Hopp til innhold
Anmeldelse

Lysende om døden – og livet

Den svenske barnebokforfatteren Ulf Stark, som døde for halvannet år siden, etterlater seg en uforglemmelig fortelling om livet, døden og kjærligheten. Den passer like godt for voksne som for barn.

Ulf Stark, forfatter

«Rømlingene» er en bok som yter Ulf Starks litterære minne rettferdighet.

Foto: Pressens Bild / NTB scanpix

Farfar er gammel og gretten. Pappa gidder knapt å besøke ham. Men barnebarnet liker den sinte gubben. At han blir sint, gjør livet mer spennende.

Så rart det er at løvet lyser på sitt vakreste like før det faller av, skriver Ulf Stark. Visste han selv at han snart var på vei ut av livet? Farfar er i alle fall på vei et annet sted. Han drømmer om å se igjen Farmor, som han har savnet sårt siden hun døde.

Et umake par

Nå ligger Farfar på sykehuset. Han har brukket lårhalsen. Hjertet er heller ikke lenger hva det var. For mannen som viet sitt liv til å grave, snekre og mekke, og som har vært «Maskinsjef for all verdens skip» er ikke et stillesittende liv noe liv. Da er det godt å ha et barnebarn som tar deg med på rømmen!

Det er barnebarnet som forteller, Vesle-Gottfrid, som Farfar kaller ham, enda det er et mellomnavn ingen andre bruker. Men Gottfrid er Farfars fornavn. Også i navnet hører de to sammen.

Det drysser mild magi over Ulf Starks siste bok. For hadde en liten pjokk greid å lure foreldrene til å tro at han skal på helgetur med fotball-laget mens han egentlig tar farfar med seg på eventyr? Hadde det utslitte farfarhjertet tålt påkjenningen opp bakkene til sommerhuset? Og hadde nå virkelig en tiåring brydd seg så mye om sin sinte og bannende bestefar?

Språklig musikalitet

Ja, i fiksjonen er alt mulig, og i Ulf Starks usentimentale språk blir vennskapet mellom de to så fint som det kan få blitt. Særlig lesere med noen år på baken vil kunne ta til seg Starks lune humor.

Historie og språk er så gjennomarbeidet at jeg helt uavhengig av den rørende historien, blir varm om anmelderhjertet.

Når farfars snorking mot slutten av boken høres ut som et skip som starter motoren før det skal legge fra kai, da blir jeg lykkelig. Stark utviser ekstrem presisjon og utporsjonerer dobbeltbunnede utsagn i akkurat passelige doser.

Line Almhjells oversettelse til norsk er stødig og god.

Skaper lys av mørket

«Rømlingene» er illustrert av Kitty Crowther. Kritt-tegningene hennes fyller 15 av de 140 sidene, men det føles som om de er mange flere. Hver tegning er mettet med følelser, enten de uttrykker sinne, sorg eller savn. Omslaget viser Gottfrid og Farfar på sommerøya, skuende utover en høstfarget skjærgård med en Munch-aktig himmel i vest. Gjennom hele fortellingen er høstfargene like sterke og flammende som Farfars misfornøyde ansikt.

Jo nærmere døden Farfar kommer, jo nærmere Farmor og en mulig himmel, jo lysere blir fargepaletten.

«Rømlingene» er en barnebok. Passer den for 10-12-åringer? Ja! Boken gir en følelse av mestring, her er en gutt som tar livet i egne hender og tyr til hvite løgner, om det så må til. Stark og Crowther har levert en personlig fortelling om mot, minner – og om kjærlighet.

Passer for deg som:

 • er glad i god litteratur, uavhengig av genre og alder

Kulturstrøm

 • Karin Krog tildelt Norsk jazzforums hederspris

  Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.

  Hedersprisen er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.

  – Få, om noen, dekker denne beskrivelsen like godt som årets hederspris-mottaker, Karin Krog, sier daglig leder Gry Bråtømyr, som på vegne av styret i Norsk jazzforum overrakte prisen.

  Karin Krog og daglig leder i Norsk Jazzforum, Gry Bråtømyr.
  Foto: Helge Brekke
 • Jon Fosse nominert til amerikansk pris

  Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB.

  På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls.

  Prisen deles ut natt til fredag norsk tid.

  Samme roman sørget for at Fosse fikk Brageprisen og Kritikerprisen, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen og National Book Award.

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB