NRK Meny
Normal

Liv Ullmann: – Norge bør være stolte

Liv Ullmann håper Norge innser hvor stort det er å bli nominert til Oscar, og hyller Morten Tyldum og Torill Kove.

Liv Ullmann
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det ble en pris av åtte mulige for The Imitation Game og den gikk til manusforfatter Graham Moore for beste tilrettelagte manus. Liv Ullmann håper Morten Tyldum vil bli hyllet for sine nominasjoner i hjemlandet.

– Det er helt fantastisk å bli plukket ut som en av de beste filmene i verden, bare tenk på antallet filmer som ikke ble nominert. Norge bør være stolte, like stolte som da vi fikk høre om nominasjonene, sier 76-åringen.

Tyldum ble slått av Alejandro González Iñárritu i kampen om beste regi, og tapte også mot meksikanerens «Birdman» i kampen om beste film.

– Håper janteloven ikke trer inn

Liv Ullmann mener Koves og Tyldums nominasjoner er unike i norsk filmhistorie.

– De er jo vinnere, det er ingen andre nordmenn som har blitt nominert til beste film. Ingen andre kunstnere som Tove som både har vunnet en Oscar og blitt nominert en gang til. Jeg håper janteloven ikke trer inn nå, etter at vi har vært fulle av berømmelse for nominasjonene.

Torill Kove var nominert til sin tredje Oscar og har vunnet prisen for «Den danske dikteren» i 2008. Liv Ullmann hadde fortellerstemmen på filmen, og mener Kove er et unikt talent som fortjener mer oppmerksomhet.

– Jeg syns hun er et geni og en fantastisk kunstner.

Tror Tyldum får mange tilbud

Selv om prisen for beste tilrettelagte manus kommer til å stå på peishylla manusforfatter Graham Moore, mener Ullmann at en del av æren også bør gå til Tyldum.

– Mortens film fikk en viktig pris som gikk til en ung og ganske ukjent forfatter. Han fant Morten og ga han manuskriptet fordi han kjente at dette er mannen som kan gi liv til min historie.

Selv om Tyldum ryktes å ha fått flere store filmtilbud, håper Ullmann at han ikke er tapt for norsk filmbransje.

– Han kommer til å få mange tilbud i USA nå og Norge bør strekke seg langt for å kunne få ham til å gjøre prosjekter i hjemlandet.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.