NRK Meny
Normal

Lønsj

Lønsj er en rar film med saftige ytringer mellom replikkene. Den er norsk, og heldigvis veldig nordisk.

Aksel Hennie som Christer i "Lønsj".

Aksel Hennie som homofile Christer.

Foto: John Andreas Andersen / 4 1/2 / John Andreas Andersen, Photo: Jo

5 stjerner

Vi er klar for Lønsj, debutfilmen til Eva Sørhaug som handler om mennesker som ikke som kan tenke seg å leve alene men som i plages i selskap med andre. Den utleverer særegenheter hos begge kjønn og smiler av livets katastrofer. Den er dessuten god å se.

Livet på vrangen

Livet er på vrangen og typene er atypiske. Tragediene er passe komiske. Situasjonen er utenfor normalen. Men den likner en virkelighet likevel.

Lønsj er en ny underfundig film inndelt i avsnitt.

Den er sikkert smal målt i kommersielle størrelser. Den ser mindre dramatisk ut enn den er. Stilen er maniert neddempet og trukket ut i tid. Den er nordisk.

Men den er allmenmenneskelig. Noen slike filmer favner bredt i møte med folket. De er dessuten interessante utenfor landets grenser.

Ane Dahl Torp som "Leni" i Lønsj.

Ane Dahl Torp som 'Leni' i Lønsj.

Foto: John Andreas Andersen / 4 1/2 / John Andreas Andersen, Photo: Jo

Nydelige tilstander

Rollelisten er bred. Noen kaller den toppet fordi særlig tre av skuespillerne har vært avbildet i Se og hør.

Men det er mange med og de fleste må være gode. Birgitte Victoria Svendsen, Bjørn Floberg, Anneke von der Lippe, Svend Nordin, Kyrre Haugen Sydness. Nicolas Hope.

Det er nydelige tilstander bak kamera også.

Vi merker oss kostymøren Karen Fabritius Gram. Maskøren Veslemøy Fosse Ree. Manusforfatteren Per Schreiner. De modige produsentene Håkon Øverås og Aagot Skjeldal. Og regissør Eva Sørhaug som har fått nesten alt og alle til å fungere sammen.

Nesten alt. Diksjonen er svak noen steder og lydopptak er dårlige.

Det høres som om det ikke var penger igjen til lyd da etterarbeidet skulle gjøres. Men musikken til Bugge Wesseltoft er raffinert konponert og godt plassert.

Scene fra Lønsj av Eva Sørhaug.
Foto: 4 1/2 / John Andreas Andersen

Egoisme og måker

Lønsj er en film som samler trådene på spisestedet Lønsj. Den handler mest om egoisme. Så er det noe med å hate måker.

En av arten driter på skulderen til en snylter og sjarlatan som heter Christer. Han vasker vesten sin i en vaskekjeller hvor han ikke skulle vært, kortslutter strømmen der, tar uten å vite det livet av Lenis pappa som akkurat da holder på å skru i en strømkobling et par etasjer opp i leiegården, forårsaker videre at Leni blir hjemløs fordi leiekontrakten bare varer ut pappas levetid, og … ja hva skjer ikke?

Ram feminisme

Vi er hos en kvinne som bruker å møte morgenen i salig rus med en ukjent mann ved sin side. På et annet sidespor finner vi en kvinne i rullestol som skiter og tisser på seg for å straffe sin oppofrende mann.

Det er den selviske eiendomsmegleren og hans kone småbarnsmoren. Hun unnskylder ham det meste fordi han har så mye å tenke på, stakkar.

Det er brodd i den morskikkelsen. Hun er en ram feministisk ytring. I denne filmen er det mange sterke ytringer mellom replikkene.

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.