Litt mindre rundjuling

- Men vi kan jo ikke skifte navn bare fordi vi er blitt litt mindre aggressive, ler Skambankt-vokalist Terje Winterstø Røthing.

Skambankt, Operataket

Skambankt med ny sound på den kommende plata 'Søvnløs'.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Når den nye plata "Søvnløs" entrer butikkhyllene i begynnelsen av september, har Skambankt valgt å tone litt ned på brutaliteten.

- Vi er nok ikke like aggressive som på den første plata. Vil vil gjerne ha litt mer variasjon nå, sier vokalist og gitarist Terje Winterstø Røthing, aka Ted Winters.

Flere gir

Skambankt på Pstereo 09

Skambankt gir ut fjerdeplata 'Søvnløs' 6. september. Her fra Pstereofestivalen i Trondheim i fjor.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Likevel mener han ennå å kunne forsvare det hardtslående bandnavnet.

- Vi kan ikke bytte navn sjøl om vi har lyst til å utvikle musikken. Vi har jo heller ikke gått "soft" heller, mener han.

- Det er fortsatt deler der det er både hardt, rått og brutalt. Samtidig har vi drista oss til å ta det litt ned denne gangen.

Rogalandsgruppa Skambankt ble opprinnelig startet ved en tilfeldighet i 1994 da et annet band ikke kunne stille til en avtalt spillejobb. I løpet av noen få timer hadde bandet skrevet ni låter som ble framført samme kveld.

- Beste skiva

Nå er gruppa snart klare med sitt fjerde studioalbum, ei plate vokalisten helt klart mener er deres beste så langt.

- Vi er utrolig fornøyde med resultatet. Faktisk så har jeg nettopp vært ute med bilen og sjekka at det låter fint også der. Det er alltid fantastisk å høre at det fungerer også på bilstereoen!

Skambankt har aldri hatt noen voldsomme ambisjoner utover å prøve å lage så bra låter de kan til enhver tid.

 • Les Lydverkets anmeldelse av forrigeskiva "Hardt Regn": Bankers!

- Vi gir oss aldri før vi er fornøyde. Det flotte denne gangen er at vi har greid å være såpass produktive selv om vi har turnert mye. I februar hadde vi ti demolåter klare, og bestemte oss for å satse alt på dem.

Se video til førstesingelen "Mantra":

Tok nattesøvnen

Tittelen "Søvnløs" forklarer seg mye selv, mener Winters.

- Det handler mye om låtskrivingsprosessen. Det har blitt lange netter og lite søvn, sier han.

- Egentlig var "Søvnløs" ei låt på skiva, men vi syntes tittelen var så bra at vi heller laga nytt navn på låta og brukte tittelen til albumet i stedet. Også ser det i tillegg fint ut på trykk, da!

Ingen tilfeldigheter

De fleste foregående platene til Skambankt har vært preget av en "rett i trynet hardrock"-produksjon, men vokalisten mener de har greid å utvikle en litt ny sound på denne fjerde utgivelsen.

- Vi har vært veldig nøye og bestemt på hvem vi ville jobbe med før vi satte i gang.

Innspillinga er gjort i smått legendariske Athletic Sound Studio i Halden, som har huset noen av de mestselgende norske artistene gjennom de siste 25 årene. Miksen har bergensenren Jørgen Træen stått for. Han har tidligere produsert skiver med alt fra Jaga Jazzist til Kaizers Orchestra.

Skambankt vs. Kaizers

Terje Winterstø Røthing er også gitarist i sistnevnte orkester, men selv om også Kaizers til våren er albumaktuelle med sin "Violeta Violeta vol. 1", har ikke Skambankt-frontmannen store problemer med å kombinere de to bandene.

- Det blir selvfølgelig en del planlegging, men det går som regel bra. Nå er jeg ikke låtskriver i Kaizers, så da får jeg litt mer tid til å skrive for Skambankt, sier han.

- Det er ikke slik at ett av bandene er viktigere enn det andre. De går bare parallelt. Begge bandene har pauser som brukes til andre prosjekter og fritid. For meg blir det da jobbing hele tiden, men det er slik jeg liker det.

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.