NRK Meny
Normal

Londongrana på vei – for 60. gang

Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen pustet og peste da han saget årets julegran til London. Heldigvis fikk han hjelp av en motorsag etterhvert.

Lord Mayor of Westminster, Alexsander Nicoll og Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen sager juletre
Foto: Marius Alstedt

Torsdag den 30. november ble årets julegran til London skåret ned på Korsvoll i Oslo. Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen sammen med Lord Mayor of Westminster, Alexsander Nicoll og England ambasadør til Norge, var tilstede under den timelange tradisjonelle seremonien.

Kor fra Korsvoll Barneskole i Oslo
Foto: Marius Alstedt

Barn fra Oslo Internasjonale skole og 5 klassinger fra Korsvoll barneskole sang julesanger, mens notabilitetene koste seg med varme pølser, kaffe og boller.

Hugging av julegrana til London
Foto: Marius Alstedt

Friluftsetaten hadde sørget for et stort bål for å skape den rette stemningen for de over 500 menneskene som var møtt frem for å bivåne fellingen.

Årets julegran er over 26 meter høy, og ifølge ekspertene fra Oslo Kommune så er den over hundre år gammel. De to ordførerne benyttet en gammel sag da de symbolsk skulle felle grana. En stor mobil kran løftet den sakte og forsiktig over på en stor trailer for videre transport til London.

Londongrana tennes på Trafalgar Square den 7. desember av Kronprinsesse Mette-Marit som har med seg Sølvguttene over til England, for å sette Londons innbyggere i den rette julestemningen.

 

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.