Hopp til innhold

Livlig fra Fiji

"Fiji drive no. 2" er en stillehavsfilm fri for palmer og bølgeskvulp. Den står til terningkast fire, mener vår anmelder.

Soul (Taungaroa Emile) og Maria (Tuva Novotny)
Foto: Filmweb

Handlingen utfolder seg i en av New Zealands forsteder, befolket av moderne etniske fijianere og maorier. Der møter vi en kultur som smaker av det eksotisk fremmede og samtidig det velkjente, felles for alle.

Generasjonskrig

Bestemor Nanna var engang prinsesse på Fiji. Nå våkner hun midt på natten i sitt nedslitte hus i forstaden. Hun vekker barnebarna og forlanger en fest. En fest av det gammeldagse slaget som hun husker fra ungdommen - med helstekt gris, sang, dans, slåssing og moro.

På festen vil hun utnevne sin etterfølger, den som skal overta huset og det moralske ansvaret for familieklanen. Nanna avskyr sine egne barn. De er helt udugelige. Da er det ikke enkelt å stelle til fest for en krevende bestemor - når alle generasjoner krangler og slåss seg i mellom.

Bestemor kommanderer, heller i seg kava med gin og forteller om gamle dager. Ungdommen knurrer, foreldrene sutrer, kaos råder, alkoholen flyter fritt og familieånder drives ut. Fortellingens mange tråder samles til slutt, og det blir fest og forsoning.

82-årige Ruby Dee glitrer i rollen som Nanna Maria.
Foto: Filmweb

God Dee

Dette er et familiedrama som spenner fra det komiske til det tragiske. Filmen ble først oppført som teaterstykke og dramatikeren, Toa Fraser, debuterer som spillefilmregissør.

Lerret yrer av velopplagte skuespillere - som Taungaroa Emile fra "Whale Rider" og svenske Tuva Novotny som dukker opp som dansk kjæreste. Damen som ruver i bildet er Ruby Dee, kjent fra filmer siden 60-tallet. Her er hun som den krakilske autokratiske matriarken Nanna.

Sjarmerende

"Fiji Drive no. 2" er blitt en sjarmerende fortelling, breddfull av liv og lyst, krydret med smaker fra en annerledes kultur. Samtidig kjenner vi igjen dynamikken i en storfamilie.

Filmen vant publikumsprisen på Sundance filmfestival, og får i Nitimen terningkast 4.

Hør Helen de Bellis' anmeldelse av "Fiji drive no 2"

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober