Lynsjeblogging vekker avsky

 

- Oppvoksende nettbrukere bør få inn journalistetikk med morsmelken, sier informatikkprofessor.

Selvjustis for bloggere

Lommemann-saken avslører at nettbrukere trenger klarere etiske retningslinjer, mener eksperter.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Morten Dæhlen ved universitetet i Oslo mener mange blogger og nettfora mangler helt etiske retningslinjer, og at dette er tydelig når navn og bilde av den antatte "Lommemannen" blir publisert på nettet.

- I forhold til vanlig presseetikk har disse bloggerne gått over streken. I prinsippet kan alle publisere på nettet, og derfor bør etiske retningslinjer for publisering gjelde for alle, ikke bare for pressen. 

Delte meninger

Nils Øy i Redaktørforeningen liker ideen om en etikkplakat for nettbrukere, men har svært liten tro på at dette vil fungere i praksis.

- For flere år siden ble det opprettet en slik etikkplakat og et klageorgan, men dette har nå sovnet helt inn.

Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk mener vi bør ta etikksaken alvorlig, men kikke utover Norges grenser.

- I USA har en del bloggere gått sammen og dannet sine egne etiske retningslinjer. Fordi den norske redaktørplakaten er sterkt knyttet til presseorganisasjonene er det vanskelig å overføre den for eksempel til bloggere. Jeg er likevel meget positiv til en lignende plakat for andre grupper, for vi ser i dag at det legges ut mye stoff nærmest uten hemninger.

Viktige holdninger

Morten Dæhlen tror et første steg på veien til selvjustis blant bloggere kan være å kjenne innholdet i Vær Varsom-plakaten.

- Det handler om å skape holdninger blant nettbrukere, både blant de som leser og legger ut stoffet.

Kulturstrøm

 • Netflix på shopping i Cannes

  Strømmetjenesten har sikret seg rettighetene til flere av filmene under årets filmfestival i Cannes. Nå har de også kjøpt visningsrettigheter til to av prisvinnerne, nemlig «Atlantics», som vant Grand Prix-prisen og «I Lost My Body», som vant en av kritikerprisene. Dette skjer samtidig som at ingen filmer får delta i konkurransen i Cannes uten å ha kinovisninger i Frankrike.

 • Kusama-skulptur på plass i Norge

  Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker, melder NTB. Verket heter «Shine of Life», og er laget spesielt for Kistefos med inspirasjon av naturen, vannet og industrien rundt. «Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal inn i skulpturparken med over 40 verk.

  Yayoi Kusamas "Shine of Life"
  Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix
 • Siktet for eldremishandling

  Manageren til Stan Lee, den avdøde skaperen av mange av Marvels superhelter, er arrestert, siktet for eldremishandling. Keya Morgan anklages for svindel, tyveri, økonomisk utnyttelse og for å ha holdt en eldre person avstengt fra omverdenen. Påtalemyndigheten mener at manageren sikret seg en råderett over Lees kapital som han ikke hadde myndighet til. Det skriver VG, som siterer ABC News, NBC og Los Angeles Times.

  Keya Morgan og Stan Lee
  Foto: Jordan Strauss / AP