Magiske øyeblikk med Bjørge Lillelien

- Vi trenger ikke gjøre en sportssending kjedelig selv om idrettsarrangementet er det. Det var mottoet til den populære sportskommentatoren Bjørge Lillelien.

Bjørge Lillelien
Foto: Hasselknippe, Olav / Scanpix

Bjørge Lillelien ble født i 1927, og ansatt i NRK fra 1957. I nesten 30 år var Bjørge Lillelien sportskommentator i radioen. Lillelien ble så populær at folk skrudde av lyden på fjernsynet for å høre sportsoverføringene hans på radio.

Bjørge Lillelien i kommentatorboksen, her fra Holmenkollen i 1972.

Bjørge Lillelien i kommentatorboksen.

Foto: Ivar Aaserud / Scanpix

Radiofjes ble laget av reporter Kjetil Lillesæter.

I denne utgaven av Radiofjes forteller NRKs Dag Lindebjerg om samarbeidet med Lillelien gjennom 10 år. Han forteller at Bjørge Lillelien på mange måter kunne virke som en person med to forskjellige personligheter.

- På luften var han engasjert og begeistret, og var en underholder. Men både før og etter sendingene var han en veldig stille, rolig, tilbaketrukket og til dels en innesluttet mann som holt seg mye for seg selv når vi var ute og reiste, forteller Lindebjerg.

Idretts-show

Lindebjerg forteller at Bjørge Lillelien hadde en klar filosofi med det han gjorde. Spesielt en setning har satt seg fast:

- Han sa at vi må ikke nødvendigvis lage en kjedelig radiosending fordi om det er en kjedelig fotballkamp. Vi skulle lage et idretts-show som folk ble begeistret av å høre på, forteller Lindebjerg.

- Kunne bli skikkelig forbannet

Bjørge Lillelien viste skjeldent at han var nervøs før han gikk på lufta. Men han kunne bli stresset om noe teknisk sviktet.

- Han var veldig godt forberedt, men om ting ikke fungerte da kampen eller rennet startet kunne han til dels miste kontrollen. Om teknikken ikke var klar, gikk det en kule varmt, og han ble skikkelig forbannet, sier Lindebjerg.

- Your boys took one hell of a beating!

Jubel etter sier mot England.

Roger Albertsen og Hallvar Thoresen jubler etter sieren over England i 1981.

Foto: Scanpix

Da Norge slo England 2-1 under VM-kvalifiseringen i fotball i 1981 kommenterte Lillelien kampen, og i seiersrus brølte han følgende:

"Lord Nelson! Lord Beaverbrook! Sir Winston Churchill! Sir Anthony Eden! Clement Attlee! Henry Cooper! Lady Diana! Maggie Thatcher - can you hear me, Maggie Thatcher! Your boys took one hell of a beating! Your boys took one hell of a beating!".

I 2002 ble Lilleliens utrop kåret til den beste prestasjonen av en kommentator noensinne av avisen The Observer.

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap