Liv Ullmann: – Norge bør være stolte

Liv Ullmann håper Norge innser hvor stort det er å bli nominert til Oscar, og hyller Morten Tyldum og Torill Kove.

Liv Ullmann
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det ble en pris av åtte mulige for The Imitation Game og den gikk til manusforfatter Graham Moore for beste tilrettelagte manus. Liv Ullmann håper Morten Tyldum vil bli hyllet for sine nominasjoner i hjemlandet.

– Det er helt fantastisk å bli plukket ut som en av de beste filmene i verden, bare tenk på antallet filmer som ikke ble nominert. Norge bør være stolte, like stolte som da vi fikk høre om nominasjonene, sier 76-åringen.

Tyldum ble slått av Alejandro González Iñárritu i kampen om beste regi, og tapte også mot meksikanerens «Birdman» i kampen om beste film.

– Håper janteloven ikke trer inn

Liv Ullmann mener Koves og Tyldums nominasjoner er unike i norsk filmhistorie.

– De er jo vinnere, det er ingen andre nordmenn som har blitt nominert til beste film. Ingen andre kunstnere som Tove som både har vunnet en Oscar og blitt nominert en gang til. Jeg håper janteloven ikke trer inn nå, etter at vi har vært fulle av berømmelse for nominasjonene.

Torill Kove var nominert til sin tredje Oscar og har vunnet prisen for «Den danske dikteren» i 2008. Liv Ullmann hadde fortellerstemmen på filmen, og mener Kove er et unikt talent som fortjener mer oppmerksomhet.

– Jeg syns hun er et geni og en fantastisk kunstner.

Tror Tyldum får mange tilbud

Selv om prisen for beste tilrettelagte manus kommer til å stå på peishylla manusforfatter Graham Moore, mener Ullmann at en del av æren også bør gå til Tyldum.

– Mortens film fikk en viktig pris som gikk til en ung og ganske ukjent forfatter. Han fant Morten og ga han manuskriptet fordi han kjente at dette er mannen som kan gi liv til min historie.

Selv om Tyldum ryktes å ha fått flere store filmtilbud, håper Ullmann at han ikke er tapt for norsk filmbransje.

– Han kommer til å få mange tilbud i USA nå og Norge bør strekke seg langt for å kunne få ham til å gjøre prosjekter i hjemlandet.

Kulturstrøm

  • Amanda Gormans omsetjar sluttar

    Den nederlandske forfattaren Marieke Lucas Rijneveld har trekt seg frå oppdraget med å omsette den amerikanske poeten Amanda Gorman. Det skjer etter at forlaget fekk kritikk for ikkje å bruke ein svart forfattar til oppdraget.

  • Tix får trolig synge i Rotterdam

    Eurovision satser på at alle deltagerne skal få være fysisk til stede, melder de i en pressemelding. – Vi fortsetter med planene våre om å arrangere en trygg Eurovision, med alle sangerne på scenen i Rotterdam, sier sjefsprodusent Martin Österdahl.

  • Journalister pågrepet i Tigray

    Etiopiske myndigheter har pågrepet fire journalister som var på oppdrag i Tigray-regionen, blant dem en BBC-korrespondent. Ifølge BBC ble deres journalist Girmay Gebru tatt til fange av etiopiske regjeringssoldater i Mekele mandag kveld.