Hopp til innhold

Lysets maler trekker mot mørket

En dag med grått formiddagslys i et atelier i en moderne bygård i Lillestrøm møtte dokumentarskaper Agnes Moxnes billedkunstneren Kåre Tveter i 1995.

Kåre Tveter på Svalbard i 1997

Billedkunstner Kåre Tveter er kjent for sine landskapsmalerier fra Svalbard.

Foto: Møller, Line / Scanpix

  • Hør radiodokumentaren «Vi skulle jo snakke om lyset...» på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

– Det hjelper at det er mørkt, sier Kåre Tveter mens han trekker for gardinene og skrur av lyset.

Han har ofte blitt kalt «lysets maler», men han liker å sitte i mørket. Tveter er mest kjent for sin behandling av lys i sine landskapsmalerier og -akvareller, ofte i duse avtoninger og med minimal fargebruk.

– Du vet, lyset, det er det mest immaterielle. «Gud sa: «Bli lys» - og det ble lys, og Gud så at lyset var godt», er det ikke slik da? Og det ble ikke sagt noe mer, så vidt jeg har lest. Hvordan skal jeg da kunne si noe særlig? Det flommer jo og er der bare som en gudegave, sier han.

Etter at Tveter besøkte Svalbard for første gang i 1982 har han vært bergtatt av Svalbardlyset, og det har preget mye av hans kunst. Han verken maler, fotograferer eller tar skisser mens han er der. Han samler i stedet sine inntrykk og henter dem fram når han kommer hjem til sitt atelier.

– Jeg går ute og opplever, men jeg maler alltid inne. Inntrykkene kommer utenfra, ofte fra naturen og lysopplevelser. Jeg tenker nesten ingenting tror jeg. Jeg bare opplever, og føler mye mer enn jeg tenker. Det er omtrent som en religiøsitet, sier Tveter.

Tørkede minner og en blodtrykksmåler

Kåre Tveter

Dokumentarskaper Agnes Moxnes møtte Kåre Tveter i hans atelier i Lillestrøm i 1995.

Foto: NRK

Hjemme i Kåre Tveters «mørkekammers» er veggene malt røde og dunkle, og rommet minner om en forlatt teatersalong fylt av rot, en blodtrykksmåler og en søyle full av tørkede blomster. Roser kan være et uttrykk for tilbedelse, mener Tveter.

– Selv den siste rosen er for lengst tørr, det er ingen ny rose. Ser du det? Livet har passert, og nå sitter jeg og ser på tørkede minner sier han.
– Det må gå på galgenhumor til slutt, vet du, legger han til og ler.

Blodtrykksmåleren bruker han med jevne mellomrom, selv om blodtrykket er normalt.

– Jeg måler det iblant. Og kjenner på pulsen. Men jeg har, så vidt jeg kan skjønne, ikke høyt blodtrykk. Det er merkelig, etter alle teorier jeg har hørt, så skulle jeg hatt høyt blodtrykk. Jeg som lever så anspent, nervøst og urolig. Slik opplever jeg meg selv i hvert fall. Men jeg har ikke høyt blodtrykk, så det stemmer ikke dette som man så ofte hører, sier han.

Fra grått til hvitt

Kåre Tveter og dronning Sonja

Kåre Tveters Galleri Lysthuset ble offisielt åpnet av dronning Sonja 25.oktober 2002. Samlingen består av omtrent 150 av Tveters egne arbeider i ulike teknikker.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Tveter hadde sin første separatutstilling i 1959, og er i dag representert i de fleste offentlige gallerier i landet. Da Radiodokumentaren møtte ham har det grå skjegget for lengst blitt hvitt, og han kan se ut som en mild og rolig mann. Men det stempelet vil han ha seg frabedt. Han er en temperamentsfull maler.

– Uffameg. Det er et bedrag det der. ”Mild”. Jeg er ikke mild! Og jeg er heller ikke beskjeden, som så mange vil ha det til. Ser jeg så mild ut? Ser jeg ikke heller gretten ut?

Kåre Tveter ler godt igjen. Det gretne og ubeskjedne skjuler han på innsiden. Alderdommens ro har han ikke funnet. For Kåre Tveter er det motsatt. Han har aldri vært mer urolig enn nå.

– Tiden går og jeg har så mye ugjort. Før hadde jeg tid til andre ting også, men nå har jeg ikke det. Bildene presser på. Det er det rare drivet som jeg ikke er herre over, som er både utenfor meg og i meg. Jeg føler meg på ingen måte sterk og full av vitalitet. Men det indre presset er der mer og mer ettersom tiden går, forklarer han.


– Den jævlige alderdommen

Han er ikke så opptatt av alt han har fått gjort, og bildene han allerede har malt. Hans besettelse er det som kommer. Kåre Tveter har fremdeles mye han vil gjøre.

Kåre Tveter og akvarellen

Tveter er en av våre mest anerkjente landskapsmalere. Han er spesielt kjent for sine tolkninger av vinterlyset i duse akvareller.

Foto: NRK

– Det er så mye som står igjen. Noen ganger synes jeg at jeg bare så vidt har begynt. Og det har jeg jo egentlig óg. Og det har vært mange motbakker, for meg som for alle andre. Men jeg har måttet gjøre det. Hva annet skulle jeg gjøre? Ingenting annet. Det er utenkelig og umulig, sier han.

Da Agnes Moxnes forlater ham i det mørke atelieret i Lillestrøm, lener han seg over gelenderet og roper etter henne ned trappa:

– Bruk tiden godt før den jævlige alderen innhenter deg! Den kommer før man vet ordet av det.

Kåre Tveter fortsatte å male helt til han ble rammet av slag i 1998. I januar fylte han 90 år.

Hør ”Vi skulle jo snakke om lyset…” på NRK P2, lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Dokumentaren er laget av Agnes Moxnes, og ble sendt første gang i september 1995. Teknisk regi Ragnhild Sævik Skarpeid.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.