Hopp til innhold

Livet i en liten kystby i Wales

Et lite stykke radiohistorie i P2-teatret denne helgen: ”Milk Wood” er Radioteatrets versjon av Dylan Thomas’ moderne klassiker ”Under Milk Wood”. Vi møter et rikt persongalleri, men hovedkarakteren er en liten by i Wales!

Three Cliffs Bay på halvøya Gower i Syd-Wales.
Foto: Jamie O'Shaughnessy

Stykket er laget allerede året etter at den engelske originalversjonen ble sendt i BBC i 1955.

Dristige grep

Siden den gang er dette blitt et vel etablert scenestykke, men det begynte altså i radioen, der Richard Burton var den første i den bærende rollen som hovedfortelleren. Siden var han også med i filmen, sammem med bl.a. Elisabeth Taylor og Peter O’Toole.

Den walisiske poeten Dylan Thomas tok med dette stykket noen dristige grep som kan ha hatt sin bakgrunn i hans erfaringer som programskaper i BBCs feature-avdeling, der de lagde reportasjer og dokumentarer og radiomontasjer fra det virkelige liv.

Ingen hovedperson

I ”Under Milkwood” finnes ingen hovedperson, men et 60 talls forskjellige roller – i vår utgave skåret ned til en 30-40!

Hvordan i all verden er dette mulig i radio, hvor man ikke ser personene og derfor bør ha et begrenset antall roller, slik at man lettere kan skjelne stemmene dem fra hverandre? Jo, ved å bruke ikke bare én, men to fortellerstemmer, som loser oss gjennom folkevrimlen.

Egentlig er det den lille byen som har hovedrollen: det lille kystsamfunnet med alle dets livsskjebner, alle dets store og små fortellinger. Og det er språket, den poetiske, stemningsfulle skildringen av menneskene og livet i den lille byen som gir stykket egenart og styrke.

Medvirkende

Harald Heide Steen er den ene fortelleren, Arne Lie den andre. Begge var store hørespillere i sin tid, med mange roller i Radioteatret.

Og bak dem en lang, lang rekke andre stemmer som mange vil nikke gjenkjennende til: Alfred Maurstad, Johannes Eckhoff, Tore Foss, Siri Rom, Aud Schønemann, Arne Bang-Hansen, Elna Hallenberg Nilsen, Carsten Winger, Willie Hoel….

Regien hadde Otto Nes, den senere fjernsynsdirektøren i NRK. Og vi har delt det nesten to timer lange hørespillet i to deler. Andre del kommer om en uke.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober