var det et gjennomsnitt på 180.000 seere som fulgte med. I samme periode i forrige uke var tallet 43.000. Streamen av sendingen på NRK.no hadde 530.000 visninger onsdag.

VG satser også stort på sjakk-VM, og VGTV-sjef Ola Stenberg karakteriserer sjakksatsningen som en suksess. Han melder om 500.000 visninger av livesendingen onsdag.

– Vi hadde et ønske om å dekke dette skikkelig og har både et team i Norge og i India som jobber med journalistikken på alle våre plattformer.

– Jeg hadde en følelse før sjakk-VM at satsingen skulle gå bra. Men det har gått langt over forventningene, sier han til NRK.

Kulturstrøm

  • Fosse nominert til ungdomspris

    Jon Fosses «Det andre namnet» – en roman uten punktum – er blant de åtte skjønnlitterære bøkene som er nominert til Ungdommens kritikerpris 2020. Her er hele listen. De nominerte bøkene blir nå sendt til syv juryklasser i videregående skole rundt omkring i Norge. Elevene skal lese, diskutere og kåre vinneren. Prisen deles ut torsdag 12. mars 2020.

    De åtte nominerte til Ungdommens kritikerpris 2020.
    Foto: Foreningen Les!
  • Brenner for pressefrihet

    Selv har TV2-reporteren Kadafi Zamanhan kjent på rasisme og trusler her til lands, og vold og arrestasjon på jobboppdrag i utlandet, forteller han til NRK-programmet Drivkraft.

    Kadafi Zaman