Hopp til innhold

Little Steven: Norge er et eventyr

– Norge er en utrolig blanding av ydmykhet og store egoer. Jeg synes tiden her har vært et eventyr, sier Steven Van Zandt, eller Little Steven.

Little Steven

Det beste med Norge er at det ikke er overfylt, synes Steven Van Zandt.

Foto: NRK

Han ler og koser seg. – Det har vært et strålende år, sier Steven Van Zandt i et intervju med NRK.

Han har pendlet mellom USA og Lillehammer, men det meste av tiden har han vært i Norge. Han har spilt hovedrollen i NRKs nye dramaserie «Lilyhammer».

– Et mystisk land. På den ene siden gammelt og klokt, på den andre siden nytt og naivt, mener multitalentet som både er sanger, musiker og skuespiller.

Jantelov og egoer

Han lurer på hvorfor dette landet ikke har fostret flere berømte mennesker.

– Kan det være Janteloven? Jeg har møtt så mange talentfulle mennesker, både musikere og skuespillere. Kulturen skaper en utrolig blanding av ydmykhet og store egoer, sier stjernen, som ikke hører til den ydmyke sorten.

Jeg har kanskje bare tatt ut en prosent av mitt potensiale. Jeg vil gjerne være STOR i alt jeg gjør. Jeg skulle ønske at noen kom og sa: Steven du gjør et godt arbeid, her har du hundre millioner. De kan du bruke til å skape noe stort.

Steven Van Zandt/Little Steven

Han har sansen for Lillehammer, og folket der har sansen for ham. Et klenodie av en gitar får plass i bagasjen på flyet hjem.

Video Little Steven fikk gitar i Lillehammerbjørk

Little Steven fikk gitar i Lillehammerbjørk

Sin egen boss

I NRK-serien «Lilyhammer» spiller han forvist mafiaboss. Steven Van Zandt har spilt gangster før. Som skuespiller er Silvio Dante i «Sopranos» en av hans største roller.

– I «Sopranos» er jeg jo bare en løpegutt for Tony Soprano. I «Lilyhammer» er jeg selv bossen, ler Van Zandt.

Video Sopranos-stjerne spiller inn film i Lillehammer

Sopranos-stjernen er denne gang selveste bossen.

Han sier at kulturkollisjonene skaper humoren i serien. – Min karakter bryter alle regler som finnes. Han hater snøen og kulden på Lillehammer og skjønner lite av kulturen i dette fjerne landet som heter Norge, sier Steven Van Zandt.

– Ikke fyll opp Norge!

Sammen med resten av filmteamet gleder han seg over at «Lilyhammer» er solgt til USA og Latin-Amerika før den har hatt norgespremiere.

– Resten av verden vet veldig lite om Norge. Jeg tror denne serien kommer til å bli solgt til mellom ti og femten land. Turistene vil strømme hit. Men ikke kom og fyll opp, noe av det beste med Norge er at det er så god plass, sier Steven Van Zandt.

22.juli-sjokket

I sommer var Little Steven hjemme i USA en tur. Han kom tilbake til Lillehammer to uker etter 22. juli.

– Jeg synes ikke dette kan kalles terror en gang, det er mye verre, sier han.

Se video:

Video Little Steven på Lillehammer

Little Steven om terroren i Norge.

– Det som skjedde 22. juli var fullstendig sjokkerende og fryktelig. Handlingene var ren galskap, sier Steven Van Zandt.

Schizofrent kreativ

Bruce Springsteen og Little Steven

Bruce Springsteen og Little Steven

Steven Van Zandt er skuespilleren, Little Steven er musikeren. Han er kjent fra Bruce Springsteens

E Street Band, der han spiller gitar og mandolin. Han er også soloartist.

– Jeg føler meg av og til litt schizofren. Jeg er både hjemme og langt hjemmefra. Jeg driver med musikk og skuespill.

– Det er viktig å ha det moro. Jeg liker den norske humoren, kulturen og menneskene. Jeg elsker eventyr, og ser på Norges-oppholdet som det, sier Little Steven.

Får vi se deg og Bruce Springsteen sammen igjen på scenen? – Man vet aldri, jeg håper det, sier Little Steven. I kveld kan du møte ham i lørdagsportrettet på Dagsrevyen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober