Mads Gilbert

Politiker og lege Mads Gilbert var gjest i Stjerneklart mandag 2. mars.

Mads Gilbert.
Foto: NRK

HØR: Stjerneklart med Mads Gilbert

Mads Fredrik Gilbert ble født 2. juni 1947 i Oslo som sønn av selger Mads Fredrik Gilbert sr. og hans kone Sidsel som var sykepleier. Han vokste opp på ett rom i mormors lille leilighet i Kirkeveien sammen med foreldrene og storesøster Sidsel

Da Mads var 10 år flyttet familien til Lambertseter, og da hadde lillebror Petter også kommet til verden. Det ble diskutert politikk i barndomshjemmet, og da Mads begynte på Oslo Katedralskole hadde de flyttet til Majorstua, og Mads ble engasjert i Solidaritetskomitéen for Vietnam, SUF m-l og senere AKP m-l.

Da Israel angrep nabolandene, og seksdagerskrigen startet i 1967, meldte Mads seg på den israelske ambassade som frivillig på Israels side. Ebba Wergeland, sentral i Palestinakomitéen og venninne med søsteren til Mads, overbeviste ham om at han hadde valgt feil side, og han trakk sin støtte i et brev til ambassaden, men fikk et tre plantet i Israel med navnet på en metallplate som takk for tilbudet. Siden ble han aktiv i solidaritetsarbeid for palestinerne.

Da gymnaset var gjennomført på slutten av 60-tallet, bestemte Mads seg for at han enten skulle bli forstmann eller veterinær. Etter å ha slått krone og mynt om det, begynte han på veterinærhøgskolen i Oslo. Etter et og et halvt år med studier, ble lillebroren skadet i en trafikkulykke og havnet på Ullevål sykehus. Møtet med sykehuset fikk Mads til å slutte med veterinærstudiene og melde seg som tilkallingshjelp på Ullevål i stedet. Etter et år der hadde han nok poeng til å søke seg inn på legestudiet i Oslo og gikk rett inn på andreåret.

I 1973 tok han medisinsk embetseksamen og valgte Lofoten sykehus på Gravdal som sitt turnussted året etter. Det hadde nok sammenheng med at han midtveis i legestudiet hadde sommerjobb i Tromsø og ble blitt av Nord-Norge-basillen. Etter turnustjenesten fikk han jobb som distriktslege i Karlsøy i Troms der hans bestefar var lege rundt 1905. I 1976 fikk han jobb ved anestesiavdelingen på Regionsykehuset i Tromsø som det den gang het.

Men som AKP m-l-medlem måtte han gjennom en selvproletariseringsperiode og han jobbet et år som jernbinder. Selv ville han helst jobbe som ambulansearbeider og brannmann men han fikk ikke jobben han søkte på til tross for at han var innstilt som nr 1 av brannsjefen og fagforeningen. Gilbert kalte det politisk yrkesforbud, andre mente han var overkvalifisert. I 1979 ble han valgt inn på Troms fylkesting som representant for Rød Valgallianse etter at han gikk ut av AKP m-l, og satt der i to perioder fram til 1987, men han var også fylkestingrepresentant i perioden 1995-99.

Gilbert dro til University of Iowa i USA for å forske på stoffskifte og blodomløp under anestesi, skrev sin doktoravhandling og ble dr. med ved Universitetet i Tromsø i 1991, og professor fra 1995. Mads medvirket i en TV-serie for barn og unge om førstehjelp og han har skrevet en lærebok om livreddende førstehjelp til bruk i ungdomsskolen.

Gilbert har alltid jobbet både med medisin og politikk, blant annet med sterke engasjement for å styrke opplæringen i akuttmedisin av helsearbeidere på landsbygda i fattige land. Spesielt har han jobbet i mineinfiserte krigssoner, skrevet lærebøker og opprettet Tromsø mineskadesenter og Trauma Care Foundation sammen med kolleger.
Han engasjerte seg i Tampa-saken der han avlyste sin deltakelse på en legekongress i Australia i protest, organiserte nettverk mot OL i Tromsø 2014 og 2018 og mot sykehusreformen i 2001.

Men først og fremst har han vært mangeårig aktiv i Palestinakomitéen og medvirket til at Tromsø er den by i verden som har sendt flest helsearbeidere til Palestina. Sammen med legekolleger opprettet han humanitærorganisasjonen NORWAC etter Israels invasjon av Libanon i 1982, og har selv rykket ut som solidaritetslege til Beirut, Angola, Kurdistan, Afghanistan, Burma, Kambodsja og ikke minst Gaza.
29. desember i fjor reiste han sammen med kollega Erik Fosse for å bistå på Shifa-sykehuset i Gaza etter Israels invasjon Fordi Israel nektet vestlige journalister adgang til Gaza under invasjonen, ble Fosse og Gilbert blant få vestlige som kunne rapportere til omverdenen hva som virkelig skjedde, og de fikk betydelig mediaomtale over hele verden. De to fikk nærmest heltestatus og fikk takk blant andre fra statsminister Jens Stoltenberg for sin innsats.

Mads Gilbert har to voksne jenter, Siri på 31 som er miljøforvalter, og Anna på 27 som blir ferdig lege i år. Han har to barnebarn, bor i Tromsø og har feriested i Karlsøy kommune.

Stjerneklart med Mads Gilbert, mandag 02.03.09 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

 • Northug skal lage TV-underholdning

  Petter Northug har inngått en avtale med TV2 når han legger opp som skiløper. Han kommer til å jobbe med programinnhold. – Ja, sa programredaktør Jarle Nakken i TV2 da Kampanje spurte om Northug kommer til å jobbe med ren underholdning. Nakken mener at skiløperen har vist egenskaper som helt klart er interessante for TV-kanalen. Northug har allerede entret den kulturelle arenaen med boka «Min historie», som topper bestselgerlista for sakprosa denne uka.

  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Frank Ocean åpner Insta for fans

  Rapper, låtskriver og produsent Frank Ocean åpnet Instagramkontoen sin for fansen i dag med et enkelt baris-bilde. Kontoen ble oppretta i mai i fjor og har vært privat inntil nå, skriver Pitchfork. Fra i dag kan fans også se alle de drøyt 300 bildene av intern humor, venner, konserter og fester. Her kan du lese deg opp på gamle dager med anmeldelser ++.

  View this post on Instagram

  Welcome

  A post shared by @ blonded on