NRK Meny
Normal

Lite tolerant drikkekultur

Norsk drikkekultur har endret seg mer de siste 30 åra enn Portugals drikkekultur har endret seg på 500 år, sier Joao Leitao, bedriftslege i Shell Norge.

En halvliter.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er ikke bare det at vi drikker mer - minst 25 prosents økning siden 70-tallet. Det viktigste er alminneliggjøringen av alkohol i hele samfunnet. Ikke uventet ser avholdsfolk ut til å være en utdøende rase.

Ikke tolerant

Men det er ingen tolerant drikkekultur. Det mener både alkoholforsker Sverre Nesvåg, Jon Storaas i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon og avholdsmannen Karl Eirik Schjøtt Pedersen som før jul ble ny stabssjef på statsministerens kontor.

- Vår drikkekultur er veldig lite tolerant. Jeg tror grunnen til at vi blir så lite tolerante er at vi forstår at vi er moralsk i et grenseland, sier forskningsleder Sverre Nesvåg i Stavanger.

Trussel mot egen drikking

- Noen venner blir redd for deg når du går fra å være en tørst venn til en venn med alkoholproblemer. For siden de også er tørste, vil de se deg som en trussel mot deres egen drikking, sier Jon Storaas.

Marte Grindaker med en fortid fra avholdsorganisasjonen Juvente, forteller om en venninne som fortalte at det var vanskeligere å stå fram som avholds enn som lesbisk.

Mer om vår drikkekultur kan du høre i Detektor på P2 lørdag kl. 16.03.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix