NRK Meny
Normal

Livslykkekolikk

Du kan shoppe så mye du orker. Hvis dine åndelige behov ikke er dekket blir du aldri lykkelig.

En hjulvisp til begjær
Foto: Wikipedia

HØR: Filosofi som lindring og trøst, del 4. 5. mai, 2007

VIDEO: Ruby Braff og George Barnes, Berlin 1974: Sugar (NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne siden)

Epikur er en skikkelig kjøpefestbrems. Hvis vi skal følge hans råd til punkt og prikke blir det krise i varehandelen. Det som er avgjørende for vår lykke kan ikke kjøpes på shoppingsenter.

Men det ser jo unektelig ut som om vi blir lykkelige av å shoppe. På et eller annet uberegnelig vis kommer vi i skade for å tro at en eller annen gjenstand står i mellom oss og lykken – og at bare betalingskortet og pinkoden settes i sving så går den ekle kløen over. Bare for å oppdage at det gjør den ikke. Noe annet begynner å klø isteden.

Dette er så velkjent at jeg ikke behøver å utdype.

Fem trinn til besinnelse

Den britiske filosofen med det franske navnet Allain de Botton skisserer en femtrinns analyse med støtte i Epikurs filosofi i boka Filosofi som lindring og trøst. (Pax) For å unngå å anskaffe ting vi egentlig ikke har bruk for burde vi foreta et tankeeksperiment mens vi rusler omkring på kjøpesenter:

1: Bestem deg for et lykkeprosjekt – noe som du mener vil gjøre deg lykkelig. Det kan være en ny hjulvisp, et par solbriller til å sette oppå hodet eller en 2007 VT 750 Shadow Spirit (Candy Glory Red)


2: Når du har bestemt deg: Forestill deg at ditt prosjekt kan være feilaktig. Er det mulig å være i besittelse av den begjærte gjenstanden og fremdeles ikke være lykkelig? Er det mulig å være lykkelig uten å ha den begjærte gjenstanden i sin besittelse?

3: Hvis du svarer bekreftende på et av de to spørsmålene ovenfor så kan i hvert fall ikke det du ønsker deg være både nødvendig og tilstrekkelig for å gjøre deg lykkelig. (Det er mulig å ha det nitrist selv om jeg har ny hjulvisp – hvis jeg for eksempel føler meg ensom og forlatt der jeg sitter med den nye vispen min og en bolle nypisket eggedosis på fanget)

4: Nå blir det mulig å nyansere det opprinnelige lykkeprosjektet: Hvorvidt en ny hjulvisp kan gjøre meg lykkelig er avhengig av omstendigheter som hvorvidt jeg har venner som bryr seg om meg, om jeg føler meg verdsatt og anerkjent, om jeg er frisk og i noenlunde harmoni med meg selv.


5: Slik prøver Epikur å hjelpe oss til å skille mellom den akutte innskytelsen: Jeg må ha den hjulvispen for å bli glad – og det det egentlig dreier seg om, nemlig sympati, venner, tenkning og anerkjennelse.

Saken er at Epikur mener vi forveksler dyre gjenstander og innfall med ikkematerielle behov. Tingene virker forlokkende og framstår som om de kan furnere oss med det vi dypest sett trenger, nemlig anerkjennelse. Så i stedet for å bruke et par timer sammen med en venn på kneipe eller i hagen – anskaffer vi en ny hjulvisp med overliggende kamaksel og nattsikte – og tror det er dette det står om her i livet.

Så feil kan man ta.
Lykke kan være vanskelig å oppnå, men hindringene er ikke først og fremst av økonomisk art.

Musikken
Vi tar farvel med kornettist og koleriker Ruby Braff i dag. Med to melodier som viser det paradoksale i dette at denne lille sinte mannen samtidig kunne spille så følsomt og vakkert. Nedenfor finner dere lenker til albumene vi spiller fra, her står alle musikkopplysningene. Så minner jeg om at vi gjerne hører fra dere som leser nettsider og lytter til Studio Sokrates: Kommentarer, spørsmål og innspill sender dere på e-post til Studio Sokrates .
1: Where Are You?
2: I Want To Be Happy