Egil Skallagrimssons saga

Møt Egil Skallagrimsson. En tøffing med en poetisk og sårbar sjel. En action-helt fra 900-tallet, rå i kjeften og rask med sverdet.

Egil Skallagrimssons saga
Foto: Illustrasjon: Antonia Pambou / NRK

Han har mye uoppgjort med kongssønnen, Eirik Blodøks, og de gutta tar ikke sine konflikter til riksmeklingsmannen, for å si det sånn.

Men Egil er mer enn et råskinn. Han er sannsynligvis den eneste dikter i verdenshistorien som har berget livet ved å skrive et hyldningskvad til sin bøddel.

Andre del: «Nidstangen».

Verdenspremiere

Det er saft og kraft i de gamle sagaene. De roper etter å bli formidlet i ny form. Men forsøkene på å overføre dem til scene eller film har sjelden vært særlig vellykket.

Nå mener NRK Radioteatret at vi har knekket koden og syns avgjort det er en begivenhet med verdenspremieren på Sagaen om Egil Skallagrimsson. Vi har gjort den til en poetisk action-komedie, som det virkelig svinger av.

Midt blant oss

Her er ikke sagaens distanse. Egil utfolder seg midt blant oss. Vi kjenner ham igjen. Egil er den første av sagaheltene som viser fram spor av en sjel. Den tyter fram gjennom hans kvad.

Det er Morten Cranner som har dramatisert Sagaen om Egil Skallagrimsson og har regi sammen med lyddesigneren Erki Halvorsen.

Resulatet: Norges-historie som kan konkurrere med Die Hard-filmene.

Første episode sendes søndag kl. 15.03, reprise mandag kl. 21, og i nett-tv (4 uker).

Egilssoga

John Brungot, Trond Høvik og Terje Ranes.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Produksjonsleder Hege Stabell
Produsent Carl Henrik Grøndahl
Dramaturg Helge Andersen
Musikk Bjørn Klakegg og Morten Cranner
Lyddesign Erki Halvorsen
Regi Morten Cranner

Kulturstrøm

  • Jon Larsen takker av i Hot Club

    Gildas Le Pape fra Satyricon overtar som organisator når Hot Club de Norvèges drivkraft gjennom 40 år legger opp som profesjonell musiker. Jon Larsen har sin siste sesong på veien før Bandet er også fornya med gitaristen Ola Erlien (18). Hot Club avslutta nylig Moldejazz og drar videre til Canal Street-festivalen i Arendal, før Sildajazz i Haugesund og Oslo Jazzfestival, skriver Fire Flate.

    Jon Larsen
  • Ni uker satt av til straffesak

    Straffesaken mot en 49 år gammel mann som har hatt ledende stillinger i en festival og i mediebransjen, starter i januar 2020. Han er tiltalt for ni voldtekter, og for seksuell omgang med en jente på under 16 år. 49-åringen nekter straffskyld.