Hopp til innhold

Lynsjeblogging vekker avsky

 

- Oppvoksende nettbrukere bør få inn journalistetikk med morsmelken, sier informatikkprofessor.

Selvjustis for bloggere

Lommemann-saken avslører at nettbrukere trenger klarere etiske retningslinjer, mener eksperter.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Morten Dæhlen ved universitetet i Oslo mener mange blogger og nettfora mangler helt etiske retningslinjer, og at dette er tydelig når navn og bilde av den antatte "Lommemannen" blir publisert på nettet.

- I forhold til vanlig presseetikk har disse bloggerne gått over streken. I prinsippet kan alle publisere på nettet, og derfor bør etiske retningslinjer for publisering gjelde for alle, ikke bare for pressen. 

Delte meninger

Nils Øy i Redaktørforeningen liker ideen om en etikkplakat for nettbrukere, men har svært liten tro på at dette vil fungere i praksis.

- For flere år siden ble det opprettet en slik etikkplakat og et klageorgan, men dette har nå sovnet helt inn.

Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk mener vi bør ta etikksaken alvorlig, men kikke utover Norges grenser.

- I USA har en del bloggere gått sammen og dannet sine egne etiske retningslinjer. Fordi den norske redaktørplakaten er sterkt knyttet til presseorganisasjonene er det vanskelig å overføre den for eksempel til bloggere. Jeg er likevel meget positiv til en lignende plakat for andre grupper, for vi ser i dag at det legges ut mye stoff nærmest uten hemninger.

Viktige holdninger

Morten Dæhlen tror et første steg på veien til selvjustis blant bloggere kan være å kjenne innholdet i Vær Varsom-plakaten.

- Det handler om å skape holdninger blant nettbrukere, både blant de som leser og legger ut stoffet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.