Hopp til innhold

Langs glemte fotspor

Det japanske rollespillet Lost Odyssey til Xbox360 er et spill som overbeviser, utfordrer og fascinerer.

Lost Odyssey (Kaim)
Foto: fragland.net

Lost Odyssey er en minneverdig opplevelse. I åpningen, når slagmarken fylles av tusenvis av krigere går tankene raskt over til Ringenes Herre-filmene.

Se videoanmeldelse her

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se: Video, bilder og fakta om Lost Odyssey

Spillets hovedperson er Kaim, en udødelig leiesoldat som har levd i over 1000 år. Når en meteor dreper alle krigerne på slagmarken utenom Kaim og en annen sentral karakter, så får de i oppdrag å undersøke hva som gikk galt.

Deres største problem er at de har mistet hukommelsen, så det blir samtidig en jakt på fortiden for å finne de svarene de trenger

Klassisk kampsystem

Lost Odyssey bruker det tradisjonelle turbaserte kampsystemet. For noen vil det være et steg tilbake etter at Final Fantasy 12 og Eternal Sonata beveget seg bort fra dette standardsystemet, men er du tro til sjangeren vil det uansett falle i smak.

Det som er et stort savn sammenlignet med andre rollespill er karakterenes utvikling. Det meste går automatisk når de skal lære nye ferdigheter, og her burde spillernes innflytelse ha vært mye større.

Involverende historie

Filmsekvensene er flotte, og spesielt bruken av to kameravinkler er fint snekret sammen. Lesing er en sentral del i Lost Odyssey. Når Kaims minner fra fortiden returnerer, blir de fortalt som små noveller. Historienen er dyktig presentert og involverende. Jeg ble mektig imponert.

Vakker musikk

Komponisten Uematsu er kjendis i Japan for spillmusikken han har laget. I første rekke gjelder dette musikk han har bidratt med i Final Fantasy. Han er en viktig årsak til at Lost Odyssey blir så vakkert som det er, og musikken er uten tvil noe av det bedre som er laget på lang, lang tid.

Eventyrlig spill

Det er såpass mye bra i Lost Odyssey at du fort glemmer det som er mindre bra. Totalt sett er Lost Odyssey til Xbox360 et fantastisk eventyr som alle rollespill entusiaster bør se frem til.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober