NRK Meny
Normal

Lurt av dyrene

Dyr er ikke så smarte som vi liker å tro. Men det skal hunden, dua eller grisen likevel ha: det er smart av dyrene å være lærevillig når mennesket setter de på prøve.

Trening av gris

LÆREVILLIG: Gris og andre dyr kan læres opp til å gjøre mange kunster bare for matens skyld.

Foto: National Geographic

Det er morsomt å trene et dyr til å gjøre triks og kunster. Når hunden skjønner at han er avhengig av mennesket for å få mat, lærer han fort, og da vil han være lydig og gjøre det vi vil.

Gjør mye for å få mat

Det samme gjelder for andre dyr. Både byduer og griser vet at mennesket leverer maten til dem. Så for å få tak i den fristende godbiten som henger foran nesen, er de smarteste dyrene villig til å gjøre ganske mye. Det er derfor det går an å lære noen dyr å gjøre kunster som å rulle rundt, sette seg, stå på et ett ben eller hoppe gjennom en brennende sirkel.

Dueflokk i by

BYDUER: Duer er blant de smarteste fuglene. De har tilpasset seg et liv blant menneskene der de vet de kan finne mat. Duene har dessutan den helt spesielle egenskapen at de kan finne tilbake til hjemmet sitt selv om det er mange mil unna.

Foto: National Geographic

Vi blir lurt

Egentlig blir vi lurt av dyrene. Når vi blir glade over at de gjør det vi vil, sier vi at Passopp er smart. I virkeligheten er ikke dyrene smarte i seg selv. Dyrene tenker ikke slik som menneskene gjør, de er bare ute etter mat! Men vi liker å tro at dyrene har menneskelige egenskaper.

- Dyr er smarte bare ved å gjøre det de kan for å overleve, spise, parre seg og spre sine gener. For å overleve best mulig kan de også lære ting og det virker på oss som de er smarte, sier Kjetil Bevanger.

Kjetil Bevanger

Kjetil Bevanger vet mye om hvordan dyr oppfører seg. Han er zoolog og seniorforsker ved NINA (Institutt for naturforskning).

Foto: Eirik Haukenes / NRK


- Det er likevel litt uklart hvor mye dyr føler. Hundeeiere er overbevist om at hunden har følelser og har en viss sjelsevne gjennom at de drømmer. Trolig er det gode og dårlige minner som gjenskapes i hjernen, akkurat som hos mennesker, men noe mer utviklet sjelsliv har de ikke, tilføyer Bevanger.
De smarteste overlever

Dyr som lever i dag har utviklet seg gjennom mange tusen år og blitt sånn at de passer best mulig inn i de omgivelsene de skal leve i (evolusjon). På denne måten er det de flinkeste og smarteste som hele tiden går videre. De med størst hjernekapasitet og evne til å lære overlever. Blant de ville dyrene passer mora på å lære ungene sine hvor de kan finne mat, hvordan de skal drepe et bytte og hvordan unngå å bli spist av andre dyr.

Det å spise og overleve så bra som mulig, få unger og på den måten spre genene sine er det smarteste dyr kan gjøre. Men de tenker det ikke.

Solveig Hareide og Lotta

HUNDETRENING: Solveig Hareide trener hunden Lotta til å legge seg på kommando.

Foto: NRK