Hopp til innhold

Londongrana på vei – for 60. gang

Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen pustet og peste da han saget årets julegran til London. Heldigvis fikk han hjelp av en motorsag etterhvert.

Lord Mayor of Westminster, Alexsander Nicoll og Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen sager juletre
Foto: Marius Alstedt

Torsdag den 30. november ble årets julegran til London skåret ned på Korsvoll i Oslo. Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen sammen med Lord Mayor of Westminster, Alexsander Nicoll og England ambasadør til Norge, var tilstede under den timelange tradisjonelle seremonien.

Kor fra Korsvoll Barneskole i Oslo
Foto: Marius Alstedt

Barn fra Oslo Internasjonale skole og 5 klassinger fra Korsvoll barneskole sang julesanger, mens notabilitetene koste seg med varme pølser, kaffe og boller.

Hugging av julegrana til London
Foto: Marius Alstedt

Friluftsetaten hadde sørget for et stort bål for å skape den rette stemningen for de over 500 menneskene som var møtt frem for å bivåne fellingen.

Årets julegran er over 26 meter høy, og ifølge ekspertene fra Oslo Kommune så er den over hundre år gammel. De to ordførerne benyttet en gammel sag da de symbolsk skulle felle grana. En stor mobil kran løftet den sakte og forsiktig over på en stor trailer for videre transport til London.

Londongrana tennes på Trafalgar Square den 7. desember av Kronprinsesse Mette-Marit som har med seg Sølvguttene over til England, for å sette Londons innbyggere i den rette julestemningen.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.