Hopp til innhold

Må betale for NRK 3

Mange kabel-TV-abonnenter kommer ikke til å få inn den nye tv-kanalen NRK 3 /NRK Super som kommer i løpet av året. Grunnen er at det ikke er plass til flere kanaler i det analoge nettet til Canal Digital.

NRK

MÅ BETALE: NRK 3 vil kun være tilgjengelig i de digitale TV-pakkene. Det betyr at seerne må kjøpe ny dekoder og et ekstra abonnement utover det mange som bor i blokker og borettslag i dag har inkludert i husleien.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I desember utvider NRK-familien med en ny TV-kanal. NRK 3 blir en underholdningskanal med film, serier, musikk og humor. På dagtid vil NRK sende barne-TV og kalle seg NRK Super.

NRK kommer ikke til å ta ekstra betalt for det nye tilbudet, men det vil kabelselskapene Get og Canal Digital gjøre.

 

- Kun tilgjengelig digitalt

- NRK vil ikke være en del av den analoge grunnpakken, sier administrerende direktør i Canal Digital, Svein Erik Davidsen, til Dagsavisen.

- Hvorfor får ikke deres abonnenter kanalen NRK3/NRK Super gratis i deres grunnpakke?

- NRK 3 er en kanal som er etablert i forbindelse med overgangen til digital distribusjon. Dermed blir ikke NRK 3 tilgjengelig i det analoge bakkenettet. På alle TV-plattformer må man ha en digital dekoder for å få inn nye TV-kanaler, det er sånn det er.

Sigurd Sandvin

- IKKE ET PROBLEM: Sigurd Sandvin er markeds- og kommunikasjonssjef i NRK. Han mener det ikke er problematisk at folk må betale for en NRK-kanal.

Foto: NRK / NRK

Kanalen vil altså kun være tilgjengelig i de digitale TV-pakkene. Det betyr at seerne må kjøpe ny dekoder og et ekstra abonnement utover det mange som bor i blokker og borettslag i dag har inkludert i husleien.

200 000 abonnenter må betale ekstra

Dette betyr at rundt 200 000 abonnenter må betale ekstra for å få inn NRK 3/NRK Super.

Sigurd Sandvin er markeds- og kommunikasjonssjef i NRK. Han mener ikke at Canal Digital plikter å levere allmennkringkasterkanalene gratis til abonnentene deres.

- Vi vil selvsagt at våre kanaler skal være mest mulig tilgjengelige til en rimeligst mulig pris, men vi legger oss ikke opp i hvordan kabelselskapene priser sine pakker.

- Ikke problematisk

- Er det ikke et problem for NRK at folk som allerede betaler lisens, må ut med ekstra penger for å få NRK 3 og NRK Super?

- Dette er en valgfrihet for kundene, og det er frivillig om man vil betale kabelselskapene for dette. De har et alternativ som er gratis utenfor, sier Sandvin.

 

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)