Hopp til innhold

Kung fu-legendens sønn får ikke vise seg på tv

Kjendiser som er tatt for bruk av narkotika, for kjøp av prostituerte eller brutt loven får ikke opptre på kinesisk tv.

Jackie Chan på den røde løperen til premieren på The Karate Kid i Fredrikstad kino fredag kveld.

TØFT FOR SØNNEN: Kung fu-legendene Jackie Chans sønn er i hardt vær. Han er en av dem som rammes av nye regler i Kina. Nå får ikke lenger kjendis-lovbrytere stille opp på tv.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Ingen kjendiser som har brutt loven får lov til å opptre på kinesisk tv, melder China Daily.

Tatt for bruk av narkotika

For få måneder siden brøt filmstjernen Kai Ko ut i tårer på tv fordi han sammen med Kung Fu-legenden Jackie Chans sønn Jaycee Chan, ble tatt for å bruke narkotika. Det betyr slutten på å vise seg på tv i Kina, har statlige medier bestemt.

Han ble tatt sammen med den taiwanske kjendisen Kai Ko.

Den kinesiske stjernen Jackie Chan er blant annet godt kjent her i Norge for å ha vært med i nyinnspillingen av «The Karate Kid »i Harald Zwarts regi. Sønnen hans Jaycee er en kjent person i hjemlandet og har blant annet vært med i kung fu-filmer som sin far.

Nå har altså kinesiske statlige medier sett seg lei på at film- og tv-stjerner blir tatt for bruk av narkotika, kjøp av prostituerte og bryter loven i det hele tatt. De får ikke lenger vise seg på kinesisk tv, film eller andre typer sendinger.

Kai Ko

TÅREVÅT: Kai Ko ble i september tatt for narkotikabruk sammen med sønnen til Jackie Chan, Jaycee.

Foto: JASON LEE / Reuters

Kina har den siste tiden møtt mye motbør for å hindre ytringsfriheten, og skal blant annet ha blokkert bildedelingstjenesten Instagram.

Forrige uke kom meldingen om at Hong Kong-demonstranter angripes av hackere.

– Skal ha en sunnere industri

Nå er det altså kjendiser som har brutt loven som ikke skal vises frem for kineserne.

Forbudet, som også inkluderer radio og annonser, er tiltak for å gjøre industrien sunnere.

Jackie Chans sønn, Jaycee, som selv har spilt i flere filmer, blir dermed ikke invitert til radio eller tv for å snakke om filmprosjekter eller får lov til å opptre i andre sammenhenger i statlige medier.

De statlige tv-selskapene mener at kjendiser som bruker dop eller bryter loven på andre måter, er dårlige forbilder for unge kinesere.

Flere statlige organisasjoner har den siste tiden nektet å ansette eller leie inn skuespillere og artister som ikke har greid å holde seg unna lovbrudd.

De nye reglene har blitt mottatt med både misnøye og begeistring.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober