NRK Meny
Normal

Lyst, lidenskap og latinojazz (R)

Antikkens Hellas var en av de mest sanselige og livsnytende samfunn som har eksistert på jorden. Erotikk og sanselighet gjennomsyrer kunst, musikk, filosofi og hverdagsliv – men samtidig var kjærligheten et stort problem for grekerne.

Studio Sokrates forbereder sending fra jazzfestivalen i Molde, 2006. Borge, Nilsen og Opdahl
Foto: NRKP2 / NRK

NB: Denne utgaven av Studio Sokrates er en reprise fra jazzfestivalen i Molde, juli 2006.

Alle kjenner de eggende rytmene fra latinojazzen – og alle merker sensualiteten, erotikken og tristessen som smyger seg inn i sjelen av denne musikken. På jazzfestivalen i Molde lager Studio Sokrates radio om lyst, lidenskap og latinojazz.

Kjærligheten

For grekerne var kjærligheten et tveegget sverd. De forsøkte å forholde seg intellektuelt til kjærlighetens mysterium: «Hva er det å elske?» «Hva innebærer det å bli elsket?» Vi ser med en gang at kjærlighet byr på utfordringer – og utfordringer av den sorten man må finne en løsning på.

Samtidig hadde grekerne et muntert forhold til erotikk og sanselighet. «Afrodite-kaleiopygea» sa de til hverandre – og flirte: Afrodite med den fine rumpa. Og det stemmer. Tidligere i sommer var jeg på ferie på Kreta – og gikk systematisk til verks: Snudde alle Afroditeskulpturene jeg kom over bak fram – og så etter: Afrodites «pygea» er svært «kala».

Homoseksualiteten

Antikken er kjent for kjærlighetsforholdene mellom unge gutter og voksne menn. En gresk mann – en fri borger – kunne nok føle aktelse for sin kone, Sokrates gjorde antakelig det – men kjærligheten, lysten og lidenskapen gikk den frie greker annetsteds med. Til hetærer, konkubiner, prostituerte eller til sin unge guttevenn. Erastes var navnet på den elskede gutten – som skulle være ung. «eros har pustet liv i ham» er han klar for å møte en «Eromenes», den voksne elskeren.

«Kom rett hjem fra skolen i dag – ikke innlat deg med mannfolkene som sitter og ser på dere i gymnastikken». Slik har mer enn en gresk far formant sine sønner i Athen. Saken var at kjærlighetsforholdene mellom unge gutter og voksne menn kunne gå riktig galt – hvis den unge mannen møtte feil elsker. Og sjalusimord var ikke uvanlig.

Møtte han den rette var guttekjærligheten en viktig og nødvendig vei å gå for den unge gutten. Han skulle bli soldat i den greske hoplittfalanksen, og borger i en fri bystat. Derfor var det nødvendig å kjenne de riktige maktmenneskene, knytte de riktige sosiale bånd – og å lære å ta for seg av livets goder som en mann – og ikke som et barn eller en slave, eller en kvinne.

Giørtz, Brunborg og Lund rådslår før leken med Studio Sokrates starter
Foto: NRK

Trio de Janeiro rådslår før samspillet med Studio Sokrates starter. P2scenen, Aleksandraparken i Molde, 21. juli 2006

Musikken

sørger Trio de Janeiro for – I Molde består trioen av Tom Lund, gitar, Anne Marie Giørtz, vokal & diverse, samt Tore Brunborg, saksofon. Og de framfører fire av de mest kjente latinamerikanske jazzstykkene, nemlig: The Girl from Ipanema, Desafinado, Aqua de bebe og So danco Samba.