Løkkeberg: – Vi skal lage et kvinnehus

– Nå er tiden inne, vi må bli kampdyktige og vi skal samle oss i et kvinnehus som skal skapes i betong, sier Vibeke Løkkeberg.

Vibeke Løkkerberg

VIBEKE LØKKEBERG: Var gjest hos Dagsnytt atten mandag for å snakke om #meetoo-kampanjen etter Golden Globe.

Foto: NRK

Filmregissør, filmforfatter, skuespiller og forfatter Vibeke Løkkeberg var gjest hos Dagsnytt atten mandag kveld. I forbindelse med talen til Oprah Winfrey i Golden Globe og #meetoo-kampanjen, sier Løkkeberg at det kommer en ny tid.

– Jeg har skjønt at vi må ikke bare få den, vi må skape den nye tiden selv, sa hun til Dagsnytt atten.

Barnebarnet inspirerte

Løkkeberg forteller om da barnebarnet var syv år gammel og fikk se Rådhuset i Oslo, og uttrykte at hun ville lage et slikt hus for kvinner når hun ble stor.

Et sted kvinner kan gå og ta opp sine problemer.

Tre år senere kommer #meetoo-kampanjen, og ordene til barnebarnet går fra inspirasjon til handling for Vibeke Løkkeberg. Kvinnehus skal det bli.

– Huset skal representere kvinnelige kunstnere, kvinnelige malere og filmer av og med kvinner. Det skal analyseres hvilke roller kvinner har blitt gitt av forfattere gjennom tidene, litteratur som har påvirket oss i film, aviser og tv, sier hun.

Ønsker å undervise

Hun har fått støtte til ideen av stiftelsen Fritt Ord. Dette fikk hun før jul og er nå i en prosess på hvordan kvinnehuset skal ta form, møter og ideer skal luftes. Hun vil gjerne ha med andre kvinner om hva de ønsker for et slikt hus.

Selv ønsker hun og bidra med å undervise i film og dele sin erfaring med andre kvinner.

– Jeg venter på innspill, ideer skal bearbeides, sier hun.

Kvinner skal formidle

Løkkeberg ser for seg at kvinner skal få fortelle om sitt liv, med for eksempel forfatterskap som speiler kvinner, slik kvinner ser seg selv.

– Jeg vil at vi skal ta tilbake litt av det gamle, kvinner skal få fortelle sin historie, de skal formidle sitt liv med hjelp ord, film eller maling. Kvinner skal lære å presentere, og vanskelig ord som i større eller mindre grad er vasket ut av samfunnet vårt skal vi ta tilbake.

Hun snakker om ord som bluferdighet, intimgrenser, ydmykhet. Ord som hun mener har forsvunnet litt i samfunnet i dag.

Les også: Slo alarm om seksuell trakassering i det samiske nasjonalteateret

Les også: Meningsmåling: Over halvparten av kvinner i alderen 25–30 har opplevd trakassering

Hvor i Oslo kvinnehuset skal ligge, når det skal stå ferdig, hva innholdet til slutt blir er ikke klart, men prosessen er i gang, godt inspirert av barnebarnet og #meetoo-kampanjen.

– Jeg kunne tenke meg samme mal på kvinnehuset som litteraturhuset har, men vi får se, avslutter hun

Les også: Slo alarm om seksuell trakassering i det samiske nasjonalteateret

Kulturstrøm

 • Savner fysiske plater

  – Vi vet at den kommer ikke til å nå like langt ut som de tidligere platene, som var fysiske. Men når vi er i studio, er vi like ambisiøse. Gleden ved å skape er like stor som før. Det sier Lars Lillo-Stenberg til Kulturstripa om å lage sitt 18. album sammen med deLillos, «Dum som et menneske».

  deLillos på Norwegian Wood
 • Ler når ingen andre ler

  For komiker Martin Beyer-Olsen er det de bitte små observasjonene som får ham til å le mens andre er stille. Det forteller han til Kulturstripa. Komikeren fikk hele to priser da Humorprisen ble delt ut for andre år på rad. Den ene for humorprogrammet «Strømmeland». Den andre for podkasten «Berrum & Beyer snakker om greier».

  Martin Beyer-Olsen, Underholdningsavdelingen
 • Kulturprofil nektar straffskyld

  Kulturprofilen som er tiltalen for ti overgrep mot ni forskjellige kvinner, og å ha hatt seksuell omgang med ei jente under 16 år, nektar straffskyld på alle tiltalepunkt. Det blei klart då tiltalen blei lest opp i Oslo tingrett tysdag.