Louise Glück får Nobelprisen i litteratur 2020

Den Svenska Akademien tildeler årets nobelpris i litteratur til den amerikanske poeten Louise Glück (77).

Poet Louise Glück

PRISBELØNT: Louise Glück sammen med tidligere president i USA Barack Obama. Bildet er fra en prisoverrekkelse i 2016.

Foto: Carolyn Kaster / AP

– Glück er en av de fremste samtidspoetene i USA, ifølge Den Svenska Akademien.

De roser Glück for hennes «umiskjennelige poetiske stemme, som med «nøktern skjønnhet gjør individets eksistens universell».

 • Få ferske boktips rett i innboksen: Klikk her

Ifølge Mats Malm i Den Svenska Akademien kom prisen som en overraskelse på lyrikeren da de ringte henne en times tid før kunngjøringa.

– Hun var overrasket, og glad, på tross av den tidlige morgenen hos henne, sa Malm.

Én diktsamling oversatt til norsk

Mads Nygaard

– Prisen løfter fram et forfatterskap, som sikkert ikke er kjent for alle, men som er strålende, og som nå får en velfortjent oppmerksomhet i hele verden. Også i Norge, sier forlegger Mads Nygaard.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Glück er født i New York og har jødisk-ungarsk bakgrunn. 77-åringen er professor i engelsk ved universitetet i Yale, USA.

– Hun skriver dikt som har en tydelig forankring i den klassiske, greske mytologien, sier NRKs litteraturkritiker Knut Hoem.

Glück debuterte i 1968 med diktsamlinga «Førstefødte». Hun ble raskt anerkjent som en av de mest fremtredende poetene i amerikansk samtidslitteratur, ifølge Svenska Akademien.

Hun har gitt ut tolv diktsamlinger og et par samlinger med essayer om lyrikk. Én diktsamling er oversatt til norsk. Den heter «Averno», og ble oversatt av Per Petterson i 2017.

– Dette er fantastisk, sier Mads Nygaard i Aschehoug til NRK.

Det er deres forlag Oktober, som utgir Glücks bok på norsk.

– Prisen løfter fram et forfatterskap, som sikkert ikke er kjent for alle, men som er strålende, og som nå får en velfortjent oppmerksomhet i hele verden. Også i Norge, sier Nygaard.

Lite kontroversiell

Glück har vunnet mange priser i USA for sine dikt og essayer. Hun blir den 16. kvinnen som har fått Nobelprisen i litteratur.

– Dermed vil presentasjonen se litt mer kledelig ut for Akademiet enn det har gjort til nå, sier Knut Hoem.

Glücks dikt er ofte selvbiografiske, og handler om barndom, familien og eksistensiell fortvilelse, ifølge litteraturorganisasjonen Poetry Foundation.

Ifølge NRKs litteraturkritiker er årets littaraturpris lite kontroversiell:

– Dette er en intellektuell forfatter med en klassisk, tung dannelsesbakgrunn. Jo mer jeg tenker på det, jo mindre overraskende synes jeg det blir, sier Hoem.

Louise Glücks litteratur på utstilling

Louise Glück har utgitt tolv diktsamlinger og to essaysamlinger. Noen av disse ble utstilt i Borshuset i Stockholm torsdag.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Ingen nobelmiddag i Stockholm

Nobelprisen i litteratur er den viktigste litteraturprisen i verden. Det gjelder både i anseelse og pengebeløp. Vinneren får ni millioner svenske kroner.

Utmerkelsen har blitt delt ut av Svenska Akademien hvert år siden 1901, bortsett fra i 2018. Da førte bråk og skandaler til at det ikke ble noen tildeling. Polske Olga Tokarczuk mottok 2018-prisen året etter.

I fjor gikk prisen til kontroversielle Peter Handke. Forfatteren og dramatikeren beskyldes for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser.

Den store nobelmiddagen som tradisjonelt holdes i Stockholm før jul, er avlyst i år.

Årsaken er koronapandemien. Isteden planlegges noen mindre arrangementer med de ulike nobelvinnerne hver for seg. Årets vinnerne blir invitert til å samle seg neste år.

Kulturstrøm

 • «Verdens verste menneske» nominert

  Filmen «Verdens verste menneske», regissert av Joachim Trier, er nominert som Norges Oscar-kandidat.

  Det kunngjorde direktør for Norsk filminstitutt, Kjersti Mo, på en pressekonferanse mandag.

  19 norske langfilmer ble vurdert til nominasjonen. Deretter ble tre filmer valgt videre. Filmen konkurrerte mot «Ninjababy» og «Den største forbrytelsen».

 • Filmspenning om plattformkollaps

  Filmen «Nordsjøen» pirker i selve grunnlaget for det norske velferdssamfunnet, nemlig oljen. En god spenningsfilm som trolig ville vært enda bedre om historiens miljøproblematikk hadde tatt større plass, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "Nordsjøen".
  Foto: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon
 • Lettbeint animasjonsfilm

  I den nye animerte familiekomedien «Ron i ustand» er smarttelefonenes forbrukervennlige algoritmer utviklet til en megapopulær lekerobot. Hyggelig og lettbent, men ligner på mye vi har sett vært gjort bedre før, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 3.

  Fra filmen "Ron i ustand"
  Foto: ©2020 20th Century Studios. All Rights Reserved.