Lærte å lyse etter krabbe

"Blir du med og lyser etter krabbe, for krabbe er det beste jeg vet", synger Postgirobygget i sin landskjente sommersang. Solvår har lenge lurt på hva å lyse etter krabber egentlig går ut på. I Trøndelag er lystring langt i fra noen vanlig aktivitet. På Sør-og Vestlandet vokser barna opp med aktiviteten

Solvår Flatås og krabbe
Foto: Dag Lindebjerg / NRK

Man trenger ikke mange remediene for å lyse etter krabbe. Først og fremst trenger man en shabby liten båt, ikke en båt man er redd for. Når man lyser etter krabbe, ligger man nemlig med båten og dunker opp i berget. Derfor kan ikke båten være av den sorten man er redd for å få riper og bulker i. Dernest trenger man en litt kraftig lommelykt og en håv. Det er egentlig det eneste.

Gratis delikatesse i fjæresteinene

Bestanden av krabbe er økende i Norge, og på denne tida av året og et par måneder framover, er sesongen på sitt beste. Krabbene er fullstappa av kjøtt og rogn. Skjellene er ofte harde og krabben inneholder lite vann.

Solvår har fått med seg selveste Dag Lindebjerg for å få lært hvordan lystringen foregår. Han har vokst opp med denne delen av kystkulturen og kjenner alle knepene.

Lyse etter krabbe
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Når dagen går mot kveld, fullmånen viser seg og vinden stilner av er forholdene optimale. Vi kjører med båt fra Hjellestad, rett vestover mot Sotra. Der har Dag Lindebjerg ett av sine mange favorittsteder for lystring. Han viser Solvår hvite bergflater, som går skrått ned i sjøen.

-Når fullmånen kommer frem, trekker krabben oppover på det hvite berget. Den trekker mot lyset, forteller Dag.

Solvår fanger krabber

Når krabbene etter midtnatt trekker opp i vannskorpa på det hvite berget, er de lette å se. Solvår følger instruksjonene som Dag gir fortløpende. Hun setter lysstrålen på krabben. Dette fører til at krabben blir liggende helt rolig noen sekunder. Disse sekundene er akkurat det krabbefiskeren trenger for å få fanget krabben opp i håven.

I grumsete, urolig vann er det vanskeligere å se krabbene, som lett går i ett med tang og tare. To unggutter fra nabolaget, Christopher og Daniel, er også ute i samme ærend. De lyser etter krabber for å selge videre til butikken. På heldige netter kan de finne opptil hundre krabber. Så langt denne natta har de funnet bare to - tre, men de har mange timer foran seg ennå. Natta er ennå ung for de ivrige krabbefiskerne.

Lindbjerg Spesial

Krabben fraktes levende rett til gryta og kokes i salt sjøvann. I tillegg må det tilsettes en god neve havsalt, forteller Dag Lindebjerg. Krabbe smaker best nykokt. Nå i toppsesongen er klørne stappfulle med kjøtt. I skallet til hunnene er det rogn og mye av det som vestlendingene kaller "sjetå." Det er en slags ferdiglaga tykk "saus" som ligger like under krabbeskallet.

Dag Lindebjerg har sin egen oppskrift på et vellykket krabbemåltid. Man tar en brødskive med smør. Så legger man på en skive fiskepudding, deretter et lag "sjetå". På toppen av dette danderer man krabbekjøtt og majones.

-Værsågod, en Lindebjerg Spesial.

Kulturstrøm

 • – Mer politisk bokmesse enn før

  Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

  Bokmessen i Frankfurt
  Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters
 • Tysk satiriker demonstrerte

  Den tyske satirikeren, forfatteren og politikeren Martin Sonneborn kledde seg i Wehrmacht-uniform, lik uniformen til en av de sentrale figurene i nazi-Tysklands motstandsbevegelse under krigen, for å demonstrere under bokmessen i Frankfurt i helgen. Med stort politioppbud, demonstrerte Sonneborn mot at den ytre høyre-politikeren Björn Höcke fikk lese høyt under et arrangement på bokmessen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Frankfurt-demonstrasjon
  Foto: ARNE DEDERT / AFP
 • Slåsskamp på klassisk konsert

  En dame som raslet med tyggegummipapir under de svakeste partiene i Mahlers 5. symfoni, forårsaket regelrett slåssing under en konsert i Malmö i helgen. En publikummer rev fra henne posen, noe som førte til at kvinnen slo til mannen. Deretter utviklet det seg til slåssing mellom flere personer, melder Helsingborgs Dagblad.

  Tyggegummi
  Foto: Colourbox