Liverpool for livet

– Lidenskap for fotball kan bedre hukommelsen og gi bedre selvinnsikt, mener NTNU-professor. Hvorfor lar flere hundre tusen nordmenn livene sine styre av engelsk fotball? Og hva gjør det med dem?

De to familiene Radiodokumentaren følger til Liverpool

Radiodokumentaren har fulgt familiene Hansson og Finstad til Liverpool.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes/NRK

Hør dokumentaren: Du vil aldri gå alene

Siden tippekampens glansdager på 70- og 80-tallet har interessen for engelsk fotball og Premier League bare økt her i landet.

Liverpool er en av de mest populære klubbene med 36.000 dedikerte medlemmer i den offisielle supporterklubben. Stadig flere familier tar turen til Anfield for å se laget sitt spille i levende live, til tross for at den verdensberømte fotballklubben har slitt med eierbråk og historisk dårlige prestasjoner de siste årene.

Kenny Dalgslish

Den tidligere fotballstjernen Kenny Dagslish er ny midlertidig trener for Liverpool.

Foto: Tim Hales / Ap

Nå er de gamle eierne byttet ut, og den største Liverpool-legenden av dem alle, Kenny Dalglish, har gjort comeback som midlertidig manager. LFC har igjen begynt å vinne kamper, mens fansen i Norge har fått tilbake smilet om munnen.


Radiodokumentarens Ragnhild Lund Ansnes har samlet over hundre norske Liverpool-supporteres sterkeste fotballminner. Noen av disse får du møte i dokumentaren ”Du vil aldri gå alene”.


Fotball og familieplanlegging

– Liverpool betyr veldig mye. Så mye at resultatene påvirker sexlivet til oss som er Liverpoolfans. Beklager, damer, men sånn er det.

Dag Einar Hansson (42) har vært Liverpoolsupporter i over 30 år, og legger ikke skjul på at interessen påvirker livet langt utover kampenes 90 minutter.

Liverpool-supportere

Liverpoolfansen er fornøyde med trenerbyttet.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Han deler lidenskapen med kollega, kamerat og med-supporter Rainer Finstad (30). Også Rainer har tatt med fotballinteressen inn i familielivet.


– Min eldste sønn er født 2. mars. Det er en dårlig dato, for det er ofte ligacupfinale på den tiden, forteller han.


Etter at Rainer måtte takke nei til å bli med på å se en Liverpool-finale til fordel for sønnens treårsdag ble det klart at neste barnefødsel måtte planlegges bedre.


– Jeg lærer av mine feil, så de andre ungene er født i juni når det ikke er ligaspill. Det var nøye planlagt, forklarer han.

På hellig grunn

Dag Einar og Rainer har reist til Liverpool på guttetur en rekke ganger. Nå skal familiene endelig få bli på kamp. Dag Einars kone Wenche har tross alt vært Liverpoolsupporter siden 1980. Og ungene Kristine (14) og Kjetil (12) har vært det siden fødselen.

Ragnhild Lund Ansnes intervjuer legendariske Phil Neal.

Dokumentarskaper Ragnhild Lund Ansnes intervjuer legendariske Phil Neil.

Foto: NRK

Rainers prosjekt er å frelse kona Sissel til å bli Liverpooltilhenger. Samt å få yngstesønnen Sebastian (2) med på hellig grunn.

– Dette er det siste jeg prøver for å få Sissel til å bli fotballinteressert. Jeg har tenkt at det er viktig at hun får med seg så mye som mulig, forklarer Rainer som håper at Sissel omsider vil bli overbevist av å besøke ”selveste Anfield”, Liverpools hjemmebane.

– Får bedre hukommelse

– Å se på en fotballkamp er en følelsesmessig reise. Du blir overraska, du blir kolossalt glad, veldig skuffa, forbausa og kjempesint. Og de følelsene lengter du tilbake til etterpå, forklarer professor i klinisk psykologi ved NTNU og fotballentusiast, Arne Vikan.

Vikan kaller de sterkeste fotballopplevelsene for «gjerdestolper i folks liv», og mener de er med på å forbedre supporterens hukommelse.

Arne Vikan, professor i klinisk psykologi ved NTNU

- De sterkeste fotballopplevelsene forbedrer hukommelsen til supporterne, mener NTNU-professor Arne Vikan.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes/NRK

– Fordi man har så sterke følelser for laget sitt, så setter spesielle kampopplevelser avmerkninger i hukommelsen. Du vil huske kamper, eller deler av kamper, spillere og enkelte mål. Samtidig vil du huske hele den tida du levde i da det skjedde. Kompisene dine, hvor du var, hva som hendte osv., forklarer Vikan.

Supportere fra nord til sør

”Du vil aldri gå alene” er en dokumentar med et skrått blikk fra utsiden og inn i miljøet blant Liverpoolsupportere i Norge. Vi er med på reisen til to familier som opplever Liverpool for første gang og reisen inn i psykologien i det å være supporter.

Hør nordmenn fra nord til sør fortelle om sine sterkeste Liverpool-minner i ”Du vil aldri gå alene” av Ragnhild Lund Ansnes. Lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl.21.03.

Teknisk regi Kjetil Hansen. Konsulenter Kari Hesthamar og Berit Hedemann. Dokumentaren ble sendt første gang 3.5.2008.

"You'll never walk alone" på Shanklyporten til Anfield.

Fotballhymnen 'You'll never walk alone' har blitt et viktig symbol for Liverpool.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.