NRK Meny
Normal

Løsrivelse i fokus på Lillehammer

Tirsdag starter Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Etter fjorårets batalje rundt David Irving, blir det mindre fokus på store kontroversielle temaer.

David Irving

David Irving var i fokus under fjorårets festival på Lillehammer.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Norsk Litteraturfestival er rett nok Nordens største litteraturfestival, men det var ikke årsaken til at festivalen ble brettet ut i norske medier i fjor.

Nei, årsaken var den omstridte historikeren og holocaust-fornekteren David Irving som hadde mottatt og takket ja en invitasjon til å legge fram sin versjon av krishistorien og begrunnelsen for denne under festivalen.

Samtidig som invitasjonen ble trukket tilbake , valgte også festivalens kunstneriske leder, Stig Sæterbakken , å trekke seg. Det hjalp lite, for Irving reiste til Norge likevel. Han kom til Oslo, hvor han stilte til et intervju i programmet Tabloid på TV 2, for siden å returnere til England .

– Preget av fjoråret

Marta Norheim

NRKs litteraturmedarbeider Marta Norheim følger Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Foto: Marit Hverven / NRK

John Irving

Den amerikanske forfatteren John Irving kommer til Lillehammer.

Foto: Nicole Dancel
Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård derimot har meldt avbud.

Foto: NRK
– Jeg tror det ble mer provokasjon enn festivalen satte pris på i fjor, og det bærer nok årets festival litt preg av, sier Marta Norheim, litteraturmedarbeider i NRK.

I fjor var sannhet temaet for festivalen, i år er det løsrivelse.

– I år er det ikke mange ting som vil skake verden på programmet. Men litteratur har jo to sider, det som går inn i hjertet på den enkelte og skaper store opplevelser og det som setter problemer under debatt.

Ifølge Norheim kan forfattermøtene årets festivalledelse bli sterke, men ettersom det er flere relativt ukjente navn, vet hun foreløpig ikke hva de har å by på.

– Det er helt klart en annen profil, et litt mer stille program, mye fokus på ungdom og mindre fokus på store kontroversielle temaer og kanoner.

Ingen Knausgård

Det mest internasjonalt kjente navnet i programmet, tilhører den amerikanske forfatteren John Irving. Det er i minste laget synes Norheim.

– Det er i overkant tynt. Han har skrevet en god bok det siste året , men han er en forfatter som du vet hva du får av. Ellers er det gode norske navn som Wassmo, Ørstavik og Hjort på programmet, men den store sensasjonen glimrer nok med sitt fravær.

Det samme gjør også forfatteren som har vært på alles lepper det siste året, nemlig Karl Ove Knausgård.

Han skulle opprinnelig delta på festivalen , men avlyste besøket av familiære årsaker og en begrunnelse om at han trengte tid til å skrive .

Blodig alvor på fotballbanen

– Knausgård svever over vannet på Lillehammer slik David Irving gjorde i fjor, uten sammenligning for øvrig. Det skal være flere debatter om Knausgård og hans prosjekt, og hadde han selv vært med, hadde det gitt en ekstra sus, sier Norheim.

Det gjelder også i den varslede forfatterlandslagskampen mellom Norge og Tyskland.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix