NRK Meny
Anmeldelse

Lysende design

Bruker dagslyset som inspirasjon for nyskapende lamper

Det nye lyset. Daniel Rybakken

Daniel Rybakken skaper sine prosjekter i grenseland mellom kunst og design. Gjennom sine lysprosjekter er han både opptatt av å finne gode praktiske løsninger samtidig som han er opptatt av å skape et sterkt, tankevekkende, estetisk uttrykk (se flere bilder fra utstillingen nederst i artikkelen).

Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken

Det nye lyset heter en ny designutstilling som nå vises på DogA i Oslo.

Utstillingen er kuratert og produsert av Nasjonalmuseet, og presenterer en liten gruppe arbeider og produkter av den feirede, unge lysdesigneren Daniel Rybakken.

Rybakken er knapt 30 år, men har allerede mottatt en rekke priser, blant annet Anders Jahres Kulturpris, og London Design Medal i kategorien «Emerging talent».

Han har utdannet henholdsvis ved Høgskolan for design og kunsthåndverk i Göteborg, og på arkitekthøyskolen i Oslo. Gjennom ukonvensjonelle lamper og lysinstallasjoner har han forsøkt å gjenskape opplevelsen av dagslyset.

Grenseland mellom kunst og design

Daniel Rybakken skaper sine prosjekter i grenseland mellom kunst og design. Gjennom sine lysprosjekter er han både opptatt av å finne gode praktiske løsninger samtidig som han er opptatt av å skape et sterkt, tankevekkende, estetisk uttrykk. Denne dobbeltheten i hans prosjekt kommer tydelig til syne i utstillingen.

I verket «Daylight Comes Sideways», som noen kanskje husker fra Momentumbiennalen for noen år tilbake, ser vi ganske enkelt en lysfirkant på veggen.

Uvilkårlig snur vi oss for å se hvilket vindu det er som slipper inn dette klare, hvite dagslyset. Vi oppdager snart at det ikke finnes noe vindu. At lysfirkanten på veggen ikke er resultat av et lysinnfall, men en selvstendig lyskilde. '

Det han har gjort er å montere 1100 små LED-lyspærer bak en halvtransparent plate. Med dynamiske skyggeeffekter har han forsterket lysuttrykket, slik at fremstår som helt naturtro gjengivelse av dagslys.

Referanserikdom

Dette fungerer både som en original form for belysning, samtidig som lysfirkanten på veggen vekker minner i oss. Vi har vel alle ligget og studert dansende solflekker på tapetet, eller vårlyset som flommer inn gjennom en lett gardin. Så her bringer han en referanserikdom inn i prosjektet sitt.

Men det å kunne gjenskape dagslys åpner også en rekke spennende muligheter. Det er stadig oftere snakk om at man på grunn av plassmangel er nødt til å ty til vindusløse klasserom eller kontorer i større bygninger.

I slike rom med begrenset lysinnfall kan belysning av denne typen bidra til å skape en noe mindre lukket opplevelse av interiøret. Slik sett er dette poetiske verket, også løsningen på et praktisk problem.

Lampe som skulptur

Et annet stykke belysningsinnovasjon er lampen Counterbalance, som er satt i produksjon av den italienske belysningsprodusenten Luceplan.

Dette er en sterk arbeidslampe i svartmalt stål. Det lille lampehodet henger på en meterlang lampearm, med et veldig sirkulært motvekselelement som synker når lampen heves, og stiger når lampen senkes.

Slik fungerer lampen som en vakker, dansende skulptur i rommet, mens den er i bruk.

Utstillingen «Det nye lyset» klarer på en meget god måte å vise den spennende dobbeltheten i Rybakkens prosjekt. Både ved at han har fokus på å løse praktiske hverdagsproblemstillinger knyttet til belysning, samtidig som han lader sine verk med noe poetisk og tankevekkende, får produktene hans en verdifull tilleggsdimensjon.

«Det nye lyset». Daniel Rydbakken
Foto: Daniel Rybakken og Kalle Sanner
«Daylight entrance, Stockholm»
Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken
«Coherence light»
Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken
«Coherence light»
Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).