Lite tolerant drikkekultur

Norsk drikkekultur har endret seg mer de siste 30 åra enn Portugals drikkekultur har endret seg på 500 år, sier Joao Leitao, bedriftslege i Shell Norge.

En halvliter.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er ikke bare det at vi drikker mer - minst 25 prosents økning siden 70-tallet. Det viktigste er alminneliggjøringen av alkohol i hele samfunnet. Ikke uventet ser avholdsfolk ut til å være en utdøende rase.

Ikke tolerant

Men det er ingen tolerant drikkekultur. Det mener både alkoholforsker Sverre Nesvåg, Jon Storaas i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon og avholdsmannen Karl Eirik Schjøtt Pedersen som før jul ble ny stabssjef på statsministerens kontor.

- Vår drikkekultur er veldig lite tolerant. Jeg tror grunnen til at vi blir så lite tolerante er at vi forstår at vi er moralsk i et grenseland, sier forskningsleder Sverre Nesvåg i Stavanger.

Trussel mot egen drikking

- Noen venner blir redd for deg når du går fra å være en tørst venn til en venn med alkoholproblemer. For siden de også er tørste, vil de se deg som en trussel mot deres egen drikking, sier Jon Storaas.

Marte Grindaker med en fortid fra avholdsorganisasjonen Juvente, forteller om en venninne som fortalte at det var vanskeligere å stå fram som avholds enn som lesbisk.

Mer om vår drikkekultur kan du høre i Detektor på P2 lørdag kl. 16.03.

Kulturstrøm

  • Amanda Gormans omsetjar sluttar

    Den nederlandske forfattaren Marieke Lucas Rijneveld har trekt seg frå oppdraget med å omsette den amerikanske poeten Amanda Gorman. Det skjer etter at forlaget fekk kritikk for ikkje å bruke ein svart forfattar til oppdraget.

  • Tix får trolig synge i Rotterdam

    Eurovision satser på at alle deltagerne skal få være fysisk til stede, melder de i en pressemelding. – Vi fortsetter med planene våre om å arrangere en trygg Eurovision, med alle sangerne på scenen i Rotterdam, sier sjefsprodusent Martin Österdahl.

  • Journalister pågrepet i Tigray

    Etiopiske myndigheter har pågrepet fire journalister som var på oppdrag i Tigray-regionen, blant dem en BBC-korrespondent. Ifølge BBC ble deres journalist Girmay Gebru tatt til fange av etiopiske regjeringssoldater i Mekele mandag kveld.