Løven -Henrik Ibsen

Hvem var egentlig Henrik Ibsen? En sur gnom? En kald dikter, en løve?

Løven -Henrik Ibsen

Alexander Wisting
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Store ambisjoner

Regissør Alexander Wisting har ambisjoner om å avsløre ukjente sider ved dikteren. DET er alt for ærgjerrig, men filmen gir et interessant og underholdene portrett som fenger. Og belyser et komplisert, mangesidig menneske satt inn i sin egen tid.

Historien fortelles gjennom stillbilder, arkiv-opptak, fortellerstemme, dramatisering og utsagn fra en rekke Ibsen kjennere. Fra Jon Fosse til Liv Ullmann og Ibsens tippoldebarn Nora Ibsen.

Vi får greie på at Ibsen var en latsabb og ble pisket av kona Susanna til skrivebordet. Vi møter ham som klossete, sjenert iscenesetter – livredd sine egne skuespillere. Og hvordan farens konkurs og sosiale fall har påvirket has dikting.

Løven -Henrik Ibsen

Tordentale

Filmen er overdrysset av biografisk snadder som da Ibsen holder tordetale for damene i Skandinavisk forening som er i mot kvinners stemmerett. Så tøff at grevinner besvimer i salen

Og i alderdommen da han blir mobbet av en fremstormende Knut Hamsun som skjeller ham ut som ”hans farmasøytiske herlighet”. Og ikke minst vi møter Ibsens kvinner.

Stemning og nerve

Fortellerteknisk er dette en solid og grundig dokumentar - en godteri-pose for alle som vil bli nærmere kjent med landets største dramatiker.

Jeg savnet historier om Ibsen viktige tid i Italia og Tyskland og spenstige dramatiseringer fra datiden. Regissøren bruker overflittig panoreringer som effekt, til gjengjeld skaper musikken og lydkulissene stemning og nerve. Filmen får terningkast 4.

Hør filmanmeldelsen her: Filmanmeldelse: Løven Henrik Ibsen

Kulturstrøm

  • eBay saksøker Amazon

    Nettbutikkgiganten eBay mener konkurrenten Amazon har brukt deres meldingssystem for å stjele selgere og saksøker derfor nettbutikkgiganten for å bryte eBays brukeravtale. Amazon ønsker ikke å kommentere søksmålet overfor nyhetsbyrået AP.

  • Omformer havplast

    Inge Kvivik samler opp plast som flyter inn i fjæra og bruker det til sitt nye designprosjekt.

    Han har alltid elsket havet, men er fortvilet over stadig økende plastforurensning. Inge Kvivik i Høvåg i Lillesand, rydder skjærgården i eget nærområde, og har funnet en kreativ måte å bruke plasten på.