Magiske summer for Harry Potter

Folk strømmer til kinoer over hele verden for å se avslutningen på Harry Potter-sagaen. Det fører til millioninntekter, også for filmens sminkører og kameramenn.

USA/ Cast members Grint, Radcliffe and Watson arrive for premiere of the film "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2" in New York

Rupert Grint, Daniel Radcliffe og Emma Watson på den amerikanske premieren av den siste Harry Potter-filmen.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Etter verdenspremieren natt til onsdag har også det norske Harry Potter-publikummet møtt trofast opp for å se hvordan eventyret med den unge trollmannen avsluttes.

Christin Berg, programdirektør ved Oslo kino er strålende fornøyd med besøkstallene de første dagene etter premieren.

– Filmen går bra over hele landet og så langt har i underkant av 100.000 mennesker sett filmen. Det er tall vi er veldig fornøyde med, sier Berg.

Hun ser for seg at besøkstallene vil øke i helgen, for da er det spådd regn flere steder i landet.

– Så har jo filmen fått gode kritikker, og det har nok vært med på å øke besøkstallene ytterligere, selv om mange har ferie i juli.

Et særegent fenomen

«Harry Potter og dødstalismanene - del 2» går langt forbi de siste års publikumssuksesser, som Max Manus og Mamma Mia.

Christin Berg mener filmen ikke kan sammenlignes med noe annet.

– Twilight og Ringenes Herre har noe av den samme dedikerte fanskaren , men Harry Potter stiller i en egen liga. Mange av fansen har vokst opp med ham og fulgt utviklingen til de selv har nådd voksen alder, så dette er ulikt noe annet filmfenomen.

En av de som har vokst opp med Harry Potter møter du i videoen under:

VIDEO: Fakkeltog for Harry Potter

Video Fakkeltog for Harry Potter

VIDEO: Fakkeltog for Harry Potter

Sminkører blir millionærer

At folk går på kino for å se filmene, fører naturlig nok også til penger i kassen for de som har skapt filmen.

Harry Potter-sirkuset spiller inn eventyrlige summer på at folk ser filmen, har fått inn svimlende 70 milliarder kroner bare på effekter som t-skjorter, tryllestaver og lignende.

Og det er ikke bare forfatter J.K Rowling og skuespillerne Emma Watson, Daniel Radcliffe og Rupert Grint som har blitt mangemillionærerer på suksessen.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph har også sminkører, kostymedesignere, scenografer, kamerafolk og stuntmenn tjent svært gode penger - flere av dem har blitt millionærer.

Kulturstrøm

  • Parler oppe på russisk plattform

    Parler, det sosiale mediet som er blitt populært blant ytre høyre-tilhengere i USA, er delvis oppe igjen etter å ha blitt kastet ut av App store. Et russisk teknologifirma har tilbudt Parler plass på sin plattform, melder Reuters.

  • Garth Brooks syng for Biden

    Countrystjerna Garth Brooks skal delta på scenen i Washington under innsettingsseremonien til Joe Biden, ifølgje Hollywood Reporter. Brooks er, etter Beatles, den mestseljande plateartisten i USAs historie. Lady Gaga skal synge nasjonalsongen.

  • Høie skal revurdere seteregel

    Etter press frå kulturlivet vil helseminister Bent Høie vurdere koronaregelen om fastmonterte seter på ny. – Blir det ei endring, er dette ein gladnyheit for musikk, kunst og kultur, seier Tone Østerdal i Norske Konsertarrangørar til Dagsavisen.