Hopp til innhold

Liv Ullmann i ny storfilm?

Liv Ullmann vurderer hovedrolle i ny tysk-norsk storfilm om historien til de norske krigsbarna.

Liv Ullmann
Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

I Filmen med arbeidstittel «To liv» er Ullmann tiltenkt rollen som «tyskertøs» og mor til to krigsbarn fra Bergen. Regissør Georg Maas krysser fingrene:

– Det er en kompleks rolle som nesten ingen andre enn Ullmann vil greie å spille, sier han til NRK.

Tett familiedrama

Rollen det er snakk om er som mor til to jenter. Den ene datteren vokser opp med moren i Bergen, mens den andre blir tatt av SS som del av Lebensborn-programmet, og vokser opp i Øst-Tyskland. Da Berlinmuren faller blir historien til et tett familiedrama om hemmeligheter og løgner.

– Det store spørsmålet er om hvordan familien, og særlig moren, takler å oppdage at sentrale deler av livet er en løgn, samtidig som de gode opplevelsene familien har sammen likevel er en sannhet. Det er dette følelsespennet jeg gjerne skulle sett Liv Ullmann skildre, forklarer Maas.

Ullmann bekrefter dialog

Liv Ullmann er i disse dager i Vestfold med Riksteaterets suksessoppsetning «Lang dags ferd mot natt». Hun bekrefter overfor NRK Kulturnytt at hun er i dialog med produsentene om å spille i filmen til Georg Maas, og sier prosjektet er spennende. Men, hun er en travel dame og har enda ikke fått tatt den endelige beslutningen.

Georg Maas er så facinert av Liv Ullmanns evner som skuespiller at han ved siden av jobber med en dokumentar om henne for den tysk-franske tv-kanalen Arte.

29 millioner kroner

«To liv» har et budsjett på totalt 29 millioner kroner og det er ventet at både norske og tyske myndigheter vil støtte prosjektet.

George Maas ser frem til å fortelle historien om familien fra Bergen, for i Tyskland er Lebensborn og de norske krigsbarna et stykke historie nesten ingen kjenner til.

I følge regissøren er filmen bygget på fakta som vil facinere både nordmenn og tyskere.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober