Hopp til innhold

Magne Furuholmen er kunstmentor for dronning Sonja

Magne Furuholmen er ikke bare ny styreleder for Festspillene i Bergen. Han er også blitt en kunstnerisk rådgiver for dronning Sonja.

Magne Furuholmen blir ny styreleder for Festspillene i Bergen. Her er han fotografert ved utstilling

KLAR FOR FESTSPILLENE: Magne Furuholmen er billedkunstner, artist, fersk styreleder for Festspillene i Bergen og også en av dronning Sonjas samarbeidspartnere innen kunsten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Min jobb overfor dronningen er å inspirere og motivere. Og kanskje komme med noen innspill som kan forløse eller frigjøre energi, og øke hennes nysgjerrighet for teknikkene, sier kunstner og artist Magne Furuholmen til NRK.

For ett år siden var han sammen med dronning Sonja på et kunstverksted på Long Island utenfor New York. Der jobbet de sammen i flere dager med fri og uforpliktende eksperimentering innenfor ulike kunstneriske uttrykk.

Furuholmen var også til stede da dronningen debuterte som internasjonal kunstner.

De som vil se fruktene av det kunstneriske prosjektet, må smøre seg med tålmodighet.

– Det kunstneriske samarbeidet vil komme fram senere. Det er planer for det. Men det er et ønske om å realisere dronningens ambisjon om å løfte grafikken, sier Furuholmen om samarbeidet med Norges dronning.

– Tøft av henne

Magne Furuholmen, som fjor markerte sitt 20-årsjubileum som kunstner, ser på dronningen som en meget habil grafiker.

Som a-ha-medlem kan han også kjenne seg igjen i noen av holdningene en kjent person blir møtt med – i alle fall når man entrer et nytt fagfelt.

– Jeg er selv vant til å møte mye skepsis med det jeg har i bagasjen, så jeg tør nesten ikke tenke på hvordan det er å være en kunstner tidlig i sitt kunstneriske løp og i tillegg være dronning av Norge. Jeg synes det er veldig tøft av henne, sier Furuholmen til NRK.

Et kort klipp fra serien om kongefamilien hvor vi får se Magne Furuholmen samarbeide med Dronning Sonja.

Torsdag 4. februar kommer sjette episode av serien «Konge og dronning i 25 år» på NRK1 klokken 19.45. Der møter man blant annet dronningen i New York med Magne Furuholmen.

Vil ikke bli for kommersiell

Furuholmen ble tirsdag formiddag ny styreleder for Festspillene i Bergen. Han tar over jobben etter Åse Kleveland og skal lede styret fram til 2019.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier at Furholmenst internasjonale nettverk og brede erfaring kan styrke Festspillene.

– Magne Furuholmen har helt riktig kompetanse. Han har erfaring fra ulike styreverv, er en fremragende kunstner, og har et stort og bredt internasjonalt nettverk som vil komme Festspillene i Bergen til gode, sier kulturministeren.

– Det er litt tidlig for meg å komme med programerklæringer, men festivalen er veldig ambisiøs, sier Furuholmen selv.

A-ha-medlemmet kommer ikke til å kommersialisere festivalen.

– Jeg tenker at mange som er skeptiske tror at jeg skal dra Festspillene i en veldig kommersiell retning. Faren er vel egentlig det motsatte. Festivaldirektøren og festivalledelsen ønsker å både ha en inkluderende og utfordrende stil. Det gjelder å finne balansen der.

Les mer: Vil gjøre Festspillene til verdens viktigste festival

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober