Hopp til innhold

Lykkelige i Vinje

Mens Oslo sier nei til flere somaliere, tar Vinje dem imot med åpne armer. Hva er det som gjør at somaliske flyktninger finner seg så godt til rette i en liten bygd i Telemark?

Suber og Ismail

Suber Muhammed og Ismail Ali Abdi trives i Vinje.

Foto: Dang Trinh / NRK

Suber og Hassen spiller fotball og har gym, kunsthåndverk og matte som favorittfag. De ser somaliske ut, men snakker som "vinbygjara" flest.

- Vi merker ikke forskjell på oss og andre. Bortsett fra at vi snakker somalisk hjemme, sier de.

Myndighetene må skjerpe seg

De fleste somalierne i Vinje bor i tettstedet Åmot. For en bygd som sliter med fraflytting er innvandrerne gull verdt. Både skolen og ordføreren sier de gjerne vil ha flere til kommunen. Innbyggertallet i Vinje er ca 6500, rundt 50 har somalisk bakgrunn.

Hamse Muhammed

Jobb er det aller viktigste for å lære språk og bli integrert i samfunnet, mener Hamse Muhammed

Foto: Dang Trinh / NRK

I den lokale dagligvarebutikken møter vi 24 år gamle Hamse Muhammed. Han mener det kan bli problemer hvis det kommer flere somaliere eller andre flyktninger. For mange på et sted hindrer integrering, sier han.

- Se på Oslo og Skien for eksempel. Der holder innvandrerne seg for seg selv. Her i bygda er du nødt til å snakke med andre hvis du skal klare deg.

Hamse er overbevist om at nøkkelen til integrering først og fremst er jobb, ikke språkopplæring. Han ber myndighetene skjerpe seg. - Få folk i jobb så fort som mulig, det er bare sånn man lærer språket.

Feirer seg selv

24. oktober braker det løs. Da skal somalierne feire at det er 20 år siden de første kom til Vinje. Hele bygda er med på festen.

32 år gamle Hassen Samahle kom hit alene som 16-åring. - Jeg føler jeg har vokst opp her, sier han.

- Men jeg er norsk-somalier. Det er nok barna mine også. Men kanskje barnebarna mine vil kalle seg norske? Ihvertfall oldebarna mine, sier Hassen Samahle, som planlegger et langt liv i skisportens vugge.

Hassen

Hassen Samahle med datteren i fanget. Nok et verdifullt tilskudd til bygdas befolkning.

Foto: Dang Trinh / NRK

Hør Radio Migrapolis søndag kl 13.30 på P2. Programleder er Dang Trinh.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober