Lovens vokter blant naboer

Når lovens voktere legger stor vekt på å integrere seg med folk flest, er det både riktig og fornuftig, sier lensmann Sigmund Laugsand i Levanger.

Sigmund Laugsand.
Foto: Andreas Lunnan / NRK

Utpå vårparten kan han titulere seg som gammel-lensmann, Sigmund Laugsand i Levanger. Da akter han å trekke seg tilbake for å drive heimgården en stund før han skifter til en kårmannstilværelse. Det var jo gårdbruker på Ytterøy i Levanger kommune han egentlig skulle bli.

Men førstegangstjenesten i militærpolitiet satte ham på andre tanker. Det ble politiskole, tjeneste i både Oslo og Trondheim samt som lensmannsbetjent i Inntrøndelag, før lensmannsjobben ventet. Først i Verdal, og senere i Levanger.

- Å være lovens vokter blant naboer og sambygdinger er kanskje ikke noen ønskeposisjon, men jeg skal slett ikke klage over de årene som er gått, understreker Laugsand.

– Folk på disse kanter er jo stort sett sindige og forståelsesfulle, og skjønner at lensmannsetaten har en viktig jobb å gjøre. En grundig undersøkelse om forholdet mellom politi og publikum ble presentert forleden, og det forbauser meg ikke at Nord-Trøndelag kom særlig godt ut av denne kartleggingen.

Årsakene til denne tilstanden tror jeg vi kan nøste gjennom mange tiår tilbake i tid. Når lovens voktere legger stor vekt på å integrere seg med folk flest, er det et både riktig og fornuftig grep. Nær kontakt med grasrota er et viktig poeng.

På bygdene faller den slags arbeidsmetoder kanskje noe lettere enn i de større byer, men erfaringen viser at organisering av nærpoliti også er en vei å gå i de mer urbaniserte strøk.

- Personlig er jeg også overbevist om at en større satsning på konfliktråd er god politikk i svært mange sammenhenger. Å gjøre opp saker i minnelighet gir som regel det beste utfall for alle parter. Hos oss bruker vi mye energi på å stille opp som meglere, - dette er mye viktigere enn alltid å måtte gripe til de tradisjonelle straffemidler, understreker lensmann Sigmund Laugsand.

Han stiller opp til et forsiktig ”avhør” hos Andreas Lunnan i ”Sølvsuper” søndag 11. februar kl. 07:03 i NRK P1.

Kulturstrøm

 • Fleire unge i pinsebevegelsen

  Pop og EDM har erstatta tungetale og lokkar fleire til gudstenester i pinsekyrkjene. På bildet syng Caja Vidnes Mellingen på Salt gudsteneste i Bergen. Les heile saken.

  Caja Vidnes Mellingen synger på Salt gudstjeneste i Bergen
  Foto: Jon Bolstad / NRK
 • Fra jungeltelegraf til emneknagg

  For 20 år siden i dag skjedde skoleskytingen på Colombine High School. Fast Company sammenligner hvordan informasjonen kom ut den tragiske dagen og hvordan ordet deles i dag når det utenkelige ikke er utenkelig lenger. Kartet viser skyting på skoler i Nord-Amerika siden 1999.

  Interaktivt kart som viser skoleskytinger i Nord-Amerika siden 1999
  Foto: Esri/Arcgis
 • Se sendingen fra Sámi Grand Prix

  Direktesendingen fra SGP 2019 starter kl. 17.55 på nrk.no/sapmi. Sámi Grand Prix feirer 30 år og går av stabelen i Báktehárji i Kautokeino påskeaften. Konkurransen er i to deler, joikedelen og sangdelen. Ti joikere og seks artister/grupper deltar.

  SGP
  Foto: grafikk Nils Egil Gaup / NRK