Hopp til innhold

Ni ferske krimbøker til påske

Drap på Voss, britiske agenter og trekantdrama i kristen menighet. Krimpåsken har mye å by på.

Ferske krimbøker påske 2020

NOE FOR ALLE: Virkelighet og fantasti, nåtid og en tur til 1500-tallet. De ferske krimbøkene favner vidt.

Foto: NRK

Selv om påsken i år på mange vis blir annerledes for de fleste av oss, vil tradisjoner kunne bidra til å gi en følelse av normalitet.

Her er en oversikt med anmeldelser av et knippe av årets ferske bøker som faller inn under en utvidet krim-kategori.

kultur1

«Fallesjuke» av Randi Fuglehaug

Randi Fuglehaug og bokomslag "Fallesjuke"

FORTELLERTALENT.

Foto: Sturlasson / Kagge forlag

Randi Fuglehaug debuterer i år med «Fallesjuke». Hovedpersonen Agnes Tveit er nyansatt reporter i lokalavisen på hjemstedet, og havner midt i en sak med en sabotert fallskjerm. Dette er en krim om ekstremsport og hevn på Vossevangen.

Randi Fuglehaug er et åpenbart fortellertalent. Store partier av romanen er preget av språklig overskudd og vigør.

kultur2

«Halvmorderen» av Håkan Nesser

Bokomslag "Halvmorderen" og Håkan Nesser

I TOPPSJIKTET.

Foto: Jo Voets / Gyldendal forlag

En 73-åring begynner å skrive ned den mer eller mindre etterrettelige historien om sitt liv. Han må iverksette en privat etterforskning for å finne igjen en mystisk kvinne fra fortiden. Samtidig begynner han å grave i sin egen hukommelse, for å finne ut hvor det egentlig var at alt sammen gikk feil.

Håkan Nesser er en av Sveriges mest stødige leverandører av kvalitetskrim. Årets roman, «Halvmorderen», befinner seg helt i toppsjiktet av hans omfattende produksjon.

kultur3

«En fri agent» av John le Carré

Bokomslag "En fri agent" og John le Carré

UNGDOMMELIG.

Foto: Cappelen Damm

Nestoren blant spionforfatterne, John le Carré (88) er ute med ny roman på norsk, og lyder mer ungdommelig og upessimistisk enn på lenge. I årets roman er det ikke lenger kommunister mot kapitalister som gjelder. Fienden blir nå definert som nasjonalpopulister og selvnytende diktatorspirer, personifisert ved Putin, Trump og Brexit.

John le Carré er fortsatt like sofistikert, og fortsatt like rasende på tidens politiske dumskap. Det er hyggelig for leserne å komme tilbake gang på gang.

kultur4

«Sløve hester» av Mick Herron

Bokomslag "Sløve hester" og Mick Herron

BRITISK VIDD.

Foto: Aschehoug forlag

«Sløve hester» er første roman av Mick Herron i en ny serie om dysfunksjonelle agenter i Slough House i London. Her samles taperne i britisk etterretning – agentene som av en eller annen grunn har havnet i unåde.

En ung gutt blir kidnappet og truet med henrettelse av en gjeng islamister, eller muligens høyreekstreme. Når stjernespillerne i MI5 svikter, må reservelaget i Slough House trå til for å redde situasjonen. «Sløve hester» er en uhyre britiske roman, med typisk britisk vidd.

En kløktig agentroman der underdogene viser at de kan bite fra seg. Overbevisende og velskrevet.

kultur5

«Opprør» av C. J. Sansom

C.J. Sansom og bokomslag "Opprør"

DRAMATISK HISTORIETIME.

Foto: Forlaget Press

Juristen og historikeren C.J. Sansom er ute med ny roman fra Tudor-epoken. For sjuende gang sender han London-sakføreren Matthew Shardlake ut for å løse kompliserte og delikate saker. Stridens kjerne denne gangen er landeiere som gjerder inn offentlige områder til sauebeite, og folkets opprør mot dette.

I «Opprør» bruker Sansom mindre kjente, men likevel svært dramatiske hendelser fra 1500-tallets England, og klarer fint å fylle 750 sider.

Som det står i anmeldelsen: «Romanen fungerer som historietime, krimroman med forviklingar og refleksjon over rettferd og rettsinn».

kultur6

«Andre guder» av Jørgen Brekke

Jørgen Brekke og bokomslag "Andre Guder"

GNIST OG OVERSKUDD.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix/Vigemostad&Bjørke

I motsatt ende av sidetall-skalaen finner vi denne boken.

Krimforfatter Jørgen Brekke er først ute i en ny serie med ti romaner om hvert sitt bud, skrevet av ti norske forfattere. «Andre Guder» handler om bud nummer én: Du skal ikke ha andre guder enn meg

Dette er et psykologisk trekantdrama om en vekkelsespredikant som møter sitt personlige metoo fra miljøet rundt en kristen menighet på Sørlandet. Romanen er bare litt under hundre og femti sider. Sånn sett minner den om en lang, klassisk krimnovelle.

Skrivingen er preget av gnist og overskudd, med fin flyt og gode observasjoner.

kultur7

«Natt» av Bernard Minier

Bernard Minier og bokomslag "Natt"

MANER FRAM UHYGGE.

Foto: Bruno Lévy / Aschehoug forlag

I åpningen av denne franske krimmen befinner vi oss i et iskaldt, eksotisk land, langt mot nord. Norge. Etter hvert gjør fortellingen et byks til Toulouse i Frankrike.

Det dreier seg om å finne et barn. Det eneste kjente er et fotografi og et navn, Gustav. Barnet understreker skjebnefellesskapet mellom den gode og den onde kraften i dette mørke litterære universet

Med utgangspunkt i en relativt jordnær politikrim, tegnes det opp et videre univers som minner mer om skrekkens, mytens, religionens eller superheltenes.

Minier er dyktig på å mane frem uhygge. Han har også et eget lag med å holde spenningen ved like.

kultur8

«Spion og forræder» av Ben Macintyre

Ben Macintyre og bokomslag "Spion og forræder"

DOKUMENTARISK THRILLER.

Foto: Kagge forlag

Den kalde krigen våkner til nytt liv i denne hybriden av dokumentarbok og spionthriller.

Det er en nervepirrende agenthistorie fra virkeligheten om mannen som avslørte Treholt, og nesten måtte bøte med livet for det.

«Spion og forræder» er et strålende innblikk i en epoke som virker både kjent og besynderlig. Den er nostalgisk og skrekkinngytende.

kultur9

«Min søster er seriemorder» av Oyinkain Braithwaite

Oyinkain Braithwaite om bokomslag «Min søster er seriemorder»

SÅPEOPERA-PREG.

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK/Cappelen Damm

Historien om tø søstre i Lagos har mottatt hyllest fra kritikere i en rekke land. Den ene søsteren er i egne øyne stygg som juling, men fornuftig og praktisk anlagt. Den andre er vakker som en gudinne, men med en hang til å stikke kniven inn i alle menn hun møter.

Litt såpeoperaaktig, mener NRKs litteraturkritiker, som ikke er like imponert som andre kritikere, og tror noe er «lost in translation»:

«I sin opprinnelige nigeriansk-engelske utgave er «My Sister, the Serial Killer» ganske underholdende. I norsk versjon fremstår all viraken rundt denne – strengt tatt ikke spesielt gode debutromanen – som bokens kanskje største mysterium.»

Du kan jo vurdere hva du synes selv.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober