NRK Meny
Normal

Livet i en liten kystby i Wales

Et lite stykke radiohistorie i P2-teatret denne helgen: ”Milk Wood” er Radioteatrets versjon av Dylan Thomas’ moderne klassiker ”Under Milk Wood”. Vi møter et rikt persongalleri, men hovedkarakteren er en liten by i Wales!

Three Cliffs Bay på halvøya Gower i Syd-Wales.
Foto: Jamie O'Shaughnessy

Stykket er laget allerede året etter at den engelske originalversjonen ble sendt i BBC i 1955.

Dristige grep

Siden den gang er dette blitt et vel etablert scenestykke, men det begynte altså i radioen, der Richard Burton var den første i den bærende rollen som hovedfortelleren. Siden var han også med i filmen, sammem med bl.a. Elisabeth Taylor og Peter O’Toole.

Den walisiske poeten Dylan Thomas tok med dette stykket noen dristige grep som kan ha hatt sin bakgrunn i hans erfaringer som programskaper i BBCs feature-avdeling, der de lagde reportasjer og dokumentarer og radiomontasjer fra det virkelige liv.

Ingen hovedperson

I ”Under Milkwood” finnes ingen hovedperson, men et 60 talls forskjellige roller – i vår utgave skåret ned til en 30-40!

Hvordan i all verden er dette mulig i radio, hvor man ikke ser personene og derfor bør ha et begrenset antall roller, slik at man lettere kan skjelne stemmene dem fra hverandre? Jo, ved å bruke ikke bare én, men to fortellerstemmer, som loser oss gjennom folkevrimlen.

Egentlig er det den lille byen som har hovedrollen: det lille kystsamfunnet med alle dets livsskjebner, alle dets store og små fortellinger. Og det er språket, den poetiske, stemningsfulle skildringen av menneskene og livet i den lille byen som gir stykket egenart og styrke.

Medvirkende

Harald Heide Steen er den ene fortelleren, Arne Lie den andre. Begge var store hørespillere i sin tid, med mange roller i Radioteatret.

Og bak dem en lang, lang rekke andre stemmer som mange vil nikke gjenkjennende til: Alfred Maurstad, Johannes Eckhoff, Tore Foss, Siri Rom, Aud Schønemann, Arne Bang-Hansen, Elna Hallenberg Nilsen, Carsten Winger, Willie Hoel….

Regien hadde Otto Nes, den senere fjernsynsdirektøren i NRK. Og vi har delt det nesten to timer lange hørespillet i to deler. Andre del kommer om en uke.

Kulturstrøm

 • Legendarisk TV-konsert på kino

  På dagen, 41 år etter at musikk-ikonet Elvis Presley døde, settes hans legendariske TV-konsert fra 1968 opp på kinoer verden rundt. Filmen som etter hvert fikk navnet «The '68 comeback spesial», vises på flere norske kinoer i dag.The Guardian gir musikkfilmen fire av fem stjerner.

  USA Elvis Presley Elvis Presley
  Foto: Ap
 • Israel berget ESC-finalen i 2019

  Israel vant Eurovision Song Contest, men det har vært uklart om landets kringkastingsselskap har råd til å arrangere neste års finale. Fristen for å stille en garanti på 125 millioner kroner gikk ut denne uka. Det oppsto debatt i landet da statsministeren ble bedt om å skaffe penger, men like før fristen gikk ut kom pengene.

  Netta Barzilai
  Foto: Jack Guez / AFP