NRK Meny
Normal

Madagaskar

Har du sett filmen Madagaskar og synes det så fint ut med lemurer som synger "I like to move it"? Det var nemlig derfor reporter Janna Nevra Aarvik dro hit.

Madagaskar
Foto: Janna Nevra Aarvik / NRK

Forutenom de apelignende lemurene og vakre strender, så var Madagaskar helt forskjellig fra tegnefilmen med samme navn. Jeg var i landet tre måneder og på den tiden ble jeg blant annet kjent med en hel landsby og fanget blekksprut med en dame som hadde fisket siden hun var fem år.

I Madagaskar går det meste litt saktere enn her hjemme, og mye tid går med til "tsanga tsanga", som betyr å bare henge rundt. Gasserne står ofte opp rundt fem tiden om morgenen, og tar siesta midt på dagen før det i skumringen er "tsanga tsanga" for alle penga. Barn går på skole hvis de vil, eller hvis foreldrene har noen ariary (myntenheten der nede) til overs. Men i landsbyen hvor jeg var, i Ifaty, var det ikke uvanlig at de heller ville være med foreldrene ut og fiske i utriggerkanoene.

Blekksprutdama

Blekksprut-dama

Blekksprutdama

Foto: Janna Nevra Aarvik / NRK

 

Hver dag ror blekksprutdama, enten alene eller med mannen sin, ut for å fange blekksprut med et spyd. De bor i Mangily, som ligger litt nord for Toliara på sørvest kysten av Madagaskar. Hun tar av seg på overkroppen, og puppene henger "in natura". Det er hun som er eksperten og har lært opp mannen, helt motsatt av det vanlige kjønnsrollemønsteret man ellers finner her. Hun har ti barn og er avhengig av det hun fisker. Den siste gangen jeg var med og fiska hadde de blitt avanserte og fått seil på kanoen. At seilet består av to sammensydde sementsekker, har ingen betydning. Med en maske som ikke er helt tett dykker hun ned og løfter på stener og koraller og plutselig setter hun spydet i en blekksprut. Blekk flyter rundt og blekkspruen slynger seg oppover armene hennes, før den til slutt ender i utriggerkanoen.

"I Like to Move It"

Lemurer er en artig dyreart. Jeg prøvde flere ganger å få de til å synge I like to move it move it, men de er rett og slett ikke sangdyr. Det de har, er veldig mjuke fingre og lange haler. En liten lemur med hale i hvite og svarte striper satt på skuldra mi en hel kveld mens jeg spilte domino med noen gassere. Det beste er jo selvfølgelig å se de ville i en av landets mange nasjonalparker. Der kan man også se mange dyrearter som bare finnes på øya. Madagaskar er et land på størrelse med Frankrike og det bor 17 millioner her. Rundt 16 av disse er fattige.

En typisk klisje man hører fra Afrika, er om de veldig fattige menneskene som allikevel har et stort smil om munnen og er glade. Men det stemmer faktisk, selm om ikke alle jeg snakka med var like glade. Mange drømmer om Europa og "rikmannslivet" her. De har en tanke om at penger kan løse de fleste sorger. " Penger, utlending? godteri, utlending?" I byene hvor det er turister, er det vanlig å ha barn i hælene som tigger etter penger. Det som er synd er at det er tvilsomt man hjelper barna bort fra gata ved å gi de penger. Det letter i beste fall på sin egen samvittighet. Men jo mer penger man gir, jo mer tigger de. Det er iallfall mitt inntrykk.

13 timer unna Norge

For å komme seg til Madagaskar, går det fly fra Oslo til PAris, og fra Paris direkte til hovedstaden på øya, Antananarivo. Det tar 10 timer fra Paris til Tana. Det gassiske språket har noen utrolig lange navn. Og etternavn kan være opp til flere linjer lange. Hovedstaden blir derfor kalt Tana. Madagaskar fikk sin uavhengighet fra Frankrike i 1960, men det er fremdeles mange franske skoler og det er det administrative språket.

Ryk og reis NRK P1

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters