NRK Meny
Normal

Lynni Treekrem

Artist Lynni Treekrem er gjest i Stjerneklart mandag 9. mars.

Lynni Treekrem
Foto: Promo

Helen Lynn ”Lynni” Treekrem ble født i Seattle, USA den 26. desember 1958, men flyttet som treåring sammen med familien til Kristiansund der hun vokste opp, blant annet sammen med barndomsvennene Frode Alnæs og Øyvind Elgenes. Hun ble tidlig interessert i sang og musikk og underholdt til å begynne med slekt og venner. Da hun gikk på ungdomsskolen ble hun med i Kristiansundsgruppa Asterix, bare 12 år gammel, og hun deltok i flere talentkonkurranser. I 1973 ble hun tilbudt platekontrakt, men takket nei. Hennes ønske var å begynne på Kunst- og håndverksskolen for hun var mer enn alminnelig flink med hendene. I stedet ble det husflidsskole etter hvert.

I tenårene dro hun flere somre til Oslo der hun var gatesanger, og hun kom med i Jan Dahlens countryrockgruppe Jan Dahlen & The Shotgun Riders. Hun slo seg deretter sammen med Hans Petter Gundersen fra Bergen i duoen Hot Project som blant annet ga ut platen ”Made to roam” i 1984. Så ble hun med Jonas Fjeld og Knut Reiersrud i Tres Amigos. Duetten med Jonas Fjeld på hans plate ”Svært nok for meg” i 1991 – ”Engler i sneen” – ble et gjennombrudd for Lynni. Etter å ha vært med på en fellesutgivelse sammen med andre artister fra Kristiansund i 1990, kom endelig hennes debutplate som soloartist i 1991. Den het ”Ut i vind” og inneholdt bare selvskrevne tekster. Mange av dem ble godt kjent over hele landet gjennom radioen – spesielt ”Mexico” – og det ”å smør på brødskiva di sjøl” ble et kjent begrep, særlig da Team Antonsen brukte den i sitt humorprogram på NRK i 2004.

Etter å ha vært med på Ketil Bjørnstads rockeopera ”Rift”, kom hennes solo-oppfølger i 1994 – ”Tusenfryd” – i et samarbeid med det mexicanske mariachi-orkesteret Mariachi Los Compañeros de Nati Cano som hun også fikk med på en Norges-turné. Hun samarbeidet nok en gang med Ketil Bjørnstad under utgivelsen av albumet ”Haugtussa” i 1995, noe som ga henne Spellemannprisen. I 1997 kom hennes tredje soloalbum, ”Storm”, denne gang også med hennes egne komposisjoner, men musikken var dyster og mørk, og albumet ble ikke så godt mottatt som de to foregående. Hennes dystre uttrykk skyldtes blant annet at Lynni gjennomgikk en depresjon og en skilsmisse – i det hele tatt en tung periode av livet.

Sammen med Steinar Albrigtsen og Henning Kvitnes ga hun ut et album med Kris Kristofferson-sanger på norsk – ”Falne engler” i 1999, samtidig som et album med Ketil Bjørnstad-komposisjoner sammen med Det norske Solistkor kom ut – ”Himmelrand”. I 2003 kom en samleplate med hennes produksjon ut – ”I manesjen”, og hun har deltatt i samarbeidsprosjekter med flere norske artister, blant andre barndomskameraten Frode Alnæs, Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys, Åge Aleksandersen og gitaristen og ektemannen Geir Sundstøl. Hun var også med på LOs CD-utgivelse mot barnearbeid i 1995. Hun elsker å turnere, og har gjort det over hele landet.

Men hun har også gjort så ulike ting som å jobbe i butikk og som vikar på psykiatrisk sykehus.

Lynni er bosatt på Kampen i Oslo sammen med mannen Geir Lynnismann Sundstøl som hun giftet seg med i 2004. Hun har barna Isac på 23 og Indra på 13 år. Hun har selvfølgelig hytte i Kristiansund.

Stjerneklart, NRK P1, mandag 9. mars kl 22.05.

Kulturstrøm

 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske mot filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt (stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).

 • Bourdain kritiserte Trump

  TV-personligheten og kokken Anthony Bourdain, som døde 8. juni, tok et oppgjør med den amerikanske presidenten i sitt siste intervju, melder NTB.

  The Guardian har snappet opp det som sannsynligvis var TV-stjernekokkens siste intervju, fra nettmagasinet Popula.

  – Noen på pressebrifingen i Det hvite hus må ofre jobben sin og si: «Din førsteklasses drittsekk!» formaner Bourdain, blant annet.

  Bourdain var kjent for sine mat- og reiseprogram på CNN. Han begikk selvmord, 61 år gammel.

  Anthony Bourdain
  Foto: Angela Weiss / AFP