NRK Meny
Normal

LISTEN to Nordheims ringmodulator

De gamle er fortsatt eldst! Det mener i hvert fall Ulyds Tilman Hartenstein, som har vært på konsert i ærverdige Konserthuset i Oslo. Einar Steen Nøkleberg spilte Arne Nordheims kjente pianostykke 'Listen' (1971), men det man fikk høre var mye mer enn klaverlyd.

Ved hjelp av tidsforskyvninger (ekko) og ringmodulasjon (en form for frekvensforskyvning) skapte Nordheim og hans lydspesialist Mats Claesson en enestående lydopplevelse med utgangspunkt i den gamle klassikeren.

'Lyden formelig kryper oppad og nedad veggene, beveger seg rundt i rommet, fyller hele salen til bristepunktet, fra fire høyttalere og et ensomt klaver på scenen', sier Hartenstein i sin anmeldelse av konsert i NRK P2 Midt i musikken. 'Og pianisten - han sitter tilsynelatende uberørt og bader i lyd som fra et helt snes gamelanorkestre...'

Hør innslaget med Nordheims musikk;

Arne Nordheims LISTEN i ringmodulert versjon

sendt i Midt i musikken i NRK p2 mandag 6. februar 2006

Kommentarer? Send en e-post til ULYD !

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold