Egil Skallagrimssons saga

Møt Egil Skallagrimsson. En tøffing med en poetisk og sårbar sjel. En action-helt fra 900-tallet, rå i kjeften og rask med sverdet.

Egil Skallagrimssons saga
Foto: Illustrasjon: Antonia Pambou / NRK

Han har mye uoppgjort med kongssønnen, Eirik Blodøks, og de gutta tar ikke sine konflikter til riksmeklingsmannen, for å si det sånn.

Men Egil er mer enn et råskinn. Han er sannsynligvis den eneste dikter i verdenshistorien som har berget livet ved å skrive et hyldningskvad til sin bøddel.

Andre del: «Nidstangen».

Verdenspremiere

Det er saft og kraft i de gamle sagaene. De roper etter å bli formidlet i ny form. Men forsøkene på å overføre dem til scene eller film har sjelden vært særlig vellykket.

Nå mener NRK Radioteatret at vi har knekket koden og syns avgjort det er en begivenhet med verdenspremieren på Sagaen om Egil Skallagrimsson. Vi har gjort den til en poetisk action-komedie, som det virkelig svinger av.

Midt blant oss

Her er ikke sagaens distanse. Egil utfolder seg midt blant oss. Vi kjenner ham igjen. Egil er den første av sagaheltene som viser fram spor av en sjel. Den tyter fram gjennom hans kvad.

Det er Morten Cranner som har dramatisert Sagaen om Egil Skallagrimsson og har regi sammen med lyddesigneren Erki Halvorsen.

Resulatet: Norges-historie som kan konkurrere med Die Hard-filmene.

Første episode sendes søndag kl. 15.03, reprise mandag kl. 21, og i nett-tv (4 uker).

Egilssoga

John Brungot, Trond Høvik og Terje Ranes.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Produksjonsleder Hege Stabell
Produsent Carl Henrik Grøndahl
Dramaturg Helge Andersen
Musikk Bjørn Klakegg og Morten Cranner
Lyddesign Erki Halvorsen
Regi Morten Cranner

Kulturstrøm

  • Banksy tapte varemerketvist

    Banksy tapte en varemerketvist fordi han ikke selger varer prydet «Love Is In the Air», et motiv som første gangen var å se på en vegg i Jerusalem i 2005. Det viser en maskert mann som kaster en bukett med blomster. Banksy varemerkebeskyttet motivet i 2014. Men EUs immaterialrettskontor (EUIPO) avslår nå å gi det beskyttelse, melder BBC.

    Banksy sitt "Love Is In the Air"
    Foto: Alessandra Tarantino / NTB
  • Vil støtte musikkscenen i Beirut

    Festivalen Oslo World er oppretter et fond som skal bidra til gjenreisningen av Beiruts musikkscene. Dermed vil årets festival åpnes med en solidaritetskonsert 27. oktober, der artister som Frida Ånnevik, Unge Beirut, Moddi, Gekko Fattal, Trygve Seim, Frode Haltli, KORK kvintett, Inger Hannisdal og Majaz medvirker.