NRK Meny
Normal

Louis Theroux

En bleik, pinglete og bebrillet britisktalende mann har blitt en skikkelig kjendis i dokumentarverden. Louis Theroux besøker ekstreme miljøer og får de fleste intervjuobjekter på glid.

Louis Theroux
Foto: Daniel Kreiger / NRK

Hør Kurer 140: Louis Theroux

I denne utgaven av Kurer skal du få møte Louis Theroux, som har blitt et aldri så lite fenomen i dokumentarfilmverden. Da Theroux besøkte Nordiske mediedager i Bergen våren 2009, fikk vi treffe han.

Du møter også professor i filmvitenskap ved NTNU, Bjørn Sørenssen, som forteller om Theroux' stil og setter han inn i dokumentarsammenheng.

Starta hos Michael Moore

TV-karrieren til Theroux starta med Michael Moore. Moore hadde hatt suksess med dokumentaren Roger and Me, der Moore tok opp jakten på direktøren for General Motors, som hadde kutta 30 000 arbeidsplasser i Moores hjemby Flint.

Nå skulle Moore lage TV. BBC var med på å betale gildet, og de ville gjerne ha med en britisk stemme. Theroux ble tipsa, og etter et intervju, der Theroux løy overbevisende nok om at Roger and Me var den beste filmen han hadde sett, fikk han jobben.

Weird weekends

Så ble han henta til Storbritannia, der han fikk lage seriene "Louis Theroux Weird Weekends", "When Louis Met", samt flere frittstående dokumentarer for BBC.

På spørsmål om hvor godt han planlegger hvordan han skal tilnærme seg folk, svarer Louis Theroux at det ikke er så veldig kalkulert. Det han og produksjonstemaet bruker mye tid på, er å velge intervjuobjekter.

- Vi velger folk som jeg synes er spennende, og som jeg klarer å engasjere meg skikkelig i. At menneskene jeg dekker har tatt fascinerende eller merkelige valg, og at de samtidig vil gi oss tilgang slik at jeg kan tilbringe nok tid sammen med dem.

Ikke todimensjonale

- Det er viktig at de ikke er todimensjonale eller psykisk syke, at de tar sine egne valg og at til en viss grad er intelligente nok til å delta, sånn at man kan forsøke å forstå dem, sier Theroux.

Hele programmet med Louis Theroux kan du høre på P2 lørdag 23.mai kl 1203 og onsdag 27.mai kl 1503. Du kan også laste det ned som podkast eller lytte til det her i nettradioen.

Programmet er ved Ida Jevne.