Hopp til innhold

– Jeg forsvarer til og med engelsken hans

Geir Lundestad reagerer på at hans kritikk av Thorbjørn Jagland er blitt kalt et karakterdrap. – Vi hadde stort sett et godt samarbeid, sier den tidligere sekretæren for Nobelkomiteen.

Geir Lundestad bestrider at han har begått karakterdrap på Torbjørn Jagland

NYANSERTE BILDET: Geir Lundestad mener pressen og kritikerne kun har fokusert på de negative karakteristikkene han gir av Thorbjørn Jagland.

– Man skulle trodd det var fredsprisen som ble presentert, humret Geir Lundestad da han torsdag formiddag inntok podiet på Nobel-senteret under et blitsregn.

Geir Lundestad

STÅR STERKT: – Prisen har aldri stått sterkere enn den gjør nå, sa Geir Lundestad da han oppsummerte sine 25 år i fredsprisens tjeneste.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

I dag snakket den tidligere Nobel-direktøren og sekretæren for Nobelkomiteen ut om bråket rundt boken «Fredens sekretær» på en pressekonferanse.

Det som har vakt mest oppsikt, er hans beskrivelser av Nobelkomiteens tidligere leder Thorbjørn Jagland.

– Jeg ser at enkelte kaller analysen av Jagland et karakterdrap. Det jeg skriver er at han hadde en langsiktig evne til strategisk tenkning, og at han hadde betydelige kunnskaper om internasjonal politikk, selv om det var hull i dem. Jeg forsvarer til og med hans engelsk. Litt av et karakterdrap!, ironiserte Lundestad.

Han mener også at de som hevder han var negativ til at Barack Obama fikk prisen i 2009, har misforstått.

– Flere har skrevet at jeg mener prisen til Obama er feil, men da kan dere ikke ha lest boken. DET STÅR IKKE I BOKEN, utbasunerte han.

Mer åpenhet

Lundestad mener nobelsystemet på lik linje med andre institusjoner må tåle mer åpenhet.

– Jeg har fulgt det viktigste punktet i statuttene, som sier at man ikke kan referere direkte fra komitemøtene. Jeg kan ikke skrive hvem som mente hva på de enkelte komitemøtene. Det ligger i bånn.

På spørsmål fra NRK om åpenheten han utviser kan ha en kjølende effekt på fremtidige komiteers arbeid, svarte han:

– Det er fredsprisen som er det sentrale, og utvelgelsen av prisvinnerne som har noe å si. Når krusningene etter denne boka har lagt seg, vil det igjen være prisen som er i sentrum.

Kritikk av Støre og Jagland

Fra 1990 til 2014 var Lundestad tett på beslutningsprosessene rundt flere kontroversielle og viktige prisutdelinger, fra Aung San Suu Kyi til Barack Obama.

Geir Lundestads nye bok

GIR INNBLIKK: I «Fredens sekretær» forteller Geir Lundestad om sine 25 år som sekretær for Nobelkomiteen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

I boken skriver han blant annet at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre flere ganger forsøkte å stanse utdelingen av fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Også komiteleder Thorbjørn Jagland får sitt diplomatpass påskrevet. «Mislykket», «distré» og «middels taler» er blant karakteristikkene han får av Lundestad, som også mener det var problematisk at Jagland var tidligere stats- og utenriksminister, og at han kombinerte ledervervet i komiteen med rollen som Europarådets generalsekretær.

Thorbjørn Jaglands kone og pressekontakt, Hanne Grotjord, sier til NRK at han ikke kan kommentere boken av hensyn til Nobelkomiteens integritet.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP