Hopp til innhold

Lover oppvask etter knusende Costume-dom

Reaksjonene etter Costumes dom i PFU har ikke latt vente på seg. – Ytterst få driver med seriøs motejournalistikk, sier medieforsker.

Jenny Skavlan i Costume

DØMT: Den tidligere sjefredaktøren, Vanessa Rudjords rolleblanding, falt ikke i god jord blant utvalgsmedlemmene i PFU. Redaktøren brettet blant annet ut sin gode venninne Jenny Skavlan over 18 sider i motebladet.

Foto: NRK

Kritikken haglet mot Costume da motemagasinet led et sviende nederlag tirsdag morgen.

Den tidligere sjefredaktøren, Vanessa Rudjords rolleblanding, falt ikke i god jord blant utvalgsmedlemmene.

Costume og Rudjord, som gikk av som redaktør i sommer, har vært involvert i tre reportasjer hvor vennskap og etikk har blitt satt på prøve.

– Påvirkes av designere og produsenter

Medieforsker Carl-Erik Grimstad mener fellelsen er viktig:

Carl-Erik Grimstad

LAR SEG PÅVIRKE: Medieforsker Carl-Erik Grimstad sier at få norske moteblader driver med seriøs journalistikk, og påpeker at mange lar seg påvirke av designere og produsenter.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

– Det er bare noen ytterst få norske blader, magasiner og aviser, som i dag driver seriøs motejournalistikk, og som ikke lar seg påvirke av produsenter og designere, sier Grimstad til NRK.

Tidligere i år bekreftet generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, at hun ville klage magasinet Costume inn for Pressens Faglige Utvalg. Hun mente at en 18-siders artikkel om Jenny Skavlans nye bikini-kolleksjon og en reportasje om Pia Tjeltas designede kjoler, brøt troverdigheten til motebladet. I tillegg hadde Rudjord en artikkel hvor leiligheten hennes ble vist frem like før den ble lagt ut for salg.

Ekstra hard medfart måtte Rudjord tåle for at hun også hadde vært med som stylist på turen til Thailand hvor badetøyet skulle fotograferes.

Det er helt klart at hun ikke burde vært med på den turen, konkluderte blant annet medlem i Pressens Faglige Utvalg, Eva Sannum.

Tar sterkt avstand

Signy Fardal

TAR AVSTAND: Signy Fardal, sjefredaktør i det konkurrerende bladet Elle, tar sterkt avstand fra Costumes overtramp.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Signy Fardal, sjefredaktør i bladet Elle, tar sterkt avstand fra konkurrentens overtramp:

– Jeg ser ingen grunn til at man skal se på dette som et uttrykk for ståa blant motemagasinene, sier Fardal til NRK.

Moteredaktøren mener saken er helt spesiell.

– De tre sakene Costume er dømt for har ingen ting med Elle å gjøre, avslutter Fardal.

Skal gå gjennom rutinene

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media, som gir ut Costume, sier de tar saken til etterretning.

– Vi registrerer at PFU har gitt klager medhold og vi er glade for at de konkluderte med at det var relevant for Costume å bringe disse sakene til tross for relasjonen med Jenny Skavlan, Pia Tjelta og tidligere sjefredaktør Vanessa Rudjord. Men vi skal helt klart se på rutinene våre, sier hun.

Bjørhovde sier til NRK.no at det er sjelden at de havner i slike situasjoner.

Saken fortsetter under bildet.

Gry Bjørhovde

LOVER OPPVASK: Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media, som gir ut Costume, sier de vil ta saken til etterretning.

Foto: NRK

– I motejournalistikken som i den politiske journalistikken og kulturjournalistikken, er det mennesker som kjenner hverandre via jobben de gjør, men jeg tror vi skal klare å håndtere det, avslutter Bjørhovde.

Flere blander roller

Costume er ikke det eneste magasinet som må tåle hard medfart. I fjor fikk Det Nye pepper for det eksperter mente var en sammenblanding av roller.

I augustutgaven av Det Nye i fjor omtaler bladet en smykkekolleksjon som er et samarbeid mellom smykkekjeden Arts & Crafts og deres egen moteredaktør Charlotte Thorstvedt.

Også bladet Style får pepper for det bladet Natt og dag betegner som rolleblanding.

Ved siden av redaktørstillingen i Stylemag, driver Celine Aagaard bloggen «Hippie, Hippie – Milkshake!», der hun samarbeider med et titalls annonsører, blant annet H & M, ifølge Natt og dag.

– Gjelder ikke bare Costume

Etikk-nestor i mediebransjen, Gunnar Bodahl Johansen, mener dette er en viktig fellelse som trekker opp viktige retningslinjer.

Denne fellelsen gjelder ikke bare Costume og Vanessa Rudjord. Den gjelder hele media i hele kongeriket. Man skriver ikke om sin familie eller sine venner.

Gunnar Bodahl-Johansen

VIKTIG FELLELSE: Etikk-nestor i mediebransjen, Gunnar Bodahl Johansen sier at man som redaktør har en etisk forpliktelse overfor publikum å holde stien ren.

Foto: Institutt for Journalistikk

Som redaktør har man en etisk forpliktelse overfor publikum å holde stien ren, mener han.

– For en redaktør vil alltid bindinger være et problem selv om man ikke skriver reportasjene selv.

Han håper fellelsen kan være med på å støtte opp om troverdigheten media er avhengig av å ha.

– Hvis denne fellelsen fører til at presse i sin alminnelighet blir enda mer nøye med å ta habiliteten sin alvorlig, er det bra.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP