Lunken til Kulturhus-gave

Kjell Inge Røkke har tilbudt seg å støtte et nytt kulturbygg i Molde med mellom 50 og 100 millioner kroner, men Molde nøler med å ta imot.

Kjell Inge Røkke
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Røkke skal blant annet ha stilt som betingelse at bygget skulle oppføres på en annen tomt enn det som var planlagt.

- Vi setter pris på at Røkke har ønsket på bidra til å få realisert et kulturhus i Norge, sier varaordfører i Molde, Toril Hovdenak.

- Men det er også slik at regionsteateret Teateret Vårt helt siden 2005 har jobet for å få realisert et felles kulturbygg i sentrum av byen. Kommunen har også deltatt i planleggingen under forutsetning av at kommunens bibliotek skal inn i bygget.

Uten bibliotek

Derfor takker Molde nei til gaven fra Røkke - inntil videre.

- Forprosjektet er ferdig og institusjonene ønsker å få fullført den politiske behandlingen på dette prosjektet slik det er tenkt, sier Hovdenak.

Varaordføreren forteller at enkelte av institusjonene synes det er problematisk at Røkke foreslo bygget plassert rett ved siden av Aker stadion, som Røkke tidligere har donert til Molde. Røkkes forslag inkluderer heller ikke noe bibliotek.

Les mer : - Agnet til Røkke må være fett

Les mer : Vil ha teaterjazzhus!

Ifølge Dagens Næringsliv skal 90 millioner kroner av en sum på totalt 195 millioner kroner komme fra låneopptak i regi av Moldejazz og Teatret Vårt.

- Er det ikke risikabelt for disse kulturinstitusjonene å sette seg i så høy gjeld?

- Kulturinstisjonene skal låne for å finansiere sin del, sier Hovdenak. Kulturdepartementet har dessuten gitt uttrykk for at de vil ta hensyn til økt budsjettbehov som følge av dette prosjektet.

Har bidratt positivt

- Håper dere på en gave fra Røkke uansett hva slags kulturhus dere bestemmer dere for å bygge i Molde?

- Det har ikke jeg noen tanker om i dag. Det er det er liten tvil om at Røkke i mange sammenhenger har bidratt veldig positivt i forhold til Molde som by, sier Hovdenak.

- Han har har vært genuint opptatt av å bidra til en positiv løsning for institusjonene og for Molde.

Se Moldes egne planer her:

Video nsps_upload_2009_4_16_9_25_35_3104.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kulturstrøm

 • Ungt teater uten skjermdistanse

  – Det står bra til med teater for ungdom i Norge, mener NRKs teaterkritiker. Hun tar for seg to forestillinger om tabu, selvbilde og kvinnelig seksualitet som tar ungt publikum på alvor. Den ene i et nøkternt scenebilde med kun en avkledd skuespiller på scenen, «Dritt/La Merda» (bildet). Den andre i en overdådig scenografi der det ikke blir spart på noe som kunne ha referanser til romantikk, intimitet og sex, «Bare en våt munn». – Det er eksplisitt og avkledd, forestillinger som går rett inn i tematikk mange unge har en skjermdistanse til, sier Karen Frøsland Nystøyl. Hør anmeldelsene fra Heddadagene i Studio 2.

  Helga Guren i Dritt / La Merda
  Foto: Heddadagene/Rogaland Teater
 • Første indianer som nasjonalpoet

  Joy Harjo er USAs nye nasjonalpoet, og er den første fra den nordamerikanske urbefolkningen som har fått tittelen, skriver New York Times. – Harjo’s arbeid forener oss kraftfullt med jorda og den spirituelle verdenen med direkte, oppfinnsom lyrikk som hjelper oss å se hvem vi er nytt, sier Carla Hayden, kongressens bibliotekar som utpeker USAs «Poet Laureate».

  Joy Harjo ny amerikansk nasjonalpoet
  Foto: Shawn Miller / AP