NRK Meny
Normal

Egil Skallagrimssons saga

Møt Egil Skallagrimsson. En tøffing med en poetisk og sårbar sjel. En action-helt fra 900-tallet, rå i kjeften og rask med sverdet.

Egil Skallagrimssons saga
Foto: Illustrasjon: Antonia Pambou / NRK

Han har mye uoppgjort med kongssønnen, Eirik Blodøks, og de gutta tar ikke sine konflikter til riksmeklingsmannen, for å si det sånn.

Men Egil er mer enn et råskinn. Han er sannsynligvis den eneste dikter i verdenshistorien som har berget livet ved å skrive et hyldningskvad til sin bøddel.

Andre del: «Nidstangen».

Verdenspremiere

Det er saft og kraft i de gamle sagaene. De roper etter å bli formidlet i ny form. Men forsøkene på å overføre dem til scene eller film har sjelden vært særlig vellykket.

Nå mener NRK Radioteatret at vi har knekket koden og syns avgjort det er en begivenhet med verdenspremieren på Sagaen om Egil Skallagrimsson. Vi har gjort den til en poetisk action-komedie, som det virkelig svinger av.

Midt blant oss

Her er ikke sagaens distanse. Egil utfolder seg midt blant oss. Vi kjenner ham igjen. Egil er den første av sagaheltene som viser fram spor av en sjel. Den tyter fram gjennom hans kvad.

Det er Morten Cranner som har dramatisert Sagaen om Egil Skallagrimsson og har regi sammen med lyddesigneren Erki Halvorsen.

Resulatet: Norges-historie som kan konkurrere med Die Hard-filmene.

Første episode sendes søndag kl. 15.03, reprise mandag kl. 21, og i nett-tv (4 uker).

Egilssoga

John Brungot, Trond Høvik og Terje Ranes.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Produksjonsleder Hege Stabell
Produsent Carl Henrik Grøndahl
Dramaturg Helge Andersen
Musikk Bjørn Klakegg og Morten Cranner
Lyddesign Erki Halvorsen
Regi Morten Cranner

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller