Hopp til innhold

Her gjør Mikkel noe han aldri har gjort før: – Man blir så stressa

Uten at Mikkel Niva fikk vite om det i forkant, ble programlederen kastet inn i rollen som dirigent for det nederlandske symfoniorkesteret.

Her aner Mikkel Niva ingenting om hva som skal spilles, eller hvor lenge de skal spille.

Hvor vanskelig er det å lede et helt orkester? Det er spørsmålet «Maestro» vil utforske på NRK1 de neste søndagene framover sammen med kjendiser, Kringkastingsorkesteret og programleder Mikkel Niva.

Og det å være dirigent er vanskeligere enn det ser ut som.

– Nervøsiteten er det vanskeligste. Man blir så stressa. Kommer man seg over nervøsiteten, er det å holde takta det vanskeligste, sier Niva.

Åtte forskjellige kjendiser må gjennom de samme prøvelsene som Niva, og til slutt vil én stå igjen som den beste dirigenten. Han klarer godt å sette seg inn i hvilke prøvelser deltakerne skal gjennom.

På studietur til den nederlandske TV-kanalen NPO, som også sender Maestro, ble Niva revet tak i og bedt om å dirigere på sparket. I klippet over ser vi en intetanende norsk programleder som ikke vet hva orkesteret skal spille, eller hvor lenge de skal holde på.

– Skal jeg være ærlig, må jeg si at jeg synes det var fysisk skummelt, forteller Niva om opplevelsen av å stå foran en fullsatt sal i Nederland – som dirigent for første gang.

Årets artister i Maestro: Vidar Magnussen, Silya Nymoen, Faten Mahdi Al-Hussaini, Adam Schjølberg, Anne Marie Ottersen, Helén Vikstvedt, Admiral P og Herman Dahl.

ÅRETS DELTAKERE: Vidar Magnussen, Silya Nymoen, Faten Mahdi Al-Hussaini, Adam Schjølberg, Anne Marie Ottersen, Helén Vikstvedt, Admiral P og Herman Dahl.

Foto: NRK

Men deltakerne er heldigvis mer forberedt enn Niva. De får nemlig hjelp av hver sin mentor når de øver seg til konkurransen. En av mentorene er Jonathan (13), den yngste i gjengen. Han skal lære skuespiller Anne Marie Ottersen(74) hvordan man dirigerer.

– Så langt har det gått veldig bra. Noen ting tok lenger tid enn andre, men hun tok det grunnleggende ganske kjapt, sier 13-åringen om hvordan det har vært å være mentor for Ottersen.

Selv synes han Mikke klarte seg bra foran det nederlandske symfoniorkesteret.

– Han kunne ikke helt stykket, det så man jo. Han trodde stykket var ferdig også var det plutselig noen fioliner som kom inn. Men han virket entusiastisk!

– Det vanskeligste er ofte å vite hvilke musikere som skal inn hvor. Det er mye å holde oversikt over, sier Jonathan.

Jonathan (13) lærer Anne Marie Ottesen (74) hvordan man dirigerer.

Anne Marie Ottersen får god hjelp av Jonathan.

Foto: NRK

Disse kjendisene skal konkurrere fremover:

Skuespiller Vidar Magnussen, artist Silya Nymoen, programleder Faten Mahdi Al-Hussaini, komiker Adam Schjølberg, skuespiller Anne Marie Ottersen, komiker Helén Vikstvedt, musiker Admiral P og youtuber Herman Dahl.

Første episode er søndag 5. januar med «klassiske svisker».

  • Episode 2: Klassiske svisker (litt vanskeligere å dirigere)
  • Episode 3: Film og TV
  • Episode 4: Storband
  • Episode 5: Topp 20
  • Episode 6: Eget valg + battle
  • Episode 7: Solist + opera
  • Episode 8: Finale. Klassiske svisker x 2 + Beethovens femte x 2

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober