Livlig fra Fiji

"Fiji drive no. 2" er en stillehavsfilm fri for palmer og bølgeskvulp. Den står til terningkast fire, mener vår anmelder.

Soul (Taungaroa Emile) og Maria (Tuva Novotny)
Foto: Filmweb

Handlingen utfolder seg i en av New Zealands forsteder, befolket av moderne etniske fijianere og maorier. Der møter vi en kultur som smaker av det eksotisk fremmede og samtidig det velkjente, felles for alle.

Generasjonskrig

Bestemor Nanna var engang prinsesse på Fiji. Nå våkner hun midt på natten i sitt nedslitte hus i forstaden. Hun vekker barnebarna og forlanger en fest. En fest av det gammeldagse slaget som hun husker fra ungdommen - med helstekt gris, sang, dans, slåssing og moro.

På festen vil hun utnevne sin etterfølger, den som skal overta huset og det moralske ansvaret for familieklanen. Nanna avskyr sine egne barn. De er helt udugelige. Da er det ikke enkelt å stelle til fest for en krevende bestemor - når alle generasjoner krangler og slåss seg i mellom.

Bestemor kommanderer, heller i seg kava med gin og forteller om gamle dager. Ungdommen knurrer, foreldrene sutrer, kaos råder, alkoholen flyter fritt og familieånder drives ut. Fortellingens mange tråder samles til slutt, og det blir fest og forsoning.

82-årige Ruby Dee glitrer i rollen som Nanna Maria.
Foto: Filmweb

God Dee

Dette er et familiedrama som spenner fra det komiske til det tragiske. Filmen ble først oppført som teaterstykke og dramatikeren, Toa Fraser, debuterer som spillefilmregissør.

Lerret yrer av velopplagte skuespillere - som Taungaroa Emile fra "Whale Rider" og svenske Tuva Novotny som dukker opp som dansk kjæreste. Damen som ruver i bildet er Ruby Dee, kjent fra filmer siden 60-tallet. Her er hun som den krakilske autokratiske matriarken Nanna.

Sjarmerende

"Fiji Drive no. 2" er blitt en sjarmerende fortelling, breddfull av liv og lyst, krydret med smaker fra en annerledes kultur. Samtidig kjenner vi igjen dynamikken i en storfamilie.

Filmen vant publikumsprisen på Sundance filmfestival, og får i Nitimen terningkast 4.

Hør Helen de Bellis' anmeldelse av "Fiji drive no 2"

Kulturstrøm

  • Får kulturrådets ærespris

    Cliff Moustache, dramatiker, teaterregissør, kunstnerisk leder og drivkraft ved Nordic Black Theatre, får Kulturrådets ærespris for 2020. Prisen, på 600.000 kroner og en løvestatuett, har blitt delt ut siden 1968. Tidligere vinnere er blant andre Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold (NTB).

    Cliff Moustache
    Foto: Else Karine Archer / NRK