NRK Meny
Normal

Luktekatalogen

"Det er en veldig god lukt, generelt lukter babyer veldig godt... generelt... sånn av hodet. Liksom varmen av hodet." Luktekatalogen er et videoverk av Lisa Karlsson og Charlotte Thiis-Evensen.

Med utgangspunkt i intervjuer med Kathrine Lium, som er svaksynt, viser verket til en virkelighet der flere sanser åpnes mot en annerledes versjon av verdens mening. Kathrine forteller om episoder fra sin hverdag i Luktekatalogen.

Katrine Lium

Luktekatalogen

Erling Moestue Bugge skriver bl.a. dette om verket Luktekatalogen:"Blindhet kan være et sentralt tema i en problematisering omkring den visuelle erfaringens vesen og begrensning. Ved å tvinge publikum inn i en konfrontasjon med synets sårbarhet - der ett lite stikk kan virke ødeleggende for alltid – kan synets dominerende posisjon konfronteres. I tillegg dramatiserer blindhet tilstedeværelsen av to ulike blikk, et indre og ytre, noe som igjen problematiserer begges representasjon .

Det er med utgangspunkt i denne spenningen Lisa Karlsson og Charlotte Thiis- Evensen har laget et videoarbeid fra livet til den 18 år gamle, synshemmede jenta Kathrine Lium. Her forteller hun om episoder i hverdagen, som opplevelsen hun har på reise med tog. Denne reisen utløser en minneflyt som går i assosierende baner, der hun lar seg føre med i en annen sanselighet, i berøringer, i smak, i lukt og hørsel. På denne måten kan virkeligheten erfares fra en kant der flere sanser åpnes mot en anderledes versjon av verdens mening.

På Kathrines togreise mobiliseres et bredt sanseapparat i en forventning om mening. På turen rammes hun av sanselige effekter i et ”sansekarneval” som hun knytter sammen i en emosjonell helhet. Togets lukt kan assosieres med ”lukten av lysbilder”, som noe søtt og varmt, lik lukten av hodet til barnet hennes. Nettopp lukt forbinder hun med ”noe jeg liker”, og slik kan den vekke en annen forventning enn de mulighetene øyet kan levere."

Har du problemer med å starte Luktekatalogen?

Skru av popup-blokkeringer!

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.