NRK Meny
Normal

Lynsjeblogging vekker avsky

 

- Oppvoksende nettbrukere bør få inn journalistetikk med morsmelken, sier informatikkprofessor.

Selvjustis for bloggere

Lommemann-saken avslører at nettbrukere trenger klarere etiske retningslinjer, mener eksperter.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Morten Dæhlen ved universitetet i Oslo mener mange blogger og nettfora mangler helt etiske retningslinjer, og at dette er tydelig når navn og bilde av den antatte "Lommemannen" blir publisert på nettet.

- I forhold til vanlig presseetikk har disse bloggerne gått over streken. I prinsippet kan alle publisere på nettet, og derfor bør etiske retningslinjer for publisering gjelde for alle, ikke bare for pressen. 

Delte meninger

Nils Øy i Redaktørforeningen liker ideen om en etikkplakat for nettbrukere, men har svært liten tro på at dette vil fungere i praksis.

- For flere år siden ble det opprettet en slik etikkplakat og et klageorgan, men dette har nå sovnet helt inn.

Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk mener vi bør ta etikksaken alvorlig, men kikke utover Norges grenser.

- I USA har en del bloggere gått sammen og dannet sine egne etiske retningslinjer. Fordi den norske redaktørplakaten er sterkt knyttet til presseorganisasjonene er det vanskelig å overføre den for eksempel til bloggere. Jeg er likevel meget positiv til en lignende plakat for andre grupper, for vi ser i dag at det legges ut mye stoff nærmest uten hemninger.

Viktige holdninger

Morten Dæhlen tror et første steg på veien til selvjustis blant bloggere kan være å kjenne innholdet i Vær Varsom-plakaten.

- Det handler om å skape holdninger blant nettbrukere, både blant de som leser og legger ut stoffet.

Kulturstrøm