LPen er tilbake for fullt

Vinylplater er langt i fra noe utdøende samlerobjekt, eller kuriosa for spesielt interesserte.

Produksjon av vinylplater

En LP-plate blir til i United Record Pressing company i Nashville, tidligere i år.

Foto: Mark Humphrey / AP

Nå vil alle ha dem, og flere og flere artister lanserer musikken sin på vinyl. Mens CD-salget daler, er de gode gamle vinylplatene og LP-spilleren på vei inn igjen i norske stuer.

Voldsom salgsøkning

Platespillere priset helt ned mot femhundrelappen, gjør at alle nå kan nyte knitringen av både gamle og nye vinylplater. Ole Asmundsen hos "alt mulig-kjeden" Clas Ohlson kan fortelle at både etterspørselen og salget har økt eksplosivt.

- For noen år siden solgte vi kanskje en 20-30 platespillere i måneden, og nå er vi oppe i 300-400.

På kundetilstrømmingen merkes det at CDens glansdager kan se ut til å være talte, og at folk flest har begynt å børste støvet av LP-samlingene.

- Det er nesten alle typer mennesker som kjøper, men med en hovedtyngde i aldersgruppen 30+, sier Asmundsen.

- Flere og flere på vinyl

Hos Big Dipper, en butikk i Oslo sentrum som har satset på den nye interessen for vinyl, forteller Andreas Jakobsen at alle musikksjangere nå er tilgjengelige i LP-format.

- Det er en forandring i form av at flere og flere artister gir ut platene sine på vinyl. Spesielt har reutgivelser av klassisk musikk med veldig god lyd blitt mer populært.

Det er likevel fortsatt de gamle som er eldst, også i vinylverdenen. Jakobsen selger aller flest LPer med artister som har vært preget i vinyl siden starten, som Pink Floyd, Johnny Cash, Bob Dylan og Beatles.

- Men hakk i hæl følger populære indieband som for eksempel Arcade Fire, Modest Mouse, Built To Spill og Dinosaur Jr.

Illustrasjonsbilde: CDer

CDer: En utdøende rase?

Vekten av god musikk

Ny norsk musikk på vinyl er sjeldnere å finne i platehyllene. Riktignok har band som Motorpsycho og Madrugada lansert platene sine på LP i tillegg til CD, men for mange blir dette for dyrt - selv om det også er mange som elsker den sanselige vinylen. Spesielt er tunge plater en populær trend blant vinylkjøpere, forteller Jakobsen.

- Mange mener at det gir bedre lyd, bedre dybde i rillene og at platene ligger mer stabilt på tallerkenen. Ofte kommer platene ut i tunge utgaver helt opp til 200 gram, som blir regnet for å være noe av det gjeveste, sier Jakobsen og viser fram den islandske artisten Björks nye, eksklusive 180-grams LP-plate. Den ligger i en boks, med luker som kan åpnes omtrent som en liten julekalender.

- Oppi boksen ligger det masse forskjellig stæsj, det er mer som å sammenlikne med en coffeetable-bok enn med en CD, mener Jakobsen.

Dominerer også hifi-salget

I følge Hi-Fi-klubbens indekstall er salget av platespillere i prisklasser fra 2 000 – 50 000 kr. tredoblet på fire år. Også hifi-entusiastene er på vinylbølgen, forteller Jens Magnus Østmo som er forhandler i butikken Stereofil.

- Vi begynte å selge platespillere fordi vi selv syntes det var gøy, og fordi flere av de som jobber her er LP-entusiaster. Men det er bare flere og flere som kjøper det, og i dag selger vi flere platespillere enn CD-spillere i løpet av et år.

Med nye og bærbare platespillere går det nå fint an for nymotens nostalgikere å bevege seg direkte fra den analoge vinylverdenen over i den digitale.

- Ofte er plateselskapene så hyggelige at de legger ved en kupong når du kjøper plata på vinyl, og så kan du gå inn på plateselskapets nettsider og laste ned hele albumet, til iPoden - helt gratis, avslutter Østmo.

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix
  • Ingen konserter i Borggården

    Det blir ingen konserter i Borggården under Olavsfestdagene i Trondheim i sommer. Det betyr at konsertene med Manic Street Preachers, Ole Paus og Motorpscyho, Aurora, Iris, Kari Bremnes og Trondheim Symfoniorkester, blir avlyst. Det opplyser arrangørene fredag formiddag.