NRK Meny
Normal

LPen er tilbake for fullt

Vinylplater er langt i fra noe utdøende samlerobjekt, eller kuriosa for spesielt interesserte.

Produksjon av vinylplater

En LP-plate blir til i United Record Pressing company i Nashville, tidligere i år.

Foto: Mark Humphrey / AP

Nå vil alle ha dem, og flere og flere artister lanserer musikken sin på vinyl. Mens CD-salget daler, er de gode gamle vinylplatene og LP-spilleren på vei inn igjen i norske stuer.

Voldsom salgsøkning

Platespillere priset helt ned mot femhundrelappen, gjør at alle nå kan nyte knitringen av både gamle og nye vinylplater. Ole Asmundsen hos "alt mulig-kjeden" Clas Ohlson kan fortelle at både etterspørselen og salget har økt eksplosivt.

- For noen år siden solgte vi kanskje en 20-30 platespillere i måneden, og nå er vi oppe i 300-400.

På kundetilstrømmingen merkes det at CDens glansdager kan se ut til å være talte, og at folk flest har begynt å børste støvet av LP-samlingene.

- Det er nesten alle typer mennesker som kjøper, men med en hovedtyngde i aldersgruppen 30+, sier Asmundsen.

- Flere og flere på vinyl

Hos Big Dipper, en butikk i Oslo sentrum som har satset på den nye interessen for vinyl, forteller Andreas Jakobsen at alle musikksjangere nå er tilgjengelige i LP-format.

- Det er en forandring i form av at flere og flere artister gir ut platene sine på vinyl. Spesielt har reutgivelser av klassisk musikk med veldig god lyd blitt mer populært.

Det er likevel fortsatt de gamle som er eldst, også i vinylverdenen. Jakobsen selger aller flest LPer med artister som har vært preget i vinyl siden starten, som Pink Floyd, Johnny Cash, Bob Dylan og Beatles.

- Men hakk i hæl følger populære indieband som for eksempel Arcade Fire, Modest Mouse, Built To Spill og Dinosaur Jr.

Illustrasjonsbilde: CDer

CDer: En utdøende rase?

Vekten av god musikk

Ny norsk musikk på vinyl er sjeldnere å finne i platehyllene. Riktignok har band som Motorpsycho og Madrugada lansert platene sine på LP i tillegg til CD, men for mange blir dette for dyrt - selv om det også er mange som elsker den sanselige vinylen. Spesielt er tunge plater en populær trend blant vinylkjøpere, forteller Jakobsen.

- Mange mener at det gir bedre lyd, bedre dybde i rillene og at platene ligger mer stabilt på tallerkenen. Ofte kommer platene ut i tunge utgaver helt opp til 200 gram, som blir regnet for å være noe av det gjeveste, sier Jakobsen og viser fram den islandske artisten Björks nye, eksklusive 180-grams LP-plate. Den ligger i en boks, med luker som kan åpnes omtrent som en liten julekalender.

- Oppi boksen ligger det masse forskjellig stæsj, det er mer som å sammenlikne med en coffeetable-bok enn med en CD, mener Jakobsen.

Dominerer også hifi-salget

I følge Hi-Fi-klubbens indekstall er salget av platespillere i prisklasser fra 2 000 – 50 000 kr. tredoblet på fire år. Også hifi-entusiastene er på vinylbølgen, forteller Jens Magnus Østmo som er forhandler i butikken Stereofil.

- Vi begynte å selge platespillere fordi vi selv syntes det var gøy, og fordi flere av de som jobber her er LP-entusiaster. Men det er bare flere og flere som kjøper det, og i dag selger vi flere platespillere enn CD-spillere i løpet av et år.

Med nye og bærbare platespillere går det nå fint an for nymotens nostalgikere å bevege seg direkte fra den analoge vinylverdenen over i den digitale.

- Ofte er plateselskapene så hyggelige at de legger ved en kupong når du kjøper plata på vinyl, og så kan du gå inn på plateselskapets nettsider og laste ned hele albumet, til iPoden - helt gratis, avslutter Østmo.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).