LISTEN to Nordheims ringmodulator

De gamle er fortsatt eldst! Det mener i hvert fall Ulyds Tilman Hartenstein, som har vært på konsert i ærverdige Konserthuset i Oslo. Einar Steen Nøkleberg spilte Arne Nordheims kjente pianostykke 'Listen' (1971), men det man fikk høre var mye mer enn klaverlyd.

Ved hjelp av tidsforskyvninger (ekko) og ringmodulasjon (en form for frekvensforskyvning) skapte Nordheim og hans lydspesialist Mats Claesson en enestående lydopplevelse med utgangspunkt i den gamle klassikeren.

'Lyden formelig kryper oppad og nedad veggene, beveger seg rundt i rommet, fyller hele salen til bristepunktet, fra fire høyttalere og et ensomt klaver på scenen', sier Hartenstein i sin anmeldelse av konsert i NRK P2 Midt i musikken. 'Og pianisten - han sitter tilsynelatende uberørt og bader i lyd som fra et helt snes gamelanorkestre...'

Hør innslaget med Nordheims musikk;

Arne Nordheims LISTEN i ringmodulert versjon

sendt i Midt i musikken i NRK p2 mandag 6. februar 2006

Kommentarer? Send en e-post til ULYD !

Kulturstrøm

  • Vil verne kraftlinje i Oslo

    Statnett har søkt om tillatelse til å rive den gamle kraftlinjen Norelinjen i bydelene Ullern og Vestre Aker i Oslo. Viken fylkeskommune og byantikvaren i Oslo vil bevare den, skriver Aftenposten. Grunnen er at de mener det er et kulturminne.

  • Kaller Horst-lydbøker piratkopier

    Jørn Lier Horst har spilt inn nye utgaver av 21 lydbøker som Lydbokforlaget mener de har rettighetene til, melder VG. Åtte av disse er lagt ut for salg og strømming hos Ebok Pluss. – Det ser vi alvorlig på, sier Lydbokforlagets forlagssjef Vasseljen.

    Jørn Lier Horst
    Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / JOHN-ANDRE SAMUELSEN