Her gjør Mikkel noe han aldri har gjort før: – Man blir så stressa

Uten at Mikkel Niva fikk vite om det i forkant, ble programlederen kastet inn i rollen som dirigent for det nederlandske symfoniorkesteret.

Her aner Mikkel Niva ingenting om hva som skal spilles, eller hvor lenge de skal spille.

Hvor vanskelig er det å lede et helt orkester? Det er spørsmålet «Maestro» vil utforske på NRK1 de neste søndagene framover sammen med kjendiser, Kringkastingsorkesteret og programleder Mikkel Niva.

Og det å være dirigent er vanskeligere enn det ser ut som.

– Nervøsiteten er det vanskeligste. Man blir så stressa. Kommer man seg over nervøsiteten, er det å holde takta det vanskeligste, sier Niva.

Åtte forskjellige kjendiser må gjennom de samme prøvelsene som Niva, og til slutt vil én stå igjen som den beste dirigenten. Han klarer godt å sette seg inn i hvilke prøvelser deltakerne skal gjennom.

På studietur til den nederlandske TV-kanalen NPO, som også sender Maestro, ble Niva revet tak i og bedt om å dirigere på sparket. I klippet over ser vi en intetanende norsk programleder som ikke vet hva orkesteret skal spille, eller hvor lenge de skal holde på.

– Skal jeg være ærlig, må jeg si at jeg synes det var fysisk skummelt, forteller Niva om opplevelsen av å stå foran en fullsatt sal i Nederland – som dirigent for første gang.

Årets artister i Maestro: Vidar Magnussen, Silya Nymoen, Faten Mahdi Al-Hussaini, Adam Schjølberg, Anne Marie Ottersen, Helén Vikstvedt, Admiral P og Herman Dahl.

ÅRETS DELTAKERE: Vidar Magnussen, Silya Nymoen, Faten Mahdi Al-Hussaini, Adam Schjølberg, Anne Marie Ottersen, Helén Vikstvedt, Admiral P og Herman Dahl.

Foto: NRK

Men deltakerne er heldigvis mer forberedt enn Niva. De får nemlig hjelp av hver sin mentor når de øver seg til konkurransen. En av mentorene er Jonathan (13), den yngste i gjengen. Han skal lære skuespiller Anne Marie Ottersen(74) hvordan man dirigerer.

– Så langt har det gått veldig bra. Noen ting tok lenger tid enn andre, men hun tok det grunnleggende ganske kjapt, sier 13-åringen om hvordan det har vært å være mentor for Ottersen.

Selv synes han Mikke klarte seg bra foran det nederlandske symfoniorkesteret.

– Han kunne ikke helt stykket, det så man jo. Han trodde stykket var ferdig også var det plutselig noen fioliner som kom inn. Men han virket entusiastisk!

– Det vanskeligste er ofte å vite hvilke musikere som skal inn hvor. Det er mye å holde oversikt over, sier Jonathan.

Jonathan (13) lærer Anne Marie Ottesen (74) hvordan man dirigerer.

Anne Marie Ottersen får god hjelp av Jonathan.

Foto: NRK

Disse kjendisene skal konkurrere fremover:

Skuespiller Vidar Magnussen, artist Silya Nymoen, programleder Faten Mahdi Al-Hussaini, komiker Adam Schjølberg, skuespiller Anne Marie Ottersen, komiker Helén Vikstvedt, musiker Admiral P og youtuber Herman Dahl.

Første episode er søndag 5. januar med «klassiske svisker».

 • Episode 2: Klassiske svisker (litt vanskeligere å dirigere)
 • Episode 3: Film og TV
 • Episode 4: Storband
 • Episode 5: Topp 20
 • Episode 6: Eget valg + battle
 • Episode 7: Solist + opera
 • Episode 8: Finale. Klassiske svisker x 2 + Beethovens femte x 2

Kulturstrøm

 • Fire semifinalevinnere i Virtuos

  Ti musikktalenter konkurrerte fredag om fire finaleplasser i NRKs klassiske solist-konkurranse Virtuos 2020. Vinnerne som går videre til finalen er Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Finalen avholdes lørdag 21. mars.

  Vinnere av semifinalen i Virtuos
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Tor Obrestad er død

  Forfatter Tor Obrestad er død, 82 år gammel. Det melder Jærbladet. Obrestad ble kjent som del av Profil-kretsen på 60-tallet. På 70-tallet skrev han politiske romaner, blant annet «Sauda! Streik!». Den allsidige forfatteren uttrykte seg i flere ulike genre, særlig lyrikk. Obrestad var også en produktiv gjendikter og aktiv i flere litterære organisasjoner. Han døde fredfullt lørdag kveld.

  Tor Obrestad
  Foto: Øyvind Arntsen / NRK