Hopp til innhold

Liz Taylor-smykke solgt for 70 mill

Elizabeth Taylors smykker ble nylig solgt på auksjon i New York. Det mest verdifulle ble solgt for rekordhøye 70 millioner kroner.

Elisabeth Taylors smykker ble auksjonert bort for rekordpris denne uka.

Smykket «La Peregrina» har tilhørt kongelige familier i århundrer, og ble gitt Elizabeth Taylor i gave av ektemannen Richard Burton. Nå er smykket solgt for over 70 millioner kroner under en auksjon i New York.

Foto: AFP

Glamourdronningen og skuespillerinnen Elizabeth Taylor hadde en smykkesamling som er de aller færreste forunt.

Tirsdag ble hennes verdifulle smykkesamling lagt ut for auksjon i New York, og her ble alle forventede salgsanslag smadret.

Les også: Elizabeth Taylors kjærlighetsbrev ble også auksjonert bort

Ny verdensrekord

Dyrest av alle de solgte smykkene ble «La Peregrina», et halskjede fra 1600-tallet. Halskjedet med en berømt, gigantisk perle tilhørte royale familier i århundrer, før Elizabeth Taylor fikk det i gave av sin ektemann Richard Burton i 1969.

Smykket ble under tirsdagens solgt for 11,84 millioner dollar, tilsvarende over 70 millioner norske kroner, noe som er ny verdensrekord.

Den forventede salgsprisen for smykket var 2-3 millioner dollar, og det gikk dermed for et nesten fem ganger høyere beløp. Til gjengjeld fikk man en smykke på 50 karat, og med en sjeldent rik forhistorie.

Et av smykkets første eiere var Kong Phillip II, videre gikk det i arv til dronningene Margaret og Elisabeth, som var iført smykkene på flere berømte 1700-talls- portretter. Smykket var også innom franske hender, mens Napoleons bror Joseph Bonaparte styrte landet.

Elizabeth Taylor Auksjon

Denne 31.19-karat ringen ble omtalt som «The Elizabeth Taylor Diamond» og ble tirsdag solgt for et beløp tilsvarende 52 millioner kroner.

Foto: Richard Drew / Ap

Med sans for smykker

Elizabeth Taylor hadde gjennom hele sitt liv en stor lidenskap for smykker. Hun hadde syv ektemann i løpet av sitt liv, og mange av smykkene i sin samling fikk hun i gave av sine menn.

Et annet av smykkene hun fikk i gave fra hennes skuespillerektemann Burton, en 33.19 karat diamantring ble under auksjonen solgt for 8,8 millioner dollar (tilsvarende 52 millioner norske kroner) .

I tillegg til smykkene ble hundrevis av designerkjoler, kunstverk, vesker og andre assesoarer solgt, der i blant hennes første brudekjole.

FILES-US-TAYLOR

Elizabeth Taylor i sine glansdager. Skuespillerinnen vant to Oscar-statuetter og er ansett som en ekte filmlegende.

Foto: HO / AFP

Venn av Michael Jackson

Det amerikanske filminstituttet (AF1) rangerte i 1999 Taylor som nr 7 av "Tidenes kvinnelige filmlegender". Samme år ble hun adlet av Dronning Elizabeth II.

Taylor vant to Oscar-statuetter i løpet av karrieren, og var kjent fra filmer som «Kleopatra» og «Katt på hett blikktak». Hun var også kjent for sitt engasjement i kampen mot HIV, og for sitt nære vennskap med Michael Jackson.

Etter mange års dårlig helse døde hun av hjertefeil i mars i år, 79 år gammel.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad