Hopp til innhold

Luktekatalogen

"Det er en veldig god lukt, generelt lukter babyer veldig godt... generelt... sånn av hodet. Liksom varmen av hodet." Luktekatalogen er et videoverk av Lisa Karlsson og Charlotte Thiis-Evensen.

Med utgangspunkt i intervjuer med Kathrine Lium, som er svaksynt, viser verket til en virkelighet der flere sanser åpnes mot en annerledes versjon av verdens mening. Kathrine forteller om episoder fra sin hverdag i Luktekatalogen.

Katrine Lium

Luktekatalogen

Erling Moestue Bugge skriver bl.a. dette om verket Luktekatalogen:"Blindhet kan være et sentralt tema i en problematisering omkring den visuelle erfaringens vesen og begrensning. Ved å tvinge publikum inn i en konfrontasjon med synets sårbarhet - der ett lite stikk kan virke ødeleggende for alltid – kan synets dominerende posisjon konfronteres. I tillegg dramatiserer blindhet tilstedeværelsen av to ulike blikk, et indre og ytre, noe som igjen problematiserer begges representasjon .

Det er med utgangspunkt i denne spenningen Lisa Karlsson og Charlotte Thiis- Evensen har laget et videoarbeid fra livet til den 18 år gamle, synshemmede jenta Kathrine Lium. Her forteller hun om episoder i hverdagen, som opplevelsen hun har på reise med tog. Denne reisen utløser en minneflyt som går i assosierende baner, der hun lar seg føre med i en annen sanselighet, i berøringer, i smak, i lukt og hørsel. På denne måten kan virkeligheten erfares fra en kant der flere sanser åpnes mot en anderledes versjon av verdens mening.

På Kathrines togreise mobiliseres et bredt sanseapparat i en forventning om mening. På turen rammes hun av sanselige effekter i et ”sansekarneval” som hun knytter sammen i en emosjonell helhet. Togets lukt kan assosieres med ”lukten av lysbilder”, som noe søtt og varmt, lik lukten av hodet til barnet hennes. Nettopp lukt forbinder hun med ”noe jeg liker”, og slik kan den vekke en annen forventning enn de mulighetene øyet kan levere."

Har du problemer med å starte Luktekatalogen?

Skru av popup-blokkeringer!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.