Hopp til innhold

Lite tolerant drikkekultur

Norsk drikkekultur har endret seg mer de siste 30 åra enn Portugals drikkekultur har endret seg på 500 år, sier Joao Leitao, bedriftslege i Shell Norge.

En halvliter.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er ikke bare det at vi drikker mer - minst 25 prosents økning siden 70-tallet. Det viktigste er alminneliggjøringen av alkohol i hele samfunnet. Ikke uventet ser avholdsfolk ut til å være en utdøende rase.

Ikke tolerant

Men det er ingen tolerant drikkekultur. Det mener både alkoholforsker Sverre Nesvåg, Jon Storaas i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon og avholdsmannen Karl Eirik Schjøtt Pedersen som før jul ble ny stabssjef på statsministerens kontor.

- Vår drikkekultur er veldig lite tolerant. Jeg tror grunnen til at vi blir så lite tolerante er at vi forstår at vi er moralsk i et grenseland, sier forskningsleder Sverre Nesvåg i Stavanger.

Trussel mot egen drikking

- Noen venner blir redd for deg når du går fra å være en tørst venn til en venn med alkoholproblemer. For siden de også er tørste, vil de se deg som en trussel mot deres egen drikking, sier Jon Storaas.

Marte Grindaker med en fortid fra avholdsorganisasjonen Juvente, forteller om en venninne som fortalte at det var vanskeligere å stå fram som avholds enn som lesbisk.

Mer om vår drikkekultur kan du høre i Detektor på P2 lørdag kl. 16.03.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.