Hopp til innhold

Littera-turer til India og Vilnius

Nrk.nos lesere har reist til Nord-India, Sachsen og Vilnius, på jakt etter steder fra litteraturen. En av dem fant kjærligheten på veien.

Nainital

Anne-Trine Benjaminsen reiste til Gethia, nær Nainital i delstaten Utterakhand i India, etter at hun hadde lest «The Alchemy of Desire» av Tarun Tejpal.

Foto: Rajesh Kumar Singh / AP

Tarun Tejpal

Tarun Tejpal.

Foto: ETIENNE DE MALGLAIVE / AFP

På Nrk.no i sommer forteller folk om reiser de har gjort, inspirert av bøker de har lest. Mange av leserne har delt sine litterære reiseminner med oss. En av dem er Anne-Trine Benjaminsen.

Hun fikk en uforglemmelig reise i India, takket være boken «The Alchemy of Desire» av Tarun Tejpal.

– I 2008 kjøpte jeg «The Alchemy of Desire» av Tarun J. Tejpal i Mumbai. Etter å ha lest boken var jeg så betatt av historien, romanfigurene og et hus, at jeg sendte en e-post til forfatteren og spurte om huset var fiksjon eller fakta.

Møtte forfatteren

Det viste seg at huset var virkelig, og Benjaminsen bestemte seg for å reise og se på huset.

– Jeg skrev en ny e-post til forfatteren, hvor jeg spurte om fotografiet på bokomslaget var identisk med huset. Det var det, og han fortalte at hans kone var i ferd med å gjøre om huset til et Bed &Breakfast-hotell, og jeg var hjertelig velkommen til å være husets første gjest!

I februar 2009 reiste jeg til Delhi. Min samboer og jeg, sammen med en indisk venn, kjørte til Gethia i The Himalaya Foothills. Der fikk jeg oppleve både huset, forfatteren og hans kone.

– Det var helt, helt uforglemmelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bad Schandau

Henrik Aga Andersgaard ble inspirert av en bok til å besøke Bad Schandau i Sachsen.

Foto: MATTHIAS RIETSCHEL / AP

Med Gustav Wied til Sachsen

En annen som har fortalt oss om sine reiser inspirert av en bok, er Henrik Aga Andersgaard. Han har besøkt steder fra Gustav Wieds bok «Knagsted» over mange år, og i år fullførte han prosjektet.

– Jeg fikk boken av min danske svigermor for mange år siden, og oppdaget noe så sjeldent som en naturalist med humor. Riktignok er humoren spesiell, men likevel.

Hovedpersonene skulle fra København til Karlsbad på kur, og tar toget fra København til Berlin og videre over Dresden til Karlsbad. Turen til Berlin er det det lenge siden jeg tok, likeså en svipp innom Karlsbad for mange år iden, forteller Aga Andersgaard.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sykkeltur

Tidligere i år fløy han til Berlin og hadde med egen sykkel. Han tok tog videre til Bad Schandau sør i Sachsen, men stoppet i Dresden.

– Der så jeg især på Rafaels «Madonna» som henger i et berømt galleri der. Det samme gjorde overlærer Clausen i boken.

Det største syns jeg - i alle fall av reiseskildringene i boken - er da de var i «saksisk Sveits» sør for Dresden, i et merkelig landskap av sandsteinsfjell.

Det var moro å reise i et distrikt der Wied plasserte to av hovedpersonene sine en lang stund.

Henrik Aga Andersgaard har tidligere syklet tyske delen av Donau.

– Det var for noen år siden, sterkt inspirert av italienske Claudio Magris' bok om Donaus historie og opprinnelse og livet ved elva. Sykkel kan anbefales til slikt bruk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vilnius

Gamlebyen i Vilnius, Litauen, der en av Nrk.nos lesere fant kjærligheten etter å ha lest Dag Solstad.

Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Fant kjærligheten i Vilnius

En leser som vil være anonym, forteller at han fant kjærligheten i Vilnius etter å ha lest en roman av Dag Solstad.

– For et par år siden skulle jeg reise til et sted jeg aldri hadde vært. En av mine favorittromaner er «Ellevte roman, bok atten», og siden jeg aldri hadde vært i Vilnius, falt valget på denne byen.

Jeg dro altså til Vilnius med utgangspunkt i en temmelig mørk historie - det er jo i Vilnius at Bjørn Hansen fullfører sitt store nei - men endte opp med å treffe en dame og kjærligheten.

Forholdet varte riktignok ikke, men det forandret for alltid måten jeg leser «Ellevte roman, bok atten» på.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.