NRK Meny
Normal

Livet på fiskebåten

Hvordan er livet ombord på en fiskebåt? Solveig sendte ut Hallvard og Petter for å finne det ut. Her er deres historie om livet på fiskebåten.

tegning fiskebåt
Foto: Illustrasjon: Kindergarten Media

Hallvard på fiskebåten

STYRBORD OG BABORD: Hallvard viser oss hvor høyre og venstre er ombord på en båt.

Foto: Kindergarten Media

Episode 1

To landkrabber mønstrer på MS Trønderbas for å være med på fisketokt til Fladen grunn i Nordsjøen. De har med seg mange spørsmål i skipssekken for de lurer veldig på hvordan det er å jobbe på en båt langt ute på havet. I første episode lærer de en del nye begrep som gjelder til sjøs, blant annet hva høyre og venstre heter på en båt. Når Petter plutselig blir sjøsyk, ja så lærer de hva dette er også.

Se video: Livet på fiskebåten, episode 1

MS Trønderbas

PÅ VEI: MS Trønderbas på vei til sildefiske i Nordsjøen.

Foto: Kindergarten Media

Episode 2

Hallvard og Petter er på vei til Fladen grunn for å se på hvordan sildefiske foregår. De finner ut hva skipperen og styrmannens oppgaver i rorhuset er, og hvilke hjelpemidler de bruker for å finne fram dit de skal. For lenge, lenge siden styrte båtene etter stjernehimmelen. Dette inspirerer Hallvard til å ta fram gitaren og synge en sang til Polarstjerna. Du kan også være med og synge sangen for teksten ligger på bildene.

Se video: Livet på fiskebåten, episode 2Petter slapper av

FRITID OMBORD: Petter slapper av på båten.

Foto: Kindergarten Media

Episode 3

Hallvard og Petter er ennå ikke kommet fram til Fladen grunn. De oppdager at mannskapet ikke må jobbe hele tiden, de har også litt fritid. Hva bruker de tiden til? Spiller de tennis, bygger de ubåter eller spiser de fisk? Igjen blir Hallvard og Petter inspirert til å synge, og i denne episoden kan du være med og synge en rap om hvorfor du bør spise fisk.

Se video: Livet på fiskebåten, episode 3
Snurpenotfiske

SNURPENOTFISKE: På denne måten får fiskerne mange fisker i garnet på en gang.

Foto: Illustrasjon: Kindergarten Media

Episode 4

Endelig er MS Trønderbas framme på Fladen grunn og det klart for å fiske sild. Hallvard og Petter finner ut hvorfor silda svømmer i stim og hva mannskapet gjør for å finne den. I dag har guttene det altfor travelt med å følge med på hvordan et snurpenotfiske foregår, at de glemmer helt å synge.

Se video: Livet på fiskebåten, episode 4
Sildeauksjon

SILDEAUKSJON: Her møtes selgere og kjøpere av dagens fangst.

Foto: Kindergarten Media

Episode 5

I dag er båten tilbake i land i Egersund, fullastet av 150 tonn sild. Det som nå blir spennende er å få solgt fangsten til en så høy pris som mulig. Silda blir sjekket på en auksjon, deretter blir det satt bud på fangsten. Etter at kjøpet er i orden, blir silda sortert og solgt til butikk. Og hvis du skulle hatt sild til middag denne dagen, ja så kunne den havnet på din middagstallerken! Hallvard og Petter avslutter sitt spennende eventyr til sjøs med - ja, en ny sang.

Se video: Livet på fiskebåten, ep.5

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK