Hopp til innhold

Lover at mester­rekorder står for fall

Mesternes Mester-programleder Dag Erik Pedersen mener at nivået aldri har vært høyere på øvelsene enn i årets sesong.

Mesternes mester sesong 9

Programleder Dag Erik Pedersen (til venstre) mener at kampen om å komme seg til finalen i Mesternes Mester aldri har vært større enn i årets sesong. Han lover et tøft nivå hvor tidligere rekorder kommer til å falle.

Foto: Production Algarve / Rubicon TV

I mai og juni møttes 10 norske idrettshelter sør i Portugal for å kappes om å bli den niende Mesternes Mester. Hvordan dette utspilte seg vises på NRK utover vinteren, med premiere fredag kveld.

Deltakerne er:

 • Steffen Iversen (41), fotball
 • Bjørg Eva Jensen (57), skøyter og sykling
 • Rolf Falk-Larssen (57), skøyter
 • Solveig Gulbrandsen (36), fotball
 • Espen Jansen (49), turn
 • Isabel Blanco (38), håndball
 • Lena Boysen Hillestad (48), hundekjøring
 • Kurt Asle Arvesen (42), sykling
 • Gro Hammerseng-Edin (37), håndball
 • Andreas Ygre Wiig (36), snøbrett

(Les utfyllende informasjon om deltakerne lenger ned)

Laster innhold, vennligst vent..

Gjengangere

Programleder Dag Erik Pedersen mener at nivået på øvelsene aldri har vært høyere enn i år.

– Det er noen tøffe rekorder som kommer til å falle, særlig innen de krevende kondisjonsøvelsene, sier Pedersen, uten å ville røpe noen ytterligere detaljer.

Han sier at det er viktig at noen øvelser går igjen hvert år, slik at man kan sammenligne årets tider og prestasjoner med tidligere deltakere.

– Man kan ikke vinne Mesternes Mester uten å ha vært igjennom øvelser som 90-graderen, jerngrepet og kronidioten. Vi har også med en del kule nye øvelser, men det er noen klassikere som hver sesongs deltakere må igjennom, sier han.

Suksess blant de yngre

I forrige sesong av Mesternes Mester ble hver episode i snitt sett av 1.261.000 seere (sett både direkte på TV, i opptak, i repriser og på nett). Kun Nytt på Nytt og Monsen på villspor var større suksesser for NRK.

Prosjektredaktør Pia Basberg i NRK er spesielt fornøyd med at Mesternes Mester i stor grad når yngre seere.

I aldersgruppen 12–19 år oppnådde serien en markedsandel på 74 prosent i snitt i fjor. Det vil si at tre av fire i denne aldersgruppen som så på direkte-TV valgte å se Mesternes Mester.

– Mesternes Mester er helt unikt som familiekonsept. Det å nå yngre seere på lineær TV i helgene er ikke lett for noen kanaler, men det gjør denne serien, og det er vi stolte av. Vi legger mye energi i å gjøre serien attraktivt for unge, blant annet gjennom bruk av musikk og ved å fornye oss i uttrykket.

– Hvor lenge kan Mesternes Mester holde på?

– Så lenge folk følger oss og synes det er et bra konsept. Men det er jo ikke unaturlig at vi må markere at vi snart runder 10 sesonger, sier Basberg.

NB 1: NRK P1 har laget timelange radioportretter på samtlige deltakere. De kan du høre her.

NB 2: Nytt av året er at serien har blitt en del av Gullrekka på NRK, og vises på fredager. Premiere er klokka 1955 på NRK1.

Mesternes mester, sesong 9

Steffen Iversen

Foto: Rubicon TV / NRK

Steffen Iversen

Fotballspiller, 40 år. Fra Trondheim, bosatt i Karmsund.

Har gjennom 79 landskamper scoret 21 mål for Norge, og var toppscorer i EM-kvalifiseringen i 2008 med 7 mål. Han har blitt norsk seriemester flere for Vålerenga og ikke minst Rosenborg. Han var i mange proff for Tottenham og var med da laget vant den engelske ligacupen i 1999.

Mesternes mester, sesong 9

Kurt Asle Arvesen

Foto: Rubicon TV / NRK

Kurt Asle Arvesen

Syklist, 42 år. Fra Eresfjord, bosatt i Lommedalen.

Har deltatt i alle Grand Tours, med en etappeseier i Tour de France (2008) og to etappeseire i Giro d’Italia (2003 og 2007) som karrierens høydepunkt. Han har også gull fra U23-VM (1997) og har tilbrakt mange år som sykkelproff i Italia og Luxembourg.

Mesternes mester, sesong 9

Solveig Gulbrandsen

Foto: Rubicon TV / NRK

Solveig Gulbrandsen

Fotballspiller, 36 år. Fra Kolbotn.

En av Norges mest profilerte kvinnelige fotballspillere gjennom tidene. Hun har scoret 54 mål i løpet av sine 185 kamper for landslaget. Det er bare to andre i Norge som har spilt flere landskamper enn Solveig. På landslaget har hun vært med på å sikre EM-sølv og ikke minst det historiske OL-gullet i Sydney i 2000. Her hjemme har hun blitt serie- og cupmester med Kolbotn.

Mesternes mester, sesong 9

Andreas Ygre Wiig

Foto: Rubicon TV / NRK

Andreas Ygre Wiig

Snøbrettkjører, 36 år. Fra Asker, bosatt i Oslo.

Har vunnet en lang rekke medaljer, inkludert tre gull i X-games (to fra 2007, ett fra 2008). Blant hans mest spektakulære triks er en Backside Rodeo 720 fra en 20 meter høy klippe i California. Andreas ble proff som 19-åring og har blitt kåret til tiårets snowboarder av Norges Snowboardforbund.

Mesternes mester, sesong 9

Gro Hammerseng-Edin

Foto: Rubicon TV / NRK

Gro Hammerseng-Edin

Håndballspiller, 37 år. Fra Gjøvik, bosatt i Larvik.

Har spilt 167 landslagskamper for Norge, og scoret så mange som 631 mål. Som kaptein ledet hun det norske håndballandslaget til gull i både OL (2008) og EM (2004, 2006 og 2010), og sølv i VM (2001 og 2007). Hun har også vunnet Champions League med Larvik (2010/2011-sesongen), blitt kåret til årets lagspiller og årets forbilde på Idrettsgallaen, og mottatt en rekke andre personlige utmerkelser.

Mesternes mester, sesong 9

Lena Boysen Hillestad

Foto: Rubicon TV / NRK

Lena Boysen Hillestad

Hundekjører, 48 år. Fra Nittedal, bosatt i Hamar.

Tilhører den ypperste verdenseliten i hundekjøring, innen både nordisk stil, slede, sprint og barmark. Hun tok sitt første senior NM-gull som 20-åring. Siden har hun til sammen vunnet 69 EM- og VM-medaljer, hvorav 39 av edleste sort. Hun har og også 28 NM-gull og fire kongepokaler.

Mesternes mester, sesong 9

Espen Jansen

Foto: Rubicon TV / NRK

Espen Jansen

Turner, 49 år. Fra Lillestrøm (født i Haugesund), bosatt i Jessheim.

Norges mestvinnende turner med 10 kongepokaler mellom 1988 og 2008. Han har vunnet hele 96 NM-gull i løpet av sine 30 år som aktiv utøver, og har deltatt i 14 VM og 14 EM som turner. Som en av få utøvere har Espen også fått en øvelse oppkalt etter seg: «Jansen» i svingstang.

Mesternes mester, sesong 9

Bjørg Eva Jensen

Foto: Rubicon TV / NRK

Bjørg Eva Jensen

Skøyteløper og syklist, 57 år. Fra Larvik, bosatt i Stavern.

Vant sitt første NM på skøyter som 14-åring. I 1980 tok hun Norges eneste OL-gull i Lake Placid da hun vant 3000 meter. Uken etter ble 20-åringen juniorverdensmester. Fremdeles er hun den mestvinnende i junior-VM, uansett kjønn. Hun har satt flere verdensrekorder og har en rekke medaljer fra både NM, EM og VM som senior. På sykkel har hun åtte NM-titler, fordelt på lagtempo, gateritt, tempo og bane.

Mesternes mester, sesong 9

Rolf Falk-Larssen

Foto: Rubicon TV / NRK

Rolf Falk-Larssen

Skøyteløper, 57 år. Fra Trondheim.

Var en bauta i skøytesporten på 80-tallet og tilhørte den første generasjonen av norske skøyteløpere som kunne leve av idretten. I 1983 vant han VM på hjemmeband på Bislet i Oslo. Gjennom karrieren har han også vunnet EM-sølv (1982 og 1984) og åtte NM-gull. Han har også to kongepokaler og har satt verdensrekord to ganger.

Mesternes mester, sesong 9

Isabel Blanco

Foto: Rubicon TV / NRK

Isabel Blanco

Håndballspiller, 38 år. Fra Bergen, bosatt i Berger i Svelvik.

Scoret 165 mål i løpet av sine 86 kamper for det norske landslaget, og har vært med på å sikre to EM-gull (2004 og 2008). Hun har også blitt dansk seriemester og cupmester og er blitt kåret til årets strekspiller i den danske ligaen tre ganger. Med Larvik har hun vunnet både NM, serien og sluttspillet, i tillegg til to sølv i Champions League.

Kulturstrøm

 • Fargekomponisten

  – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

 • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

  Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

  Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

  Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.