Prinsessen opprørt over bikinibilder

Fredag publiserte tabloidavisen Expressen bikinibilder av prinsesse Madeleine og ektemannen Chris O’Neill på bryllupsreise. Det gjør prinsessen opprørt.

Madeleine og Chris på Grand Hotel

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill giftet seg forrige uke, og er nå på bryllupsreise i Seychellene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Faksimile av Expressens forside 14. juni 2013.

Faksimile av Expressens forside 14. juni 2013.

Foto: Faksimile: Expressen

– Dessverre har den svenske tabloidpressen bestemt seg for å ødelegge vårt privatliv, og trykker i dag private bilder av oss i avisene, skriver prinsessen på sin offisielle Facebook-side.

– Det eneste vi ønsker, om enn bare for disse få dagene, er at vårt privatliv fra nå av blir respektert, ber hun.

Les også: Folket fikk tre kyss av de nygifte

Avslører flere detaljer

Den svenske avisen Expressen har slått bildene av en leddkledd prinsesse og hennes ektemann på stranden stort opp på forsiden av dagens utgave. Paret, som giftet seg forrige lørdag, er for tiden på bryllupsreise på Seychellene.

Tabloidavisen har tydelig fått tak i en velinformert kilde, som villig forteller om hvordan prinsessen og hennes ektemann tilbringer dagene i en luksusvilla ved Det indiske hav.

– Det er nok bare ønsketenking at medier skal si nei til paparazzi-bilder. De tjener økonomisk på dette, og så lenge publikum er villige til å kjøpe, er dette virkeligheten vi må forholde oss til, sier offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen til NRK.no.

Les også: – Nå er det ikke lenger disko og festing til 5 om morgenen

Konstant overvåking

Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk

Gunnar Bodahl-Johansen mener at prinsesse Madeleines bryllupsreise ikke kan forsvares som en viktig hendelse av offentlig interesse.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Som en av Norges fremste forelesere i presseetikk, kan imidlertid ikke Bodahl-Johansen se at bildene av prinsesse Madeleine skal være av offentlig interesse.

– Innenfor presseetikken er regelen at vi skal være tilbakeholdne med opplysninger av privat karakter, som ikke har offentlig interesse. En «offentlig interesse» må begrunnes bedre enn at vi skal tilfredsstille folks nysgjerrighet, mener Bodahl-Johansen.

Han har forståelse for at prinsessen og andre i lignende situasjoner opplever slike episoder som en inntrengen i deres privatliv.

– De er under konstant overvåkning. Det er sjelden bildene i seg selv som er krenkende, men det at de ikke får det privatlivet de mener de har krav på, forklarer offentlighetseksperten.

Les også: – Svenskene vet ikke hvem han er

Bryter privatlivets fred

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill

Bryllupet var god PR for det svenske kongehuset, derfor er det også vanskelig for prinsesse Madeleine å skulle 'skru av bryteren' igjen, mener Bodahl-Johansen.

Foto: Adam Ihse / NTB scanpix

Selv mener han at det er vanskelig å forsvare at den private bryllupsreisen til en prinsesse som gifter seg borgerlig og i stor grad skal leve borgerlig, er av så stor offentlig interesse at det trumfer loven om privatlivets fred.

– Samtidig må det sies at Kongehuset selv har satt seg i denne posisjonen når de gjør selve bryllupet til en så stor, offentlig mediebegivenhet. Når man har skapt denne interessen er det vanskelig «å skru av bryteren» igjen, påpeker Gunnar Bodahl-Johansen.

Også i Norge har kongefamilien vært i konflikter med kjendispressen, og de har blant annet klaget inn Se og Hør til PFU for å ha publisert private bilder av kronprinsfamilien på badeferie i Frankrike. Også tysk media har bydd på store frustrasjoner, spesielt for kronprinsesse Mette-Marit. Dette er imidlertid ingenting i forhold til britisk tabloidpresse, som har rykte på seg for å være verdens verste.

Bodahl-Johansen minner om at paparazziene tjener gode penger fordi mediene er villige til å betale. Og så lenge publikum fortsetter å kjøpe, vil hjulene på trykkpressen bare fortsette å rulle.

– Ansvaret ligger til sist hos mediene. Men jeg har vanskelig for å se at noen klarer å stoppe denne utviklingen.

Mener du de kongelige må tåle det offentlige søkelyset også på ferie, eller synes du kjendispressens jag er unødvendig? Si din mening om dette i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix