Judy's pastasaus
2 gulrøtter i skiver
2 gule løk, hakket
2 fedd hvitløk, presset
2 bokser tomat
Sauter løk og gulrot, tilsett tomater og hvitløk samt 2,5 del vann. Salt, pepper og evt. en terning grønsaksbuljong. La dette putre på svak varme uten lokk 1 time.
Hell røren i hurtigmikser eller foodprosessor og hakk til det er en jevn pure.
Smaker nydelig i all sin enkelhet. Kan også brukes som base og tilsettes kjøttdeig.
Innsendt av Eva-Lotta Berg fra Tønsberg.
Willy's favoritt thai-suppe
1 spiseskje olje
1 spiseskje grønn karri-pasta(Olje og karri-pasta, eller 1 spisekje karripulver, varmes godt i en kjele til DET LUKTER GODT.)
Deretter har man i:
3 gulerøtter (i små biter)
1 boks minimais (deles opp)
1/2 blomkålhode (i biter)
1/2 eple i små terninger
4 kaffir sitron blader
2 små chilipepper
2 fed finhakket hvitløk
3-4 skiver fersk ingefær
4-5 blader av søt basilikum
1 terning grønnsakbuljong
1 kopp fiskesausbuljong
Disse ingredisenser kokes til grønnsakene er møre hvoretter man heller over 1/4 liter kokosmelk og koker opp.
Ønsker man dette som noe annet enn en grønnsaksuppe, kan man steke/koke 200 gr. kyllingkjøtt i små biter og tilsette.
Serveres med hvitløkbrød og "bon apetit".
Innsendt av Willy Mørch fra Trondheim.
Marians sikorisalat
Sikori. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Circa 4 sikorier. De skal ikke være brunlige, og helst ikke ha for mye grønt heller (da er de gamle)
1 eple
1 appelsin
Valnøtter
Evt. druer, banan eller rosiner.
Yoghurt
Litt vineddik
Sukker
Ingefærpulver, evt. sesamfrø
Fjern evt. brune deler av sikoriene, og det meste av det grønne. Del sikoriene på langs, ta ut den bitre kjernen og legg det som du har igjen et kvarters tid i iskaldt vann (lært av Ingrid Espelid, - det tar vekk den bitre smaken)
Lag dressingen: bland yoghurt (hvis man ønsker kan man blande inn rømme) med noe vineddik. Smak til med sukker - det skal ikke rive i halsen! Tilsett ingefærpulver og evt. stekte sesamfrø. Smak!
Skrell og kutt de fruktene som du vil ha med: alltid epple, helst også alltid appelsin eller mandarin. Ta frukten opp i salatskålen med dressingen.
Ta sikoriene ut av vannet, sil av, kutt opp i småbiter. Tilsett sikoribitene til salatskålen med frukt og dressing. Voilà: Marians "slofsla".
Jeg synes ikke at den passer så godt til fisk (hvit til hvit?), selv om jeg bruker den til laks. Liker den best til kjøtt (all slags) og noisette poteter.
Uansett - salaten er en "schläger" hjemme hos oss og har vært det i 30 år.
Innsendt av Marian Flick fra Bergen.
Soppstuing
Sjampinjong. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Hørte på grønnsaksskolen i Norgesglasset i dag og jeg er helt enig i at spinat er kjempegodt både som stuing og ikke minst som suppe med hardkokt egg.
Imidlertid har jeg lyst til å dele med meg av en oppskrift eller idé jeg prøvde ut på noen venninner jeg hadde til middag for noen uker siden.
Jeg tok rett og slett MASSE sjampinjong som jeg freste i litt smør bruker egentlig olje når jeg steker, men syntes jeg ville ta litt smør for smakens skyld.
Så pepret jeg soppen godt, hadde på en anelse buljongpulver (gjerne kylling fordi det har en så mild og god smak) og så på med rømme og lot det hele surre. Gjett om dette ble populært. Serverte det til ovnsstekt laks og pilaffris. Ikke noe originalt med dette men så enkelt og godt!
I dag skal jeg også ha sopp til ovnsgratinert kylling, men da velger jeg å ta ikke bare sjampinjonger, men også litt tørret skogsopp som jeg forbereder til surringen i rømme. Til slutt tror jeg at jeg blander litt finhakket vårløk i soppstuingen; det pleier å sette prikken over ien.
Innsendt av Margareta Forrestad fra Oslo.
Grønnsakpizza
Pizzadeig (to stk.)
9 dl hvetemel, 50 gr tørrgjær, 3 del vann, 3ss olje, litt salt
Fyll: 3-4 løk, 1 purreløk, 1 paprika, 1 liten bit sellerirot, fersk sjampignon (mengde etter smak), 1 liten boks herm. ananas. Alt freses i panne på svak varme til det er mykt.
Jeg bruker tomatpure til å dekke bunnene og fyller på det avrente fyllet og topper med ost. Har vært familiens favorittpizza i 25 år!
Innsendt av Sidsel Kalvig fra Stavanger.
Ovnsbakt aubergine
Aubergine. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Rumensk oppskrift som lages av auberginer, tomater, paprika og persille.
Skjær auberginer, tomater og paprika i skiver.
Steik litt auberginer.
Legg ned i et gryte (som kan beregnes for ovnen) et lag med auberginer, et lag med tomater, et lag med paprika, hakket persil, litt salt og malt pepper. Gjenta det en gang til (avhengig av grytas størelse) og legg det i ovnen.
Serveres med loffbrød.
Innsendt Maria Nesse fra Florø.
Ovnsbakt aubergine
(4-6 personer)
1 kg mellomstore auberginer
1 kg modne tomater
2 pressede hvitløksfedd
olivenolje
1 bunt basilikum
salt og nymalt pepper
en liten klype sukker
300 g mozzarella
100 g nyrevet parmesan
Skyll auberginene og skjær av stilkfestene. Skjær auberginene i 1/2 cm tykke skiver på langs. Strø på salt, legg dem på ei skjærefjøl, legg ei annen skjærefjæl over og legg på noe tungt. La det stå minst en time, slik at de beske smaksstoffene trekkes ut.
Skåld, skrell og fjern kjernene fra tomatene og finhakk dem. Fres presset hvitløk i litt olivenolje uten av den blir brun. Tilsett tomatene og 1/3 av basilikumen, og la det koke inn på svak varme under omrøring til en tykk saus. Smak til med salt, pepper og en klype sukker.
Skyll aubergineskivene raskt under rennende vann. La dem renne godt av i et dørslag og press ut overskytende væske.
Tørk dem godt med et rent kjøkkenhåndkle.
Varm opp rikelig med olivenolje i en stekepanne og fres skivene gylne i omganger. La aubergineskivene renne godt av på et dobbelt lag tørkerullpapir.
Smør en ildfast form med litt olje og kle bunnen med et lag aubergineskiver. Dryss parmesan over, legg på mozzarella i skiver, hell på halvparten av tomatsausen og dryss strimlet basilikum over. Gjenta i nevnte rekkefølge og avslutt med tomatsaus.
Spar ca. 2 ss parmesanost. Gratiner i 20 minutter ved 175°. ta ut formen etter halve tiden og dryss parmesanen du sparte over. Gratiner ferdig.
Innsendt av Per Chr. Karlsen fra Åros.
Sommerform
Squash. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
1 stk squash
Ca. 10 aromasopp
1 stor løk
2 fedd hvitløk
1 paprika
Ca. 10 poteter
4 stk. kyllingfileter
Salt
Pepper
Basillikum
Timian
Olivenolje
Skjær squash, poteter og soppen i skiver.
Ha i litt olivenolje og hakket hvitløk i bunnen av en ildfast form.
Legg lagvis (1 skive squash,i skive sopp, en skive potet osv.) rundt i ring i formen til den er full.
Fordel løk,paprika og krydder jevnt i formen. hell litt olivenolje over det hele.
Kyllingfiletene krydres med salt og pepper og brunes lett på stekepanne.
Legg kyllingfileene oppå alt i formen.
Stekes på 200 grader til potetene er ferdige.
En kan med fordel dekke formen til med aleminiumsfolie.
Dersom man ønsker en meget mager variant, kan en med hell ersatte olivenolje med en pose sjysaus.
Serveres med hvitløksbaguetter og salat.
Innsendt av Birgitte Svendsen fra Bodø.
Se også Grønnsaksskolen.
Norgesglasset NRK P1